Buna ziua,
Va scriu cu rugamintea de a ma ajuta cu un raspuns privind o situatie conflictuala in urma careia am fost amenintata de administratorul firmei la care sunt Director Vanzari ca voi fi concediata fara nici un drept salarial compensatoriu prin desfiintarea acestei pozitii in cadrul firmei. Pe scurt, in urma uneu concediu medical de 5 zile, singurul de altfel, la intoarcerea in activitate patronul firmei deranjat de absenta de la munca mi-a solicitat sa vada tratamentul pe care l-am luat. In urma refuzului meu s-a ridicat de pe scaun, a venit catre mine si m-a imbrancit adresandu-mi amenintari si asigueandu-ma ca ma va da afara. Consider ca este un abuz ceea ce mi se intampla si as vrea sa stiu in ce fel sunt protejata de lege, daca ar trebui sa ma adresez catre ITM si daca chiar e atat de simplu sa se debaraseze de mine prin desfiintarea postului.
Va multumesc anticipat pentru rabdare si raspuns!
Este destul de simpla concedierea pentru desfiintarea postului, iar ITM-ul nu are competenta in ceea ce priveste savarsirea unor fapte care pot atrage raspunderea penala (loviri, amenintari etc.)
Va multumesc. Inteleg ca daca dumnealui doreste sa renunte la aceasta pozitie in companie, nu trebuie sa justifice actiunile sale. As putea ca, in instanta, sa leg actiunea de desfiintare a postului de comportamentul abuziv al dumnealui in cazul.in care se concretizeaza? O notificare a ITM ar ajuta?
Multumesc inca o data.
Nerespectarea legilor si a altor acte normative care reglementeaza domeniul muncii, relatiile de munca, securitatea si sanatatea in munca poate fi sesizata Inspectoratului Teritorial de Munca si/sau Inspectiei Muncii.
Insa cele doua institutii nu au atributii in ceea ce priveste constatarea legalitatii unui act juridic., numai instanta de judecata o are.
Restructurare post
3l3na
buna ziua,
lucrea de un an, iar momentan din cauze economice postul pe care lucrez (secretara)a fost restructurat. stiu caam dreptul la un salar ... (vezi toată discuția)