Interesant. Pai exequatur-ul se refera de fapt la modul in care se executa hotararile straine pe teritoriul tarii noastre. Adica , fiind o hotarare executorie , daca cei obligati nu indeplinesc obligatia de buna voie, intervine instanta romana competenta. Ideea este ca hotararea respectiva nu are autoritate de lucru judecat, in fata instantei romane , ci doar dupa ce obtine exeqatur-ul( recunoasterea) va dobandi autoritatea de lucru judecat si urmeaza a fi pusa in executare , intrucat dupa ce va fi recunoscuta, va capata si forta executorie. desigur , pentru a se ajunge aici trebuie indeplinite o serie de conditii pe care, am convingerea ca vor fi mentionate de mai mult sau mai putin priceputii nostri consultanti in ceea ce priveste dreptul international.
Exequatur-ul consular este un act oficial prin care guvernul unui stat recunoaşte consulului străin această calitate a sa, îi acordă permisiunea de a-şi îndeplini funcţiile consulare în circumscripţia consulară şi dă dispoziţie autorităţilor locale să-l sprijine în realizarea atribuţiilor sale.
@medu ,aveti dreptate , insa eu am scris despre exeqatur- ul hotararilor judecatoresti straine.
Despre exeqaturul consular : ( Patenta consulara si exequaturul)
1. In vederea numirii sefului postului consular, statul trimitator trebuie sa obtina, pe cale diplomatica, acordul prealabil al statului de resedinta. Dupa primirea acordului mentionat ,statul trimitator trimite Ministerului Afacerilor Externe al statului de resedinta, prin misiunea sa diplomatica, patenta consulara.In patenta consulara se indica numele si prenumele sefului postului consular , clasa acestuia, circumscriptia consulara in care isi va exercita functiile, precum si sediul postului consular. Seful postului consular este admis sa-si exercite functiile sale numai dupa ce statul de resedinta i-a eliberat exequaturul. Exequaturul se elibereaza in cel mai scurt timp posibil. Pina la eliberarea exequaturului, statul de resedinta poate admite ca, in mod provizoriu, seful postului consular sa exercite functiile sale.