avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 116 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Şomaj, concediu creştere copil, ... Indemnizatie concediu maternitate PFA
Discuție deschisă în Şomaj, concediu creştere copil, asigurări sociale şi asistenţă socială

Indemnizatie concediu maternitate PFA

Buna ziua,

Am fost angajata cu norma intreaga pana in 12 februarie 2018, iar din luna martie am deschis un PFA.

Din ce inteleg, de la 1 iulie 2018, stagiul minim de cotizare e de 6 luni din ultimele 12 luni. Din ce am calculate eu, in ultimele 12 luni, am fost asigurata in: octombrie, noiembrie, decembrie 2017 si ianuarie si februarie 2018 (cu mentiunea ca CIM a incetat in data de 12 februarie 2018. In aceste conditii se ia in calcul luna februarie?)

Daca inchei contract cu casa de sanatate si cotizez acel 1% pentru luna septembrie 2018, voi indeplini conditiile pentru a putea beneficia de indemnizatie in lunile octombrie, noiembrie si decembrie?

De asemenea, in cazul in care cotizatia pentru luna septembrie nu e suficienta, pot cotiza retroactiv pentru inca o luna?

Va multumesc,
Elena
Cel mai recent răspuns: Cornel Vasile , Consilier juridic 12:36, 18 Septembrie 2018
Pentru acordarea indemnizaţiei de creştere a copilului nu are relevanţă plata contribuţiilor de asigurări sociale, singura modalitate de a beneficia de indemnizaţie pentru creşterea copilului este realizarea de venituri supuse impozitului pe venit în ultimii 2 ani anteriori datei naşterii copilului, timp de cel puţin 12 luni , aşa cum sunt ele prevăzute la art. 3 din OUG nr. 111/2010, sau aflarea în una dintre perioadele asimilate prevăzute la art. 2 alin. (5) şi (6) din OUG nr. 111/2010.

OUG nr.111/2010:
Art. 2
(1) Persoanele care, în ultimii 2 ani anteriori datei naşterii copilului, au realizat timp de cel puţin 12 luni venituri din salarii şi asimilate salariilor, venituri din activităţi independente, venituri din activităţi agricole, silvicultură şi piscicultură, supuse impozitului pe venit potrivit prevederilor Legii nr. 227/2015 privind Codul fiscal, cu modificările şi completările ulterioare, denumite în continuare venituri supuse impozitului, beneficiază de concediu pentru creşterea copilului în vârstă de până la 2 ani, respectiv 3 ani, în cazul copilului cu handicap, precum şi de o indemnizaţie lunară.
......
Va multumesc pentru raspuns, insa eu ma refeream la indemnizatia pentru concediu pre si post natal, nu la indemnizatia de crestere a copilului.


Mergeti la Casa de Asigurari de Sanatate si incheiati acel contract.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Indemnizatie fara stagiu de cotizare in ultimele 12 luni Daniel Rus81 Daniel Rus81 Buna ziua, In situatia in care sotia,nu are stagiu de cotizare in ultimele 12 luni,poate solicita indemnizatie de crestere a copilului,avand in vedere ca a ... (vezi toată discuția)
Indemnizație creștere a copilului florentina2206@yahoo.com florentina2206@yahoo.com Bună ziua! Sunt însărcinată și urmează sa nasc în octombrie-noiembrie 2017. Pana în decembrie 2016 am realizat venituri independente impozabile tip ... (vezi toată discuția)
Indemnizație Beniamim Beniamim Bună seara! Soția mea lucrează din data de 2 septembrie 2019 și este singurul loc al ei de muncă din ultimii doi ani. Dacă ar rămâne însărcinată, ... (vezi toată discuția)