avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1661 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul familiei sau probleme ... Copilul nascut inafara casatoriei poate avea numele ...
Discuție deschisă în Dreptul familiei sau probleme juridice de familie

Copilul nascut inafara casatoriei poate avea numele tatalui?

am cautat de vreo ora pe internet, raspunsul a doua intrebari si nu am gasit. m-am logat pe avocatnet..poate imi raspunde cineva. nu stiu daca am nimerit bine..oricum.. prima intrebare este..dupa divort..cat timp trebuie sa treaca pentru a te recasatori in biserica? iar a doua intrebare..o tanara mamica..insarcinata...traieste in concubinaj..se poate trece nou-nascutul pe numele tatalui, la nastere? multumesc din suflet..astept raspuns :D
Cel mai recent răspuns: CABINET DE AVOCAT "STOICA IOANA" , Avocat 21:10, 10 Noiembrie 2009
Prima parte, aceea referitoare la cununarea la biserica, depinde de ce cult apartin sotii. Daca sunt catolici, nu se pot cununa in biserica decat cu dispensa de divort (se acorda foarte rar si numai de papa) si dupa cununia civila (preotul solicita certificatul de casatorie civila). Daca sunt de rit ortodox, atunci apar doua situatii:
1. In cazul solicitarii cununiei intr-o biserica normala, raspunsul este dupa cununia civila aceeasi solicitare a certificatului de cununie civila din partea preotului;
2. daca mergeti la o manastire si solicitati sa va cununati, in proportie de 90% preotul oficiant de acolo sau staretul, va va oficia castoria deoarece merg pe principiul ca uniunea in fata lui dumnezeu excede casatoria in fata legilor lumesti.

Care este procedura in cazul celorlalte culte, nu stiu sa spun.

In ceea ce priveste declararea copilului in cazul unei situatii de concubinaj (sau nu numai), noul nascut rezultat in afara casatoriei, poate fi declarat de tata daca tatal accepta (vezi ca o sa gasesti o tema postata unde sunt mentionate actele, procedura si autoritatile catre trebuie sa te adresezi).
Ultima modificare: Marți, 10 Noiembrie 2009
Gabriel George Mocanu, Consultant resurse umane
Desigur, tatal isi poate recunoaste copilul la starea civila, neavand relevanta daca parintii sunt sau nu casatoriti.Copilul va avea aceleasi drepturi ca si un copil rezultat din casatorie, cu deosebirea ca in aceasts situatie nu mai opereaza prezumtia legala de paternitate, conform careia ,,sotul mamei este tatal copilului" , fiind deci necesara decaratia expresa a tatalui in acest sens.
Despre casatoria religioasa, deja stiti cum stau lucrurile . Mult succes.
1)Biserica ortodoxa recomanda ca dupa pronuntarea divortului sotii sa participe (evident individual) la o slujba de dezlegare ale carei teme se stabilesc anterior prin taina spovedaniei.
In alta ordine de idei nu exista un termen de natura celui care va intrereseaza. Practic va puteti recasatori religios oricand. Pentru a fi insa pe deplin impacata este recomandabil sa parcurgeti aceasta slujba de dezlegare.
2)In situatia in care din relatia dvs rezulta un copil recunoscut in acelasi timp de ambii parinti va putea purta numele unuia dintre parinti ori numele lor reunite in situatia in care parintii se inteleg asupra acestui aspect. Deci respunsul este afirmativ.
Recunoasterea poate opera oricand , pana si prin testament.Asa incat , daca tatal consimte a -si recunoaste copilul , poate exista o declaratie data la Starea Civila , sau una notariala.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Mi sa insurat sotul!!! Popescu100 Popescu100 Buna ziua! Probabil titlul vi se pare ciudat dar chiar asa este, sotul meu s-a \"insurat\", desii inca nu este divortat de mine. Nu stiu daca a facut cununie ... (vezi toată discuția)
Vreau sa ma cunun religios cu un musulman mihaelanacu mihaelanacu as dori si eu sa ma cunun religios an biserica ortodoxa dar preutul nu vrea pentru ca sotul meu este musulman.noi ne antelegem foarte bine avem si o fetita ... (vezi toată discuția)
Refuz inmormantare in romania a unei persoane incinerata in spania. ... paul_sonea paul_sonea Refuz inmormantare in Romania a unei persoane incinerata in Spania. Este legal? (vezi toată discuția)