avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1998 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Convenție matrimonială în privința unui imobil bun ...
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Convenție matrimonială în privința unui imobil bun propriu. Ce se întâmplă dacă decedează primul soțul care e proprietar?

Bună. Eu sunt divortata, el e divorțat fiecare avem cate o fata din căsătoria anterioara. El detine un apartament bun propriu. Urmează sa ne casatorim si sa mai facem un copil împreună. El dorește sa semnam un contract prin care eu nu am nici un drept la apartamentul pe care el îl detine dinainte de casatorie. Întrebarea mea este in cazul in care cand vom imbatrani sper eu împreună si sotul decedeaza primul eu mai am vreun drept asupra acestui apartament care va fi locuinta familiei sau doar ce facem împreună?
Ultima modificare: Miercuri, 12 Septembrie 2018
Manuela Rășină, administrator
Cel mai recent răspuns: CABINET DE AVOCAT "STOICA IOANA" , Avocat 14:42, 11 Septembrie 2018
2 din 2 utilizatori consideră
acest răspuns util
Oricum cat timp traieste, nu veti avea nici un drept, caci bunurile dobandite anterior casatoriei sunt si raman bunuri proprii. Deci in caz de divort, apartamentul nu se va partaja.
In situatia in care sotul va deceda inaintea dvs, veti avea dreptul la 1/4 din imobil, in calitate de sotie supravietuitoare.
Acest drept la o cota din masa succesorala nu poate fi inlaturat printr-o conventie matrimoniala.
2 din 2 utilizatori consideră
acest răspuns util
Bunurile dobandite inainte de incheierea casatoriei reprezinta bunuri proprii.

Situatia juridica a acestora poate comporta modificari, daca este perfectata, pe cale notariala, o conventie prin care este aleasa comunitatea conventionala de bunuri.

Daca investiti sume de bani, in vederea sporirii valorii de circulatie a bunului, aveti un drept de creanta .( prescriptia intre soti nu curge, ci este suspendata).


Asadar, daca intervine divortul, bunul nu poate fi cuprins in masa partajabila, fiind dobandit dinaintea incheierii casatoriei.

Sotia supravietuitoare are o cota de 1/ 4 din dreptul de proprietate.

Descendentii 3/ 4 din dreptul de proprietate.


~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Conventia matrimoniala poate fi atacata ? relatie relatie un imobil dobandit prin mostenire (ca fiu unic), prin certificat de mostenitor, poate face obiectul regimului comunitatii conventionale, la momentul incheierii ... (vezi toată discuția)
Buna! eu si cu partenerul meu urmeaza sa ne casatorim anul acesta. ... Timea.Melinda Timea.Melinda Buna! Eu si cu partenerul meu urmeaza sa ne casatorim anul acesta. El vrea sa facem un contract prenuptial pentru ca are un apartament pe numele lui si in caz ... (vezi toată discuția)
Regimul comunitatii conventionale irinaa88 irinaa88 Iubitul meu a cumparat luna trecuta un apartament cu creditul prima casa(creditul facut doar pe numele lui).eu sunt trecuta ca si coplatitor.. Peste putin timp ... (vezi toată discuția)