avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 189 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Urmează să plec din țară și as vrea sa închiriez ...
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Urmează să plec din țară și as vrea sa închiriez apartamentul, lăsând această responsabilitate tatălui și fratelui meu. Ce act să întocmim, contract de comodat sau procură notarială?

Buna ziua,

Urmeaza sa plec din tara in perioada urmatoare si as vrea sa inchiriez apartamentul, lasand aceasta responsabilitate tatalui si fratelui meu.

M-am gandit la doua variante:
1. Sa fac contract de comodat cu tatal si fratele meu prin care sa le dau dreptul de utilizare gratuita al apartamentului si sa introduc in contract o clauza prin care sa aiba dreptul sa inchirieze apartamentul - s-ar putea asa ceva?

2. Sa le fac procura, tatalui si fratelui meu, prin care sa ii imputernicesc sa semneze contractul de chirie in numele si pe seama mea, sa semneze si sa depuna la organele statului orice documente ce tin de plata taxelor si impozitelor si sa ma poata reprezenta in instanta in situatia unor chiriasi rau platnici - aici nu prea stiu daca se poate sa fac o astfel de procura si nici care ar trebui sa fie continutul ei in asa fel incat sa acopere cele de mai sus - ma puteti ajuta cu un exemplu?

Varianta 1 m-ar scapa de drumuri la notar si de taxe - imi puteti spune daca este viabila?

Daca varianta 1 nu este posibila, m-ati putea ajuta cu un model de procura notariala care sa acopere cele mentionate de mine?

Va multumesc anticipat.

Silviu
Ultima modificare: Luni, 17 Septembrie 2018
Manuela Rășină, administrator
Cel mai recent răspuns: Silviu_M , utilizator 09:50, 17 Septembrie 2018
~ Conținut șters la cerere ~
1. La comodat, dvs dati imobilul în folosință gratuită fratelui și tatălui.
Dacă scopul este ca apartamentul să fie închiriat, atunci el va fi folosit de o altă persoană, în schimbul unei sume de bani (chirii), caz in care comodatul nu prea își mai are sensul.
Mai exact: ar trebui sa va hotărâți daca il oferiți gratis rudelor sau îl dati in chirie.
2. Se poate întocmi o procura prin care să împuterniciti o altă persoană să închirieze apartamentul. Nu trebuie să vă prezentati cu un anumit model, pentru că notarul stie ce are de facut, ce si ce să scrie. De regula, continutul procurii cuprinde in mod enumerativ toate operațiunile care presupun închirierea (semnarea contractului, predarea cheilor, înregistrarea la Anaf etc etc)
Pentru un proces, este o împuternicire distinctă. Vorbim de o procura judiciară, care presupune operațiuni diferite, să aveți un număr de dosar, să știți obiectul dosarului.
Ultima modificare: Duminică, 16 Septembrie 2018
raluk0207, utilizator
Pentru inchiriere bun imobil este de preferat sa acordati procura notariala in favoarea unuia dintre cei 2 mentionati
In procura respectiva puteti sa mandatati persoana sa va reprezinte si sa va apere interesele inclusiv in eventual litigiu iin instanta legat de bunul imobil si contractul de locatiune
Va multumesc foarte mult tuturor pentru raspunsuri.

Ideea contractului de comodat nu este ca fratele si tatal meu sa se foloseasca de apartament cu titlu gratuit. Ei nu vor locui in apartament - nu au nevoie. Ideea de a face contractul de comodat este ca acest contract sa evite necesitatea intocmirii procurii si sa ii faca pe ei responsabili de plata impozitului pe chirie.

Cum o sa fiu in alta tara, daca procura nu este completa imi este teama ca nu o sa isi poata face efectul. Nu de putine ori am vazut ca nu s-a putut folosi o procura pentru ca "nu avea" textul corespunzator...

Deci pe scurt contractul de comodat (avand o clauza prin care da dreptul de inchiriere al apartamentului) ar tine loc de procura...

Tot eu stau si ma intreb oarecum...de ce nu as face un contract de chirie cu tatal meu pe 1 leu si prin acest contract de chirie sa ii dau dreptul sa subinchirieze.

In acest fel ar avea dreptul sa semneze direct contractul de subinchiriere (deci nu ar mai fi nevoie de procura) si in plus ar putea merge direct in instanta in cazul unor chiriasi rau platnici (din nou nu mai e nevoie de procura)

Singura procura care mi-ar mai trebui ar mai fi pentru imputernicirea tatalui meu pentru semnarea documentelor pentru obligatiile fiscale in numele meu...

Alte discuții în legătură

Comodat vs procura muadib muadib buna ziua. rude care pleaca din localitate doresc sa ne lase drepturile asupra apartamentului (drept de folosire si drept de inchiriere). care este cea mai ... (vezi toată discuția)
Subinchiriere imobil ilbobass ilbobass Doresc sa stiu daca ce vreau eu sa fac este legal. Am un apartament proprietate personala si doresc sa inchei un contract de comodat cu PFA ul MEU, in care sa ... (vezi toată discuția)
Contract chirie 2 proprietari GabrielaC81 GabrielaC81 Buna seara, Detin impreuna cu fratele meu un apartament (mostenire) in cota 1/2 fiecare. Doresc sa inchiriez acest apartament prin contract inregistrat la ... (vezi toată discuția)