Am depus la dosarul de somaj adeverinta cu cele 12 salarii dar pe ultimele 3 luni nu am platite contributiile iar pe spatele adeverintei este bifat „inchidere operationala”. Cei de la somaj nu vor sa-mi primeasca dosarul daca nu am completate ultimele 3 luni, desi eu am lucrat 1 an si 8 luni. Unde pot sa-i reclam sau ce trebuie facut in situatia asta?
Pueti reclama angajatorul la Inspectia Muncii si / sau in instanta. Puteti merge la locul anterior de munca pentru a lua adeverinta privind vechimea in munca la acel angajator. Trebuie sa dovediti ca aveti stagiu de cotizare 12 luni din ultimele 24 indiferent de numarul angajtorilor din aceasta perioada.
Multumesc pentru raspuns. Vreau sa specific ca am 17 luni platite din 20 de luni cat am lucrat. Dar cei de la somaj, nu-mi accepta pe motiv ca nu am ultimele 3 luni, desi in alte orase colegele mele au luat somaj de la aceeasi firma, cu toate ca nu aveau nici ele ultimele 3 luni platite.
Camelia, am vazut postul tau mai amplu facut la acest subiect, dar avand in vedere ca ai dat toate detaliile, lumea nu cred ca a avut rabdare sa citeasca speta pana la capat. Oricum din cele relatate de tine se vede inca o data ca slaba pregatire a functionarilor din sistem, duce la aceste situatii aberante (abuzive).
Da ai dreptul la somaj.
Nu este treaba si vina ta ca angajatorul tau nu a platit sau a fost in incapacitate de plata a obligatiilor catre bugete, Tie din venitul realizat ti-au fost trase aceste sume reprezentand contributiile. Conform legii, este problema beneficiarului (a agentiei de somaj) sa recupereze creanta. Tu esti doar uzufructarul acestei creante si dreptul tau este constituit la momentul cand a intervenit stopajul la sursa.
Oricum tu indeplinesti cerinta impusa de L 76 de a avea 12 luni stagiu in ultimele 24 asa ca este un abuz si mai mare din partea agentiei de ocupare.
In momentul in care vei primi decizia de negatie, poti sa notifici agentia de ocupare ca ai in intentie adresarea catre instant pentru punerea in drepturi.
In privinta dovezii de inchidere operationala, aceasta decurge din dovada de retragere a autorizatiei de funtionare pentru jocuri de noroc si trebuia invocata ca temei pentru desfiintarea postului in decizia de incetare a CIM. Deci daca angajatorul a bifat la B2 "inchidere operationala" a procedat corect. Solicitarea din partea agentiei de ocupare a dovedirii "inchiderii operationale" este un abuz. In adeverinta prin semnatura si stampila, angajatorul isi asuma afirmatiile facute si trebuie sa le probeze sub sanctiunea falsului, oricum acest lucru este mentionat in adeverinta.
art.34 alin 2 din Legea 76/2002 reglementeaza situatia ta.
Repet inca o data .......ESTE UN ABUZ DIN PARTEA AGENTIEI DE OCUPARE.
Poti sa-i dai in judecata si sa stii ca nu este vina fostului angajator.
Suplimentar fata de ce ai intrebat aici dar ai mentionat in cealalta postare....... angajatorul trebuia sa iti plateasca peavizul si sa iti acorde un salariu sub forma de pati compensatorii. Asa ca pentru asta poti actiona angajatorul in instanta deasemenea.
In ambele situatii actiunile sunt de natura litigiilor de munca si sunt gratuite.
Succes !
:offtopic: si nu prea
Pentru @nicol.ilea ...... cititi cu atentie topicul. Veti observa ca in cazul de fata este un abuz din partea agentiei de ocupare. Angajatorul dpdv al acordarii adeverintei si-a respectat obligatia. Haideti sa nu mai aruncam imediat cu pietre in angajatori, sa vedem cine este de fapt vinovatul si sa dam sfaturi corecte.
Legea 76/2002- Art. 34. - (1) ªomerii prevăzuţi la art. 17 alin. (1) beneficiază de indemnizaţie de şomaj dacă îndeplinesc cumulativ următoarele condiţii:
a) au un stagiu de cotizare de minimum 12 luni în ultimele 24 de luni premergătoare datei înregistrării cererii;
La AJOFM local va duceti cu prevederea legala de mai sus si daca cel caruia ii prezentati dosarul nu-l accepta,nu plecati pana nu intrati in audienta la seful de serviciu.
Somaj administrator
dory1985
Buna ziua. Administrez si sunt asociat al unei firme. Sunt incadrata cu contract de munca din iunie 2007. Intrebarea mea este: POT BENEFICIA DE SOMAJ DACA ... (vezi toată discuția)