Buna ziua,
Va solicit atentia in legatura cu următoarea situație, bunica mea a vândut casa pe care o avea drept locuinta unchiului meu si nu a mai primit niciun ban
Din cate am inteles, vânzarea s a facut inainte de 2015, iar ea a semnat in fata notarului cum ca a primit banii, dar nu a primit nimic, mergând pe buna credinta ca ii va vedea peste 6 luni.
Cum pot sa demonstrez ca nu s a plătit Niciun ban? Repet nu a primit nici in mana, nici in vreun cont( nici nu are asa ceva).
Am fost la notarul in cauza si mi a zis " Domne' daca a semnat ca a primit banii, eu nu sunt vinovat si nu raspund cu nimic Si in plus a zis ca fiind vorba de un caz asa vechi nici nu isi amintesc"
Era normal ca la momentul tranzactiei vanzatorul sa clarifice si aspectul privitor la plata bunului imobil vandut
Daca nu exista martori care sa confirme conventia/intelegerea partilor ca plata se va face ulterior incheierii documentului de tranzactionare drept de proprietate asupra bunului imobil nu puteti demonstra ca vanzatorul nu a primit c/v bun instrainat
Exista doar notarul si respectiva hârtie în care a semnat ca primit pretul, iar ca cumpărătorul, unchiul meu, a dat banii. Dar nu s a dat absolut nici un ban in fata notarului
De asemenea, in contract nu e trecut nici un termen de 6 luni, acesta a fost adaugat verbal pt ca nu avea niciun ban la momentul încheierii contractului cumpărătorul
din cate am citit pe net prin legea 70/2015 acum toate vanzarile mai mari de 10000 ron se deruleaza prin banca pentru a se evita probleme de genu'..
chiar sunt curios pe vremuri cum se demonstra ca s a platit sau nu pretul? nu vreau sa cred ca sunt singurul care se loveste de problema aceasta..
Referitor la ce ati intrebat mai sus cu dovedirea platii pretului "pe vremuri": la momentul achitarii pretului se putea face declaratie notariala cum ca s-a platit pretul de catre cumparator.
Ideal ar fi fost sa se fi specificat in contract la momentul incheierii ca pretul va fi predat la 6 luni dupa incheierea acestuia. In acest fel aveati cat de cat o dovada a celor spuse, in cazul in care se ajungea la instanta.
Din ce ati relatat mai sus insa, nu cred ca exista vreo dovada nici ca s-a achitat nici ca nu s-a achitat pretul vanzarii. Ati putea merge in instanta, si daca cumparatorului i-ar fi dificil sa dovedeasca achitarea pretului, dumneavoastra v-ar fi la fel de dificil sa va sprijiniti pledoaria pe faptul ca acesta nu a fost achitat, avand in vedere lipsa de probe.
Incercati sa mai discutati cu notarul la care s-a incheiat contractul, poate exista totusi vreun inscris doveditor cu privire la achitarea ulterioara a pretului. Desi nu este o proba extrem de puternica, cea a faptului ca s-au inteles sa achite pretul la 6 luni dupa, totusi e un punct de plecare.