avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1115 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Şomaj, concediu creştere copil, ... CONCEDIU INGRIJIRE COPIL
Discuție deschisă în Şomaj, concediu creştere copil, asigurări sociale şi asistenţă socială

CONCEDIU INGRIJIRE COPIL

Buna ziua, in cazul in care o mamica revine la serviciu la implinirea varstei de un an a copilului , renuntand la 1 an din concediu legal de 2 ani de crestere si ingrijire copil, poate beneficia de reducerea programului de lucru cu 2 ore? Adica din articolul in care scrie renuntarea la concediu legal se intelege ca trebuie sa renunti la acesta total sau partial pentru a beneficia de cele 2 ore de reducere a programului?
Cel mai recent răspuns: Cornel Vasile , Consilier juridic 12:38, 26 Septembrie 2018
Si care sunt aceste intelesuri ?
Ultima modificare: Joi, 20 Septembrie 2018
Cornel Vasile, Consilier juridic
Iata si un raspuns valabil la aceeasi intrebare care a fost adresata mai sus:
Raspuns Conform art.17 din OUG nr. 96/2003 angajatorii sunt obligati sa acorde salariatelor care alapteaza, in cursul programului de lucru, doua pauze pentru alaptare de cate o ora fiecare, pana la implinirea varstei de un an a copilului. Din durata acestor pauze face parte si timpul necesar deplasarii dus-intors de la locul in care se gaseste copilul.La solicitarea mamei, pauzele pentru alaptare vor fi inlocuite cu reducerea duratei normale a timpului sau de munca cu doua ore zilnic.
In concluzie, in temeiul OUG nr. 96/2003, salariatele care alapteaza bebeficiaza de reducerea programului de lucru cu doua ore pe zi pana la implinirea copilului a varstei de un an. Programul lor de lucru poate fi redus cu doua ore pana la implinirea varstei de doi ani de catre copil numai in situatia in care in cuprinsul contractului colectiv de munca aplicabil exista o atare prevedere.
Astfel, daca in contractul colectiv de munca este prevazuta aceasta facilitate pentru mame, daca mama renunta la 1 an din concediul de crestere si ingrijire copil, in opinia mea, pentru anul ramas poate beneficia de reducerea programului de lucru cu 2 ore, in caz contrar s-ar crea o situatie discriminatorie pentru aceasta mama fata de mamele care beneficiaza de aceasta prevedere.Renuntarea la concediul legal nu inseamna renuntarea in totalitate, poate fi si o renuntare partiala, sensul prevederii reducerii programului de lucru fiind protectia mamei si copilului.
Ultima modificare: Marți, 25 Septembrie 2018
Cornel Vasile, Consilier juridic
1 din 2 utilizatori consideră
acest răspuns util
Doamna, raspunsul a fost atat de clar cat de clara a fost intrebarea. aceste raspunsuri benevole, gratuite, care consuma timp si energie consultantilor, nu sunt profesioniste si nu sunt musai complete pentru ca nu indeplinesc cerintele legale si nu au toate datele la dispozitie.

In opinia mea, un raspuns coerent si complet se poate da la intrebarea dv. numai daca am cunoaste mai amanuntit situatia, exact cum e prevederea din CCM, domeniul activitatii etc.
Nu exista discriminare intre mame pentru ca mamelor nu li se da acest beneficiu ca sa faca ceva in folosul lor. Beneficiul este acordat mamelor pentru copii lor, pentru ca acestia sa beneficieze de o alaptare sanatoasa.
Astfel, discriminare este atunci cand se face diferente pe criterii subiective intre doua persoane, situatii etc. Or, in situatia de fata, copilul pana intr-un an foloseste laptele matern ca aliment, cel de dupa un an fiind considerat surplus la o alimentatie diversificata. Este, asadar, o situatie diferita a celor doi copii, de aceea nu sunt discriminate nici mamele si nici copiii lor.
In opinia mea, raspunsul gasit de dv. este incorect, fapt sustinut si de faptul ca, daca ar exista o discriminare intre cele doi copii (sub un an, peste un an), legea ar fi fost atacata si modificata in consecinta pana acum.
Oricum ar fi, pana la vederea acelui CCM, raspunsurile sunt aproximative. Va rog sa cititi si Regulamentul de utilizare al forumului ca sa intelegeti modalitatea de formulare a raspșunsurilor. De asemenea, agresivitatea nu ajuta la obtinerea mai multor raspunsuri, dimpotriva.
Regret, uneori atat se poate face, un raspuns generic. Va multumesc pentru intelegere.
1. In calitate de "moderator" am dreptul sa modific postarile care constituie incalcari ale regulamentului acestui Forum.

Postarea dvs anterioara incalca acest Regulament.

In forum sunt interzise: atacul la persoană ,,,,,

2. Nu sunt obligat sa va dau raspunsuri la intrebarile postate pe Forum ....

Consultanţii care participă la discuţii în forum o fac voluntar, fără a fi motivaţi în vreun fel de Avocatnet.ro. De aceea, trebuie să înțelegeți că nimeni nu este obligat să răspundă întrebării dumneavoastră și, cu atât mai mult, nu vă putem garanta un răspuns complet, corect și de actualitate. Trebuie sa discerneţi singur în ce măsură răspunsurile primite vă pot ajuta în cazul supus dezbaterii.

3. Ce ati postat dvs ca si raspuns este un copy - paste de pe alta pagina de Internet.

[ link extern ]

[ link extern ]

Regulament Forum Avocatnet.ro
2.12. Nu este permisă postarea prin copy-paste a textelor din alte site-uri în paginile Avocatnet.ro. .....

4. Încălcarea Regulamentului Forumului se sancţionează în prima fază cu avertisment, care va fi public și se va posta de către administratori / moderatori în secţiunea de anunţuri oficiale a forumului.
Ultima modificare: Miercuri, 26 Septembrie 2018
Cornel Vasile, Consilier juridic
Domnule cORNEL vASILE, NU V-A OBLIGAT NIMENI SA RASPUNDETI, VA PERSECUTATI SINGUR.

Alte discuții în legătură

Programul de lucru la intoarcerea din concediul pentru cresterea copilului Valentina_D Valentina_D Buna ziua, Sunt o proaspata mamica si am optat pentru concediu de crestere copil, varianta 1 an. Ma voi intoarce la serviciu cand bebe va avea 11 luni ... (vezi toată discuția)
Program de sase ore la revenirea din concediu pentru cresterea copilului kinder27 kinder27 Am dreptul la program de sase ora la revenirea din concediu de crestere copil, pana la implinirea varstei de doi ani ? Mentionez ca am nascut in mai 2011 si am ... (vezi toată discuția)
Drepturi mamici care alapteaza Iryna28 Iryna28 Buna ziua, Sunt o mamica aflata in concediu de cresterea copilului pana la 1 an (de fapt 11 luni) si in luna aprilie imi voi relua activitatea la locul de ... (vezi toată discuția)