avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 449 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Cedare cotă proprietate din bunul comun în favoarea ...
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Cedare cotă proprietate din bunul comun în favoarea soțului. Cum pot rezolva acest lucru foarte important pentru familia mea?

Buna seara. De 8 ani mă confrunt cu o problema. Sunt casatorita de 25 de ani. Aproape 15 ani am locuit cu sotul si copiii impreuna cu socrii mei intr-un apartament. Socrii au decedat si apartamentul i- a ramas sotului meu. S-a facut suucesiunea, si el cu fratele lui au impartit bunurile ramase in urma parintilor lor. Deci, apartamentul de 2 camere i-a ramas sotului meu.
După 2-3 ani, tatăl meu a vândut un teren. Impreuna ne- am hotarat sa ne construim o casa. Din banii pe care tatăl meu i- ă obtinut din vânzarea terenului am decis să cumpărăm un teren pentru construcția casei. Pretul terenului ă fost de 40.000 euro. Tatăl meu nu a avut decât 30.000. Pentru diferenta, sotul meu a facut imprumut la banca de 10.000 euro. Împrumutul l-am plătit impreuna eu cu el. Așadar am cumpărat terenul.
Tatăl meu a ținut foarte tare ca pe actele de cumpărare a terenului sa fim trecuți toti. Si am fost trecuți. Dar cum ? Proprietari : tata 50% cu specificatia ca banii dati de el au provenit din mostenirea lui. Al doilea proprietar eu. Cu toate că eu practic nu am avut nicio contribuție băneasca. Dar lui tata îi era frică să nu divorteze soțul meu de mine si sa raman pe drumuri. Ulterior, sotul meu a vândut apartamentul care i-a ramas mostenire de la părinți, ne- am mutat de data asta cu tata si ne-am apucat de casa. Banii nu au ajuns, drept pentru care am vandut si apartamentul tatalui meu. Problema este ca, le actele de proprietate figuram in continuare tata cu specificatia ca este casatorit cu mama cu un procent de 50 % si eu, casatorita cu sotul meu, cu un procent de 50%.
Acest lucru îl nemulțumește foarte tare pe sotul meu, care spune că a vandut tot ce avea si acum nu mai are nimic. Are dreptate. Eu nu am avut nimic, si acum am jumătate din casa si din teren. Cum pot rezolva situația? Să nu mai apar eu proprietar pe 50 % Si sa apara sotul meu. Eu nu am nicio pretentie. Dar dacă vrea să fie pe acte, sa fie. Eu nu tin neaparat sa fiu proprietar. Nu mi -s frică ca divorteaza si raman pe drumuri. Ce trebuie facut sa intre in drepturi ? Multumesc mult.

~ interventie moderator ~ mesaj conexat ~ continuati discutia in acest topic in care ati inceput-o ~
@caef a scris:
Buna ziua. Îmi cer scuze daca insist, dar as dori si eu un raspuns la intrebarea mea anterioară. Problema ă devenit deja serioasă, se poate ajunge la divorț si nu stiu ce sa fac. Multumesc, si inca odata scuze pentru insistența. O zi bună.
Ultima modificare: Marți, 25 Septembrie 2018
Manuela Rășină, administrator
Cel mai recent răspuns: romascanu , moderator 05:41, 24 Septembrie 2018
2 din 2 utilizatori consideră
acest răspuns util
Să nu mai apar eu proprietar pe 50 % Si sa apara sotul meu. Eu nu am nicio pretentie.

Mergeti la un notar si faceti actele in sensul celor dorite (de pilda îi puteti dona sotului cota dvs de 50%).


Pe de alta parte, in primul mesaj ati scris ca "nu va este frica ca va divorta si veti ramane pe drumuri" si apoi ati scris ca "problema ă devenit deja serioasă, se poate ajunge la divorț ..." ... Aveti grija sa nu se ajunga si la divort si sa ramaneti si fara cota pe 50% pe care o aveti acum. Bafta!
Ultima modificare: Duminică, 23 Septembrie 2018
trandafir2, moderator
12 din 12 utilizatori consideră
acest răspuns util
caef a scris:


Problema este ca, le actele de proprietate figuram in continuare tata ... cu un procent de 50 % si eu, casatorita cu sotul meu, cu un procent de 50%.
Eu nu am avut nimic, si acum am jumătate din casa si din teren.
...
Cum pot rezolva situația? Să nu mai apar eu proprietar pe 50 % Si sa apara sotul meu.


Și ... unde este problema?
Este și soțul dvs. proprietar. Procentul de 50% nu este doar al dvs. Este și al soțului cu care erați căsătorită la momentul cumpărării. Dvs. și soțul aveți împreună procentul de 50%. Soțul apare implicit în formula „căsătorită cu...”.
Oricare dintre soți poate cumpăra singur un bun („pe numele lui”) dar bunul cumpărat este comun. Este al amândurora datorită actului de căsătorie.

Și cum adică nu ați avut nicio contribuție bănească? Împrumutul pe care l-ați plătit/restituit împreună cu soțul dvs. vi se pare a fi „nicio contribuiție”? Și apoi, la vremea ridicării construcției oare n-ați fost și dvs. măcar cu „demâncarea la lingurari”, vorba lui Creangă? Eu văd aici și contribuția dvs. (bănescă sigur și poate și de alt fel). Nu prea înțeleg de ce nu vreți dvs. să o vedeți.

Mă tem că sunteți pe cale de a vă crea o problemă pe care NU o aveți. Și care s-ar putea rezolva printr-o discuție cu un avocat. Ca să înțelegeți fiecare ce aveți. Altminteri chiar riscați să ajungeți la un divorț din pricina unor premise false.
Ultima modificare: Luni, 24 Septembrie 2018
romascanu, moderator

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Ce drepturi am dacă divorțez? având în vedere ca apartamentul ... Mihaela ❤️❤️ Mihaela ❤️❤️ Ce drepturi am dacă divorțez? Având în vedere ca apartamentul nu e pe noi e pe socrii? Dar mobila și tot cei în el am cumpărat impreuna (vezi toată discuția)
Contract vanzare cumparare gresit marinelasss marinelasss buna ziua, In anul 1997, am cumparat apartamentul in care locuim impreuna cu socrii mei. Actele au fost facute pe numele socrului meu si ale sotului ... (vezi toată discuția)
Divort gos gos buna ziua! va retin atentia cu urmatoarea problema! sunt casatorit si locuim impreuna cu tatal sotiei intr-un apartament care a fost donat de socru catre ... (vezi toată discuția)