avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1082 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul familiei sau probleme ... Am venituri mult mai mari decât soția și lucrez de ...
Discuție deschisă în Dreptul familiei sau probleme juridice de familie

Am venituri mult mai mari decât soția și lucrez de acasă, deci eu mă ocup în mare parte de copii, curățenie și alte treburi gospodărești. Ce șanse am să obțin custodia copiilor la divorț?

Buna,

am intentat divort sotiei (pe care am prins-o ca ma insela). Avem 2 copii minori (5 si 10 ani). In cei 12 ani de casatorie, eu am contribuit cu 90% din veniturile in familie (ce pot fi dovedite cu acte). In ultimii 7 ani de casatorie eu lucrez de acasa, Sotia lucreaza la un job normal, la birou. Eu lucrand de acasa (lucrez in IT si am un PFA) eu sunt cel care ma ocup in mare parte de curatenie, copii (educatie, teme, mancare, etc), si alte treburi gospodaresti (locuim la casa). Sotia se ocupa si ea, dar doar seara vreo 3 ore dupa ce vine de la munca. Eu sunt cu copii acasa non-stop, iar sotia doar dupa ora 6 cand vine de la munca.
Copiii ma iubesc. Baiatul (10 ani) stie despre divort si din punctul lui de vedere vrea sa ramana cu mine (bineinteles ca nu l-a intrebat nimeni explicit, dar intelege ce se intampla si si-a exprimat singur optiunea in fata amandoura). Fetita (5 ani) nu prea stie... ea tot spune ca ne iubeste pe amandoi si ca vrea sa ramanem impreuna...

Intrebarea e ce sanse am sa obtin eu tutela copiilor la divort (avand in vedere ca de 7 ani eu sunt cel care are mai mult grija de ei, si pot in continuare sa fiu cu ei zilnic acasa non stop, sa-i ingrijesc, sa ii ajut la teme, eucatie, etc. Daca le-ar fi in credintati mamei lor, ea nu ar putea oricum sta cu ei in timpul saptamanii pt ca e la servici 8-17 si asta ar insemna ca ar trebui sa-i lase ori cu mama ei care este batrana, ori cu o eventuala bona.

Cat despre partaj? Ce cota considerati ca as putea obtine maxim? Dupa cum spuneam, veniturile in casa au fost asigurate de mine cam 90% (peste 3000 EUR lunar) dovedibili prin acte, in schimb ce sotia avea venitutri de ~2000 ron. Despre aportul prin munca in casa, consider ca eu am muncit mai mult decat ea (bineinteles, asta nu poate fi cuantificat, pot doar aduce martori, dar vreau doar sa subliniez ca nu am fost nici pe departe absent la treburile casnice). Nu au lipsit nici concediile de 4-5000 de euro anual platite practic tot din banii mei, ca ea nu si le-ar fi permis altfel. Eu i-am propus divortul amiabil, si i-am oferit 20000 euro. Ea a refuzat si a spus ca nici nu se gandeste, si ca vrea 50000 euro si un apartament (care a fost achizitionat in timpul casatoriei, dar pe care eu l-am cautat, negociat, renovat, ingrijit, reparat, etc). Ea abia daca stie unde este.
Ultima modificare: Joi, 13 Septembrie 2018
Manuela Rășină, administrator
Cel mai recent răspuns: adrian259 , utilizator 22:39, 14 Septembrie 2018
La partaj aveti sanse sa dovediti o contributie mai mare la dobandirea bunurilor respective dovedind veniturile cu toate mijloacele de proba .Din pacate sansele sunt extrem de mici pt a stabili domiciliul minorilor la domiciliul dvs.In general practica instantelor este pt stabilirea domiciliului minorilor la mama si ,,custodie''comuna,Chiar daca dovediti toate cele povestite de dvs nu va faceti sperante prea mari,Ca un parinte implicat puteti totusi sa incercati .merita luptat.Succes.
Multumesc pentru raspuns. Puteti oferi poate si o justificare de ce custodia ar fi oferita mamei desi eu le-as putea oferi mult mai mult la orice categorie (timp, educatie, ingrijire, afectiune). Oferindu-i ei custodia le-ar face viata mai dificila si ei si copiilor.
Tot m-am gandit, si cu mintea mea nu reusesc sa inteleg de ce un judecator ar consodera ca e mai bine ca copii sa fie crescuti de bona decat de tata, mai ales ca am 7 ani in urma care demonstreaza ca am facut treaba buna.
Deci dupa judecata mea, ar trebui sa aleaga intre a lasa copii cu
- tatal care a stat cu ei si pana acum si a avut grija de ei;
- sau sa dea custodia mamei care nu ar putea sa stea cu ei decat seara si ca urmare ar trebui sa-i lase acasa cu o bona (pe care nu si-ar permiteo decat din pensia alimentara). Deci temele, educatia, ingrijirea ar fi lasate defapt im seama unei bone

Multumesc anticipat pt raspuns
Eu nu ofer justificari,justificari o sa gasiti in motivatea hotarari judecatoresti pronuntate in cauza respectiva.V am spus doar ca exista o practica aproape covarsitoare in sensul celor mentionate de mine in mesajul anterior .Puteti consulta mai multi avocati dar cei care or sa va spuna ca aveti sanse mari inseamna ca vor vrea sa va usureze de onorariu.Oricum problemele dvs partajul si divortul yrebuie discutate cu un av in cadrul unei consultatii ,comporta multe discutii.Succes.
1 din 1 utilizatori consideră
acest răspuns util
Custodia va fi cu siguranta comuna. In discutie va fi locuinta copiilor. Eu consider ca data fiind situatia de fapt, varsta copiilor aveti sanse sa mentineti si pe viitor un astfel de aranjament familial, fiind un domiciliu stabil al copiilor, alaturi de o persoana deja implicata.

Pt partaj e o alta discutie, depinde mult de modul de formulare al cererilor si de probelor care se vor face.
1 din 1 utilizatori consideră
acest răspuns util
Liniile de fortă ale jurisprudenței converg către constatarea pe care v-a expus-o colegul meu, însă nu trebuie absolutizat, cu atât mai mult cu cât și minorii sunt ascultați, iar dacă aceștia doresc să stea cu tatăl, dorința lor cântărește enorm.
Cu privire la partaj, dacă dovediți cele învederate, aveți șanse să obțineți potrivit contribuției.
Luați legătura cu un avocat și fiți beligerant, pentru a vă face năzuințele tangibile!

Alte discuții în legătură

Custodie copii Alexandru_ioan38 Alexandru_ioan38 Buna seara. Din diverse motive legate de relatia cu sotia mea as dori divortul, dar stiu cu siguranta ca nu ar accepta sa impartim custodia copiilor. ... (vezi toată discuția)
Custodia copilului acordată tatalui danielcioca danielcioca Buna ziua. As dori si eu sa stiu ce șanse reale are un tata sa obțină custodia copiilor in condițiile in care nu e vorba de mama denaturata sau alte ... (vezi toată discuția)
Divort cu minori cosmin_lan cosmin_lan Buna ziua as dori daca ma puteti lamuri in urmatoarea problema. Sunt casatorit am doi copii si sotia de o vreme pleca la munca in strainatate. atat eu cat si ... (vezi toată discuția)