caef a scris:
Problema este ca, le actele de proprietate figuram in continuare tata ... cu un procent de 50 % si eu, casatorita cu sotul meu, cu un procent de 50%.
Eu nu am avut nimic, si acum am jumătate din casa si din teren.
...
Cum pot rezolva situația? Să nu mai apar eu proprietar pe 50 % Si sa apara sotul meu.
Și ... unde este problema?
Este și soțul dvs. proprietar. Procentul de 50% nu este doar al dvs. Este și al soțului cu care erați căsătorită la momentul cumpărării. Dvs. și soțul aveți împreună procentul de 50%. Soțul apare implicit în formula „căsătorită cu...”.
Oricare dintre soți poate cumpăra singur un bun („pe numele lui”) dar bunul cumpărat este comun. Este al amândurora datorită actului de căsătorie.
Și cum adică nu ați avut nicio contribuție bănească? Împrumutul pe care l-ați plătit/restituit împreună cu soțul dvs. vi se pare a fi „nicio contribuiție”? Și apoi, la vremea ridicării construcției oare n-ați fost și dvs. măcar cu „demâncarea la lingurari”, vorba lui Creangă? Eu văd aici și contribuția dvs. (bănescă sigur și poate și de alt fel). Nu prea înțeleg de ce nu vreți dvs. să o vedeți.
Mă tem că sunteți pe cale de a vă crea o problemă pe care NU o aveți. Și care s-ar putea rezolva printr-o discuție cu un avocat. Ca să înțelegeți fiecare ce aveți. Altminteri chiar riscați să ajungeți la un divorț din pricina unor premise false.