Buna ziua. Doresc sa fac o sesizare la OPC in legatura cu clauzele abuzive dintr-un antecontract de vanzare cumparare imobil nou. Legea 193/2000 se aplica si produselor care fac obiectul acestui tip de contract, adica bun viitor? Credeti ca am vreo sansa sa obtin rezolutionarea antecontractului? Mentionez ca antecontractul este plin de clauze abuzive, vanzatorul nu are practic nicio obligatie iar noi avem foarte multe. Va dau un ex.: daca nu se perfecteaza contractul pana la data 30.09.2010 din motive care nu tin de una din parti, antecontractul se rezolutioneaza, vanzatorul restituie avansul in lei, fara penalitati si daune. Nu se precizeaza nicaieri ce se intampla daca contractul nu se incheie din cauza vanzatorului, practic el nu are nici macar obligatia de a termina candva constructia, ce sa mai vorbim de obligativitatea respectarii unui anumit termen! Va multumesc.
Conform Legii 183,Art. 1. - (1) Orice contract incheiat intre comercianti si consumatori pentru vanzarea de bunuri sau prestarea de servicii va cuprinde clauze contractuale clare, fara echivoc, pentru intelegerea carora nu sunt necesare cunostinte de specialitate.
Bunul poate fi şi un imobil.Cred că protecţia consumatorilor vă va poate rezolva problema.Mai ales că este un precontract.
Si eu cred ca am dreptul sa cer OPC sa analizeze aceste clauze si sa constate daca sunt sau nu abuzive. Dar am inteles ca dosarul se transmite la instanta, ea fiind cea care hotaraste anularea clauzelor respective si rezolutionarea antecontractelor daca antecontractul nu-si poate produce efectele. Am observat ca multi avocati specializati pe drept civil spun ca acest demers nu ar avea sanse invocand faptul ca antecontractul reprezinta legea partilor. Prin urmare eu nu mai inteleg nimic: o lege imi da dreptate, alta nu! Ce sa fac?
Buna ziua. Ma intereseaza si pe mine acest subiect si as vrea sa stiu parerea dvs. referitoare la sansele unui promitent cumparator de a obtine de la ANPC anularea / rezilierea / rezolutiunea unui antecontract de vanzare cumparare imobil, in situatia in care acest antecontract nu a fost negociat (se poate dovedi ca exista mai mule antecontracte identice) si contine clauze abuzive (drepturile cumparatorului sunt ca si inexistente, obligatiile multe; in schimb vanzatorul are multe drepturi si putine obligatii). in cazul in care ANPC constata ca acest antecontract este abuziv, ce se intampla mai departe? se ajunge in instanta? cine se prezinta acolo? in speranta unui sfat, va multumesc