avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 486 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Valoarea juridică a unei comenzi. Ce lege ...
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Valoarea juridică a unei comenzi. Ce lege reglementează raporturile comerciale dintre doi parteneri în situația vânzării-cumpărării unui produs?

Va rog sa mă lămuriți daca o comanda făcută și sistată, pe motivul că persoana care a solicitat produsul respectiv ,la rândul lui a renunțat ,poate sau are un rol într-un proces intre cei doi parteneri în situația în care voi fi chemat în judecată. Menționez că nu exista niciun contract intre noi la momentul depunerii comenzii și vreau să mai știu ce lege reglementează raporturile comerciale dintre doi parteneri in situația vânzării cumpărării.
Ultima modificare: Joi, 20 Septembrie 2018
Manuela Rășină, administrator
Cel mai recent răspuns: Mihail Cazacioc , Consilier juridic 18:44, 21 Septembrie 2018
~ Conținut șters la cerere ~
Cel mai bine ar fi sa va adresati unui jurist, avocat sau consultant in achizitii publice. Speta dvs tine atat de legislatie cat si de obligatile pe care vi le-ati asumat prin documentele trimise autoritatii contractante, care necesita a fi studiate de o persoana cu experienta in domeniu.
Produsele in final au ajuns în orașul în care trebuiau să fie livrate,dar data fiind situația operatorul economic a refuzat să le mai preia și să le plătească.
La întrebarea numărul 1 , până la anularea licitației,in perioada în care de puteau depinde contestații in urma alegerii ofertei finale , operatorul economic ,deși nu a fost notificat in legătură cu asta ,a dedus că s-a depus o astfel de contestație în urma căreia s-a revenit asupra deciziei autorității contractante ,dandu-se o decizie de remediere. Furnizorul redactează o noua fisa tehnica de data aceasta ,schimbând descrierea produselor ,cum ar fi trebuit să fie original și anume necorespunzătoare. Autoritatea contractantă, văzând acest lucru, anulează licitația. Cu toate acestea , din legea achizițiilor publice,am putut observa că autoritatea contractanta ar fi putut să ceară încă de la început lămuriri cu privire la produse ,dar nu a făcut acest lucru. Problema finala în speța de față este că furnizorul a fost deranjat de refuzul operatorului economic de a mai prelua și plăți produsele, invocând posibilitatea de a-l da in judecata pe operatorul economic.


grosuanatolie a scris:

Autoritatea contractanta pentru anumite produse organizeaza licitatie. Operatorul economic gaseste acele produse la un furnizor, participa la licitatie si castiga.
Dupa, face comanda catre furnizor, care livreaza marfa necorespunzatoare. Sau inca nu o livreaza, dar in baza documentelor tehnice si de calitate, reiese ca de fapt marfa nu este corespunzatoare.
Drept urmare, in final, autoritatea contractanta anuleaza licitatia.
.......
1. Pana la anularea licitatiei, de ce nu s-a solicitat totusi livrarea marfii, conform caietului de sarcini ? De ce s-a dispus anularea licitatiei? Era unicul furnizor?
2. Furnizorul are obligatia de a livra marfa corespunzatoare. In caz contrar, operatorul poate solicita daune interese, inclusiv si pierderile indirecte, cauzate de anularea licitatiei.
3. Are obligatii furnizorul fata de operator si nu invers.

Daca nu am inteles ceva corect, rog sa fiu corectat.

Înțeleg,va mulțumesc!

Raluca Dudescu a scris:

Cel mai bine ar fi sa va adresati unui jurist, avocat sau consultant in achizitii publice. Speta dvs tine atat de legislatie cat si de obligatile pe care vi le-ati asumat prin documentele trimise autoritatii contractante, care necesita a fi studiate de o persoana cu experienta in domeniu.

Nu cred ca intr-un eventual proces furnizorul ar avea castig de cauza atata timp cat produsele livrate nu au mai corespuns specificatiilor tehnice pe care operatorul economic le-a cunoscut, le-a avut in vedere si le-a prezentat in oferta sa catre autoritatea contractanta si pentru care a castigat licitatia.
Intrebarea mea este: in dosarul de licitatie nu a existat si dovada relatiei contractuale dintre operatorul economic si furnizor pentru aceste produse cu specificatiile tehnice pentru care autoritatea contractanta a atribuit contractul operatorului economic?

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Returnare sume - marfa neconforma ContSters229751 ContSters229751 Daca intre 2 parti s-a incheiat un contract de furnizare produse iar furnizorul a livrat o marfa care ulterior s-a dovedit a fi neconforma poate achizitorul sa ... (vezi toată discuția)
Cum sa procedez catalyna37 catalyna37 am 2 furnizori de produse alimente X si Y pe achizitie directa X fara contract incheiat achizitionam produse pe baza de factura, comanda, referat si Y cu ... (vezi toată discuția)