Buna ziua!
As vrea sa ma ajutati cu niste sfaturi in legatura cu o situatie cam complicata. Sunt angajat la o firma fiind sofer pe o masina care face parte din cat. C. Acum o saptamana am facut un accident,m-am rasturnat cu masina din cauza ca m-i sa dus frana coborand o panta mare.. De multe ori am patit ca nu a functionat frana,si nici macar centura de siguranta nu avea masina,mecanicii si toata lumea de la firma stiau,desi nu reparau masina,stiu ca intr-un fel si eu sunt vinovat ca nu trebuia sa conduc un astfel de masina,dar asta era prostia mea. Luni mi-am depus lichidarea cu preaviz de o saptamana,fiindca e bataie de joc ce se intimpla la firma respectiva,in fine angajatorul vrea sa ma puna la plata spunand ca era vina mea,desi nu sunt vinovat inca eu trebuia sa cer compensare...politia nu a fost chemat la locul accidentului,masina fiind “pus pe patru roti” cu excavatorul,si transportat pe platforma in curtea firmei. (Nu au fost victime in afara de mine,doar pagube materiale). In afara de asta asigurarea si itp-ul masinii expirau chiar in ziua producerii accidentului. Ce pot face sa nu platesc? Va rog sa ma ajutati,multumesc!
1. Ati comunicat accidentul politiei? Aveati aceasta obligatie in calitate de conducator auto.
2. In condițiile în care au fost intr-un accident rutier sunt implicate persoane angajate, accidentul se inregistreaza ca accident de munca si se comunica ITM potrivit prevederilor LEgii 319/2006 sanatatii si securitatii in munca.
3. Asiguratorul a fost informat despre producerea accidentului?
In primul caz, necomunicarea accidentului politiei in termen de 24 ore, se sanctioneaza conducatorul auto cu amenda si suspendarea permisului pentru 30 zile.
In cazul doi, necomunicarea accidentului ITM-ului, se sanctioneaza angajatorul cu amenda cuprinsa intre 3500 si 7000 lei.
Pentru a nu plati daunele produse vehiculului trebuia sa comunicati accidentul politiei.
In urma cercetarilor facute de politie si asigurator se stabilea cauza producerii accidentului, se putea cere efectuarea unei expertize tehnice auto in urma careia se stabileau cauzele producerii accidentului.
Dar cum accidentul nu a fost declarat de nimeni ramane de presupus ca vehiculul s-a dat singur peste cap!
Ce tip de vehicul era, camion, basculanta, sha, etc? Mai poate fi reparata? Angajatorul are garaj si poate repara masina sau o da la fier vechi?
Din pacate nu am anuntat politia despre incident si nici inspectia muncii fiindca nu am patit nimic doar rani usoare nimic grav si nu am crezut ca voi avea aceasta problema pe urma...Da,angajatorul are atelier,si are mecanici auto angajati si eu am ajutat saptamana asta sa reparam masina si majoritatea pieselor au fost schimbate de pe o alta masina a firmei care e tipat si abandonat in curtea firmei e o dezordine acolo de numa...masina e un fel de “utilaj” sub nume de UNIMOG 1400,dar fara nici o conditie (nu avea lichid de frana,centura nu se bloca,cutia de viteze e varza etc.,dar toate masinile de la firma au ceva problema,nici macar unu nui pusa la punct...)
Obligatia anuntarii politiei era a dvs. in calitate de conducator auto implicat intr-un accident rutier, anuntarea ITM-ului este obligatia angajatorului.
In cazul in care angajatorul va solicita sa platiti daunele ii spuneti ca nu sunteti de acord si refuzati. Le atrageti atentia ca trebuiau sa declare accidentul drept accident de munca potrivit legii 319/2006 iar daca insista cu retinerea banilor le spuneti clar in fata ca veti sesiza ITM-ul pentru nedeclararea accidentului de munca iar daca nu va vor plati drepturile salariale ii veti da in judecata la tribunal.
Aveti in vedere ca vina dvs priveste neanuntarea accidentului la politie, in schimb angajatorul poate intra rau la apa daca sunt anuntate autoritatile deoarece au reparat utilajul fara autorizatie de reparatie eliberata de politie. Intr-un fel sunteti in "avantaj" fata de angajator, depinde cum va veti sustine punctul de vedere. Cel mult ramaneti fara permis 30 de zile, daca este anuntata politia.
Multumesc pentru ajutor,luni ma voi prezinta la sediul firmei si o sa zic daca nu imi da drepturile salariale fac sesizare la ITM...merita sa ma risc? Daca e cazul am si martor cine a vazut accidentul,a vazut ca nu am avut frane si mi-am facut si dovezi...(poze care dovedesc ca nu am avut nici macar lichid de frana,eu am dat jos roata care s-o indoiat si s-a vazut foarte clar ca discul era rujinit,placutele nu au actionat deloc,etc)
Responsabilitatea conducatorului auto este sa aiba toate actele, sa verifice masina vizual, functionalitatea comenzilor obisnuite, faruri, semnalizare. Nu se apuca sa verifice sistemul de franare, pune frane prin incinta societatii sa verifice eficacitatea sistemului de franare.
Este in responsabilitatea angajatorului sa asigure functionarea corespunzatoare a vehiculelor.
Firma nu are manager de transport, dispecer? Au niste obligatii in ceea ce priveste verificarea vehiculelor si a conducatorilor auto la plecarea in cursa.
ITM-ul poate solicita dovada comunicarii accidentului la politie, atat la angajator cat si la politie.
Dvs. puteti sa spuneti angajatorului punctul de vedere, ca nu va considerati vinovat de producerea accidentului, ca s-a produs din cauza nefunctionarii sistemului de franare, daca ati mai instiinta angajatorul despre deficiente ati avea un avantaj, puteti sa ii spuneti ca veti anunta accidentul la ITM ca accident de munca, asa ii demonstrati angajatorului ca aveti cunostinta despre faptul ca avea obligatia sa il declare drept accident de munca, ii spuneti ca exista sanctiuni din partea ITMului pentru nedeclarare, si vedeti ce reactie are.
Daca incepe cu amenintari ii spuneti ca daca vrea bani ptr daune sa va dea in judecata iar dvs il dati in judecata pentru neplata drepturilor salariale si veti sesiza ITM.
Sansele de castig depind de modul in care va aparati si va solicitati drepturile.