avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 510 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Securitate şi Sănătate în ... autorizatie interna pe linie de securitate si sanatate ...
Discuție deschisă în Securitate şi Sănătate în Muncă (fost Protecţia Muncii)

autorizatie interna pe linie de securitate si sanatate in munca pentru angajati cu activitati specifice-operatori utilaje autorizati ISCIR

Unde se regaseste in legislatia specifica obligatia lucratorilui desemnat si a sefului serviciului tehnic responsabil de a intocmi o autorizatie interna pe linie de securitate si sanatate in munca pentru lucratori care desfasoara activitati deosebite, gen operatori utilaje autorizati ISCIR, macaragiu, stivuitorist, etc.?
Ultima modificare: Joi, 20 Septembrie 2018
cyan, moderator
Cel mai recent răspuns: inspectorSSM , utilizator 16:41, 22 Septembrie 2018
1 din 2 utilizatori consideră
acest răspuns util
Prevederea din Legea ssm nr. 319/ 2006 cu modificarile si completarile ulterioare si din HG nr. 1425/ 2006 cu modificarile si completarile ulterioare este o prevedere general valabil, care are 2 componente principale.
Prima componenta se refera la o preocupare obligatorie din partea angajatorului (acesta este direct responsabil, chiar daca in fisa de post, in cadrul sarcinilor de serviciu intocmite conform prevederilor legale, se detaliaza pentru lucratorul desemnat/ sef serviciu SIPP) pentru ca toate meseriile/ activitatile, etc. prevazute in legislatia nationala ca trebuie autorizate sa se respecte/ sa se regaseasca cu autorizatii valabile in cadrul organizatiei. Sunt autorizari obligatorii (de regula ISCIR, din domeniul electric sau al metrologiei, etc.) multe mentionate in link-ul postat de catre utilizatorul Ionut.ion plus altele, nementionate, cum ar fi - desemnarea (tot o autorizare este) prin decizie interna a lucratorului din domeniul ssm si a lucratorilor din cadrul SIPP (obligatie din lege).
A doua componenta lasa liber initiativei fiecarui angajator (lucrator in domeniul ssm/ SIPP, servicii functionale din cadrul firmei) sa propuna spre autorizare interna, orice activitate careia doreste sa-i confere o legitimitate suplimentara. Pot fi nominalizate comisii, prin decizia interna a angajatorului, din care face parte obligatoriu un lucrator din domeniul ssm, psi-su, control-instalatii, juridic, etc., care pot instrui (in baza unor materiale aprobate de angajator) si apoi autoriza (se emite decizie) pentru diverse activitati - conducatori locuri de munca, legatori de sarcina si semnalizatori de macara, lucrator responsabil cu instalatiile de ventilatie, lucratori care colecteaza probe de produse din canalizarile firmei, lucrator responsabil cu montarea si demontarea schelelor, lucrator autorizat sa efectueze determinari de explozivitate, lucrator autorizat sa efectueze determinari de noxe chimice si/ sau fizice la locurile de munca, etc. Practic, orice domeniu de activitate din cadrul firmei, in functie de nivelul de risc profesional evaluat poate fi cuprinsa in sistemul de autorizare interna.
In practicaa de zi cu zi, aceste autorizari se regasesc prin decizii interne ale angajatorului si de cele mai multe ori prin ecusoane la purtator, mai rar prin document gen legitimatie.
Pentru electricieni autorizarea din punctul de vedere al securitatii muncii, asa cum s-a precizat si mai sus, este prvazuta in
HG1146/2006 Anexa 1

3.3.25. Instalatiile sau echipamentele de munca electrice trebuie sa fie exploatate, intretinute, reglate, reparate si puse sub tensiune numai de catre personal calificat in meseria de electrician autorizat din punctul de vedere al securitatii muncii. Autorizarea personalului pentru lucru la instalatiile tehnice electrice in activitatile de exploatare, intretinere si reparatii trebuie sa se realizeze, conform regulamentului pentru autorizarea electricienilor din punctul de vedere al securitatii muncii, pe baza de examen medical, psihologic si test de verificare a cunostintelor
profesionale, de securitate si sanatate in munca si de acordare a primului ajutor.

