In urma cu 9 luni am suferit un accident de munca angajatorul acum cind revin in cadrul companiei a specificat ca voi face din nou protectia muncii care mi se pare ok dar a specificat si faptul ca voi face din nou medicina muncii si nu inteleg pentru ce din moment ce medicina muncii se face la angajare . Este legal ce fac Dinsii?
Examenul medical nu se face numai la angajare, el este urmat de examenul medical periodic. Frecventa examenului medical periodic este stabilita prin fisele de examinare din HG 355/2007 dar nu depaseste un an de zile.
In cazul dumneavoastra nu este vorba de nici o ilegalitate. In HG 355/2007 este prevazut:
ART. 23 Examenul medical la reluarea activitatii se efectueaza dupa o intrerupere a activitatii de minimum 90 de zile, pentru motive medicale, sau de 6 luni, pentru orice alte motive, in termen de 7 zile de la reluarea activitatii, cu respectarea dispozitiilor art. 22 (articol 22 se refera la conditiile efectuarii examenului medical periodic).
ART. 24
Efectuarea examenului medical la reluarea activitatii are urmatoarele scopuri:
a) confirmarea aptitudinii lucratorului pentru exercitarea profesiei/functiei avute anterior sau noii profesii/functii la locul de munca respectiv;
b) stabilirea unor masuri de adaptare a locului de munca si a unor activitati specifice profesiei sau functiei, daca este cazul;
c) reorientarea spre un alt loc de munca, care sa asigure lucratorului mentinerea sanatatii si a capacitatii sale de munca.
ART. 25
Medicul de medicina muncii are dreptul de a efectua examenul medical la reluarea activitatii ori de cate ori il considera necesar, in functie de natura bolii sau a accidentului pentru care lucratorul a absentat din productie.
Nu se intelege din ce ati scris daca comisia de cercetare a evenimentului in care ati fost accidentat v-a inmanat (oficial, sub semnatura) un exemplar din procesul verbal de cercetare, pentru ca in termen de 30 de zile puteati sa contestati procesul verbal.
Faptul ca v-a fost inlocuita fisa individuala de instruire, in conditiile in care aceasta nu era completata pana la sfarsit, nu mi se pare in regula pentru ca, in cazul accidentelor urmate de incapacitate de munca, in dosarul de cercetare se anexeaza o copie dupa fisa individuala de instruire si nu fisa in original (fisa in original se ataseaza in dosar numai in cazul accidentelor mortale).
De altfel la art. 81 alin. (5) din NM de aplicare a Legii 319/2006 aprobate prin HG 1425/2006 se precizeaza ca :
(5) Fişa de instruire individuala se pastreaza în întreprindere/unitate, de la angajare pâna la data încetarii raporturilor de munca.
Medicina muncii
calytul
Angajatorul poate incheia un contract de furnizare de servicii medicale cu un doctor? Care e legea care reglementeaza incheierea acestui contract? (vezi toată discuția)