Buna ziua.
Art. 45
(1) Incalcarea dispozitiilor prezentei legi atrage raspunderea disciplinara, patrimoniala, civila, contraventionala sau penala, dupa caz.
(2) Constituie contraventie si se sanctioneaza cu amenda de la 100 lei la 500 lei, persoanele fizice, care calatoresc cu mijloacele de transport public de persoane fara titlu de calatorie valabil sau refuza sa prezinte organelor de control titlul respectiv de calatorie, care au un comportament necivilizat sau care aduc prejudicii mijloacelor de transport.
Dar acelasi art.45 la aliniatul 8 spune ca:
(8) Constatarea contraventiilor prevazute la alin. (2)-(7) si aplicarea sanctiunilor se fac de catre imputernicitii primarilor comunelor, oraselor si municipiilor, de catre primarul general al municipiului Bucuresti, de catre presedintii consiliilor judetene si de catre persoanele imputernicite de acestia, dupa caz.
(9) Consiliile locale, consiliile judetene si, dupa caz, Consiliul General al Municipiului Bucuresti vor stabili, potrivit dispozitiilor Ordonantei Guvernului nr. 2/2001 privind regimul juridic al contraventiilor, aprobata cu modificari si completari prin Legea nr. 180/2002, cu modificarile si completarile ulterioare, faptele care constituie contraventii in domeniul serviciului de transport public local, altele decat cele prevazute la alin. (2)-(7) sau in alte reglementari legale.
Art. 46
Contraventiilor prevazute la art. 45 alin. (2)-(7) le sunt aplicabile dispozitiile Ordonantei Guvernului nr. 2/2001 privind regimul juridic al contraventiilor, aprobata cu modificari si completari prin Legea nr. 180/2002, cu modificarile si completarile ulterioare, cu exceptia celor ale art. 28.
In leg.180/2002 ,urmatoru art.
"Art. 28. - (1) Contravenientul poate achita, pe loc sau in termen de cel mult 48 de ore de la data incheierii procesului-verbal ori, dupa caz, de la data comunicarii acestuia, jumatate din minimul amenzii prevazute in actul normativ, agentul constatator facand mentiune despre aceasta posibilitate in procesul-verbal. In actul normativ de stabilire a contraventiilor aceasta posibilitate trebuie mentionata in mod expres."
Cu respect ,Alexa...
multumesc frumos pt. raspuns.
Dar nu sunt lamurit daca pot sa ma prezint eu in fata instantei in locul fratelui meu, daca acesta imi face o procura speciala la notar(el nu poate sa se prezinte din cauza serviciului). Doresc sa contest procesul-verbal intru-cat la rubrica " poate achita in 48 ore jumatate din min. amenzii, politistul a tras o linie cu pixul, fara sa scrie exact suma pe care pot sa o platesc in 48 ore). Personal consider ca pv. ar trebui sa fie nul din acest considerent .??
sarut manutele
Va puteti reprezenta fratele in instanta ca persoana fara studii juritice, asta insemnand ca nu puteti pune concluzii in sedinta dar puteti sa va exprimati p.d.v. prin note scrise pe care le depuneti la dosar.Mergeti la notariat si faceti procura pentru dosarul in cauza.In baza procurii puteti vedea si dosarul la arhiva. In cazul in care se face contestatie, intampinare.. acestea trebuiesc semnate de cel in cauza, adica de fratele dvs.
Pe scurt, prin procura puteti sa va prezentati in fata instantei in locul lui dar aveti limitare in actiuni.