Autorizarea interna (corect spus acceptării de către deţinător/utilizator)) in domeniul ISCIR a personalului auxiliar de deservire se refera la autorizarea urmatoarelor categorii:
- Legător de sarcină pentru macarale;
- Manevrant pentru macarale cu acţionare manuală;
- Manevrant pentru stivuitoare cu acţionare manuală;
- Manevrant pentru mecanisme de ridicat (vinciuri, trolii, palane,dispozitive de ridicat şi tracţiune, transpalete);
- Manevrant pentru platforme ridicătoare deplasabile/nedeplasabile;
- Manevrant pentru elevatoare pentru vehicule;
- Manevrant pentru ascensoare cu schip;
- Manevrant pentru ascensoare de materiale, cu comandă de la punct fix din şantierele de construcţii;
- Manevrant pentru ascensoare de construcţie specială pentru materiale;
- Manevrant pentru trape/instalaţii de cortină pentru incendiu;
- Manevrant pentru echipamente din parcurile de distracţii

Conform art. 2 lit. b) Tabelul 2 din PT ISCIR CR 8-2009 privind "Autorizarea personalului de deservire a instalaţiilor/echipamentelor şi acceptarea personalului auxiliar de deservire"
Tot in PT ISCIR CR 8-2009 se precizeaza si modalitatea in care se face aceasta "autorizare"
ART. 65
(1) Personalul prevăzut la art. 2, tabelul 2, este acceptat de către deţinător/utilizator numai după obţinerea adeverinţei eliberate conform modelului din anexa 9.
(2) Adeverinţa se obţine în urma instruirii anuale organizate conform prevederilor art. 66.

SECŢIUNEA a 2-a
Organizarea instruirilor, examinarea şi eliberarea adeverinţei

ART. 66
(1) Personalul auxiliar de deservire a instalaţiilor de ridicat (legători de sarcină la macarale şi manevranţi) este instruit anual de către operatorul RSVTI al deţinătorului/utilizatorului instalaţiei/echipamentului.
(2) Instruirile anuale se desfăşoară pe baza programelor analitice prezentate la art. 72, respectiv art. 74, în funcţie de tipul instalaţiei/echipamentului deservit.
ART. 67
(1) Instruirea anuală se finalizează cu susţinerea unui examen pentru verificarea cunoştinţelor profesionale şi a deprinderilor practice.
(2) Pentru a putea participa la examinarea în urma instruirii anuale, candidaţii trebuie să prezinte fişa de aptitudini de medicina muncii cu menţiunea "Apt pentru prestarea ocupaţiei de ............" sau un document echivalent emis de autoritatea competentă în domeniu dintr-un stat membru al Uniunii Europene sau stat semnatar al Acordului privind Spaţiul Economic European.
(3) Rezultatele examinării sunt consemnate într-un proces-verbal de examinare periodică întocmit de către operatorul RSVTI, conform modelului din anexa 6.
ART. 68
(1) Pe baza datelor din procesul-verbal de examinare periodică, participanţilor declaraţi "admişi" le sunt eliberate adeverinţe, conform modelului din anexa 9.
(2) Adeverinţa este valabilă timp de 1 (un) an, numai pentru deservirea instalaţiilor/echipamentelor pentru care personalul a fost instruit.
(3) Evidenţa adeverinţelor eliberate este ţinută de operatorul RSVTI.
ART. 69
(1) Personalul care nu se prezintă la examinările anuale sau care obţine rezultate necorespunzătoare, nu poate deservi instalaţia/echipamentul.
(2) Personalul care a întrerupt practicarea efectivă a activităţii mai mult de 12 luni, poate relua activitatea numai cu condiţia respectării prevederilor de la art. 66-68.
ART. 70
Personalul de deservire instruit conform prevederilor prezentei prescripţii tehnice, este obligat să poarte adeverinţa permanent la locul de muncă.

SECŢIUNEA a 3-a
Instruirea legătorilor de sarcină la macarale

ART. 71
Legarea şi fixarea sarcinilor la macarale se face numai de către personal de deservire instruit în acest scop, denumit în continuare "legător de sarcină".
ART. 72
Programa analitică de instruire anuală a legătorilor de sarcină este următoarea:
*
Elemente de prindere şi legare a sarcinii, tipuri constructive teorie 2 ore
Cabluri, lanţuri, benzi
Definiţii; tipuri constructive; verificarea în utilizare/exploatare a
cablurilor, lanţurilor, benzilor teorie 2 ore; practica 2 ore
Obligaţiile legătorului de sarcină teorie 2 ore
Măsuri de prevenire a accidentelor la prinderea şi legarea sarcinilor teorie 1 ora; practica 2 ore
Codul de semnalizare teorie 2 ore; practica 2 ore
Legislaţie, reglementări, normative, instrucţiuni teorie 1 ora


Recapitulaţie:
I Partea teoretică 10 ore.
Partea practică 6 ore.
II Verificarea însuşirii cunoştinţelor: 1 oră/candidat.


