De ce Casa de Pensii îmi refuză adeverințele de vechime? Casa de Pensii nu trebuie să motiveze respingerea unui document? Sau cum aflu dacă a făcut această motivare?
Actiunile in instanta in domeniul pensiilor sunt scutite de taxa de timbru.
Se plateste avocatul si expertul.
Daca se castiga procesul cu Casa de pensii, reclamantul poate cere instantei de judecata recuperarea cheltuielilor cu expertul si/ sau avocatul de la CJP.
La mediere este o conditie esentiala - disponibilitatea CJP de a dori sa se prezinte la mediere. Si mediatorul are un onorariu platit de cel care solicita medierea.
Am o nouă problem..la mine nu se mai termină...După ce am refăcut adeverintele de grupă am depus dosarul pentru recalculare în Decembrie 2018.Pe la începutul lui Martie 2019 primesc noua decizie,prin care mi se aduce la cunoștință că au fost luate în considerare adeverintele,care ,una avea doar numar de înregistrare si a doua era un model vechi.
Întrebare,de ce primesc doar din 01/01/2019 diferența? Eu am grupa doar din 01/01/2019 ???
Nu trebuia sa mi se calculaze diferența din momentul ieșirii la pensie? Respectiv 10/12/2016...???
Mulțumesc mult...!!!
Calculul punctajului pentru pensie se efectueaza potrivit prevederilor Legii nr. 263/2010 articolele 94-100. Art 2 lit.e din lege prevede ca, sistemul public de pensii are la baza "principiul contributivitatii, conform caruia fondurile de asigurari sociale se constituie pe baza contributiilor datorate de persoanele fizice si juridice, participante la sistemul public, drepturile de asigurari sociale cuvenindu-se pe temeiul contributiilor de asigurari sociale platite".
Punctajul lunar se calculează prin raportarea câștigului salarial brut sau, după caz, a venitului lunar asigurat, care a constituit baza de calcul al contribuției de asigurări sociale, la câștigul salarial mediu brut din luna respectivă, comunicat de Institutul Național de Statistică.
câștig salarial brut/salariu lunar brut - veniturile din salarii sau asimilate salariilor care au constituit/constituie baza de calcul al contribuției de asigurări sociale, conform legislației în vigoare pentru perioadele ulterioare datei de 31 martie 2001