In urma cu 9 luni am suferit un accident de munca angajatorul acum cind revin in cadrul companiei a specificat ca voi face din nou protectia muncii care mi se pare ok dar a specificat si faptul ca voi face din nou medicina muncii si nu inteleg pentru ce din moment ce medicina muncii se face la angajare . Este legal ce fac Dinsii?
In urma suferirii accidentului de munca, starea de sanatate se poate deteriora, inclusiv comportamentul lucratorului la locul de munca, legat de riscurile profesionale existente, fapt care poate influenta negativ aptitudinea in munca.
HG nr. 355/ 2007 cu modificarile si completarile ulterioare privind supravegherea starii de sanatate a lucratorilor mentioneaza:
-art. 8
(1) Serviciile medicale profilactice prin care se asigură supravegherea sănătăţii lucrătorilor sunt: examenul medical la angajarea în muncă, de adaptare, periodic, la reluarea activităţii, supraveghere specială şi promovarea sănătăţii la locul de muncă.
(1^1) Prin supraveghere specială se înţelege examenul medical profilactic efectuat de către medicul de medicina muncii, în vederea stabilirii aptitudinii în muncă pentru lucrătorii care se încadrează în următoarele categorii: persoane cu vârste cuprinse între 15 şi 18 ani împliniţi, persoane cu vârsta de peste 60 de ani împliniţi, femei gravide, persoane cu handicap, persoane dependente de droguri, de alcool, stângace, persoane cu vederea monoculară, persoane în
evidenţă cu boli cronice.
(2) Serviciile medicale profilactice prevăzute la alin. (1) se efectuează potrivit prevederilor anexei nr. 1, precum şi ale actelor normative specifice.
(3) În cazuri argumentate medical, ştiinţific, statistic, examenele medicale profilactice se vor adapta periodic, specific noilor riscuri profesionale.
(4) Testarea psihologică a aptitudinilor în muncă se face potrivit prevederilor anexei nr. 1.
(5) Examinările medicale profilactice se efectuează în baza fişei de identificare a factorilor de risc profesional, conform modelului prevăzut în anexa nr. 3, completată în mod obligatoriu la toate rubricile şi semnată de către angajator.
Ar mai fi o intrebare.
De ex angajatorul din momentul accidentului si pina in prezent nu sa interesat de starea mea si nici nu a suportat nici o cheltuiala acestea fiind suportate in totalitate de mine . Angajatorul neavind asigurare de sanatate . Fisa de magazie unde se specifica pe ce data am primit salopetele nu exista pt ca nu mi sa dat salopete , in declaratia pe care eu am dat-o am specificat ca nu aveam salopete iar inspectorul a adaugat in pv de constatare cum ca eram echipat va rog invatati-ma ce sa fac .intrebarea mea este ....angajatorul nu ar fi trebuit sa suporte o parte din cheltuieli?
Daca evenimentul produs a fost inregistrat de firma ca accident de munca in urma avizarii de catre ITM a PV de cercetare si a dosarului de cercetare intocmit de comisia de cercetare desemnata de angajator si s-a completat formularul FIAM de inregistrare AM, iar documentele au fost transmise la CJP, beneficiati de prevederile Legii nr. 346/ 2002 republicata in 2009 privind asigurarea obligatorie pentru AM si BP,
-art.18 Asiguraţii sistemului de asigurare pentru accidente de muncă şi boli profesionale au dreptul la următoarele prestaţii şi servicii:
a) reabilitare medicală şi recuperarea capacităţii de muncă;
b) reabilitare şi reconversie profesională;
c) indemnizaţie pentru incapacitate temporară de muncă;
d) indemnizaţie pentru trecerea temporară în alt loc de muncă şi indemnizaţie pentru reducerea timpului de muncă;
e) compensaţii pentru atingerea integrităţii;
f) despăgubiri în caz de deces;
g) rambursări de cheltuieli.
Prestatiile si serviciile se deconteaza de catre CJP din Fondul national unic pentru AM si BP la care contribuie obligatoriu, lunar, toti angajatorii, in baza documentelor prezentate.
Depuneti documente justificative cu nr. de inregistrare/ data la angajator care are obligatia de a le prezenta la CJP pentru recuperare cheltuieli.
Nu mentionati in discutia deschisa la ce cheltuieli va referiti si daca detineti documente (chitante, facturi, etc.) pentru aceste cheltuieli.
Angajatorul poate suporta separat anumite cheltuieli/ ajutoare materiale si/ sau banesti daca acestea sunt prevazute in contractul colectiv de munca incheiat la nivel de firma si daca sunt sume mentionate in acest sens in bugetul firmei.
Daca in PV de cercetare s-a specificat un neadevar (ma refer la salopete) aveti posibilitatea sa contestati in scris PV la ITM/ Inspectia muncii.
Bună ziua.
Dupa accidentul suferit la locul de munca si dupa perioada de medical acum am revenit in cadrul companiei dar ...din momentul revenirii mele la locul de munca persoana care se ocupa cu protectia muncii sta in ceafa mea si anume ma spioneaza vine si imi spune ce si cum sa muncesc care pina la urma de astfel de treburi se ocupa un lider sau un sef din cite stiu sta in spatele meu de cind intru la munca pina cind ies . Fisa de protectie ssm si psi cea care eu am semnato in ianuarie nu mai este si a venit cu o alta fisa in care a lasat primele 2-3 pag libere primele si dupa a completat Dinsul e normal ce fac cei de la firma ? Protectia munci am facut-o la o firma de consulting care nu este in cadrul firmei iar in momentul cind am cerut copie a testului care se da la sfirsit de protectia muncii si ma refer la cel din decembrie anul trecut mi sa spus ca cei de la firma de consulting nu au copii....culmea am cerut in data de 10 luna aceasta cind am facut protectia muncii si am vazut cum dinsii de acolo au facut copii la acele teste cu data si semnatura mea ....
Am cerut si copii ale actelor care sunt in dosarul meu de angajat iar cei din companie au inceput sa tipe la mine si tot odata sa ma intrebe pe un ton foarte ridicat "la ce iti trebuie ba tie acte ce vrei sa faci tu cu ele " am raspuns ca nu este treaba lor pt ce imi trebuie sau ce vreau sa fac cu ele
Cum as putea sa formulez o cerere prin care sa solicit acele teste de la protectia muncii plus fisele de ssm si psi si toate actele ?
Va rog spuneti-mi ce sa fac
Va multumesc
Solicitati angajatorului in scris, cu nr. de inregistrare/ data documentele dorite motivand solicitarea, eventual ca doriti sa consultati un avocat in vederea posibilitatii de a deschide actiune in instanta impotriva firmei (este dreptul dvs. constitutional) si a cere daune materiale si/ sau daune morale.
Fisele vechi au fost anexate la dosarul de cercetare a AM si de aceea s-au facut fise noi.
Supravegherea stricta a activitatii dvs. de catre lucratorul desemnat ssm poate fi o masura dispusa de angajator si nu este ilegal acest lucru. Ar trebui sa fiti multumit ca puteti primi eventuale sfaturi, direct, daca le veti solicita.
Medicina muncii
calytul
Angajatorul poate incheia un contract de furnizare de servicii medicale cu un doctor? Care e legea care reglementeaza incheierea acestui contract? (vezi toată discuția)