SECŢIUNEA a 4-a
Instruirea manevranţilor

ART. 73
(1) Manevrarea instalaţiilor de ridicat cu acţionare manuală indiferent de sarcină, a mecanismelor de ridicat, platformelor ridicătoare şi elevatoarelor pentru vehicule se face de către personal de deservire instruit în acest scop, denumit în continuare "manevrant".
(2) Personalul de deservire care manevrează instalaţii de ridicat, la care constructiv există posibilitatea montării mai multor tipuri de elemente purtătoare de sarcină ca de exemplu cârlig, furci, platformă, şi care pot lucra în regim permanent/nepermanent de:
a) macarale sau stivuitoare, trebuie autorizat ca macaragiu respectiv stivuitorist în condiţiile prezentei prescripţii tehnice;
b) platforme ridicătoare deplasabile, trebuie instruit în condiţiile prezentei prescripţii tehnice.
(3) Personalul de deservire care manevrează platforme ridicătoare pentru persoane cu dizabilităţi nu necesită instruire şi autorizare.
ART. 74
Programa analitică de instruire anuală a manevranţilor menţionaţi la art. 2, tabelul 2, este următoarea:


Noţiuni generale referitoare la tipul instalaţiei teorie 1 ora
Clasificarea instalaţiilor de ridicat teorie 1 ora; practica 1 ora
Componente de securitate teorie 1 ora; practica 1 ora
Responsabilităţile manevranţilor teorie 1 ora; practica 1 ora
Manevrarea şi exploatarea instalaţiei de ridicat teorie 2 ore; practica 2 ore
Întreţinerea, reviz., rep. şi verificarea tehnică a instalaţiei de ridicat teorie 1 ora; practica 1 ora
Avarii şi accidente teorie 2 ore
Legislaţie, reglementări, normative, instrucţiuni teorie 1 ora

Recapitulaţie:
I Partea teoretică 10 ore.
Partea practică 6 ore.
II Verificarea însuşirii cunoştinţelor 1 oră/candidat.


Pentru personalul de deservire a instalaţiilor/echipamentelor precizat prin art. 2 lit.a) Tabel nr.1 din PT ISCIR CR 8-2009
-Fochist cazane de abur şi apă fierbinte, cazane de apă caldă şi cazane de abur de joasă presiune şi cazane conduse de calculator
-Laborant operator centrale termice
-Automatist pentru supraveghere şi întreţinere cazane
-Operator umplere recipiente GPL
-Îmbuteliator fluide sub presiune
-Macaragiu
-Stivuitorist
-Liftier
-Mecanic-trolist


ART. 5
(1) Personalul nominalizat la art. 2, tabelul 1 este examinat în vederea autorizării de către ISCIR după absolvirea unui program de formare profesională; fac excepţie cetăţenii unui stat membru al Uniunii Europene sau stat semnatar al Acordului privind Spaţiul Economic European care au absolvit în statul membru de origine un program de formare profesională echivalent cu cel prevăzut în prezenta prescripţie tehnică.
(2) Programele de formare profesională în vederea autorizării personalului se organizează de furnizori de formare profesională avizaţi şi autorizaţi.
ART. 17
(1) Pe baza rezultatelor din procesul-verbal încheiat conform prevederilor art. 16 alin. (4), ISCIR eliberează candidaţilor care au promovat examenul o autorizaţie tip, conform modelului din anexa 4, însoţită de talonul pentru vize anuale, conform modelului din anexa 5.
(2) Valabilitatea autorizaţiei se confirmă anual, prin vizarea talonului pentru vize anuale de către operatorul RSVTI al deţinătorului/utilizatorului.
(3) Valabilitatea talonului pentru vize anuale este de 4 ani.
(4) Lipsa vizei anuale la zi pe talonul care însoţeşte autorizaţia atrage suspendarea dreptului de exercitare a activităţii pentru care a fost autorizat.
ART. 55
La expirarea perioadei de valabilitate a talonului/autorizaţiei eliberate până la intrarea în vigoare a prezentei prescripţii tehnice, pentru obţinerea unui nou talon în vederea prelungirii valabilităţii autorizaţiei, personalul de deservire trebuie să urmeze un stagiu de instruire.

Ultima modificare: Sâmbătă, 22 Septembrie 2018
inspectorSSM, utilizator

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

meseriilor ºi profesii prevãzute de legislaþia specificã, pentru care este necesarã autorizarea exercitãrii lor dumas34 dumas34 Conform HG 1425/2006 ART.15, ALIN 12 PREVEDE EVINETA meseriilor şi a profesiilor prevăzute de legislaţia specifică, pentru care este necesară autorizarea ... (vezi toată discuția)
Autorizația de stivuitorist Ionut Toma Ionut Toma Salutare, încă de la angajare autorizația de stivuitorist a fost luată de către firma unde lucrez. Întrebarea mea este daca ceea ce au făcut ei este ... (vezi toată discuția)
Frecventa inspectiilor rsvti justinsanero justinsanero Buna ziua, As dori sa va intreb care este frecventa inspectiilor RSVTI si cum este stabilita aceasta? Va multumesc. (vezi toată discuția)