avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 827 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Pensionari şi probleme juridice ... grupa I-a demunca
Discuție deschisă în Pensionari şi probleme juridice legate de pensii

grupa I-a demunca

Revin cu o precizare Filarmonica Pitesti m-a instiintat ca imi vor depune declaratii rectificative doar pana la data de 01.01.2010, deoarece de la aceasta data trebuie sa lucrez 50% din program ori noi ne mai rotim la partida de suflatori si ca atare vom fi incadrati in conditii normale de munca ( asta probabil ca nu au bani sa plateasca, deoarece negociau cu mine o perioada scurta de timp, si nu de la angajare pentru a face platile. Va rog ajutati-ma cu cadrul legal ! Va multumesc !
Cel mai recent răspuns: lili cristescu , utilizator 09:40, 16 Octombrie 2018
Mesaj editat
Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele
incadrare corecta in grupa I-a de munca
lili cristescu
Utilizator 09:13, 25 Septembrie 2018

Buna ziua ! Sunat angajat al Filarmonisii Pitesti ca suflator - trompeta din anul 2007, insa fara sa mi se acorde grupa I-a de munca asa cum prevede anexa 4 din Legea 263/2010.Dupa lupte seculare si interventii la Ministerul Muncii departamentul juridic, conducerea Filarmonicii mi-a dat castig de speta, promitand ca-mi va face o decizie cu angajarea corecta, cu refacerea declartiilor rectificative pentru plata contributiilor sociale la nivel de grupa I-a, insa....surprinzator mi-au comunicat ca imi vor face incadrarea corect in conditii speciale de munca, insa nu pot primi in totalitate conditiile speciale, deoarece ne rotim la partida de suflatori, adica nu cantam in fiecare zi, drept pentru care cand nu vom canta vom fi incadrati in conditii normale de munca , si citez ce mi9 s-a comunicat : : citez " Conditii speciale - locurile de munca unde gradul de expunere la factorii de risc profesional sau la conditiile specifice unor categorii de servicii publice, pe durata a cel putin 50% din timpul normal de munca , poate conduce in timp la imbolnaviri profesionale , la comportamente riscate in activitate , cu consecinte grave asupra securitatii si sanatatii in munca a asiguratilor " . Va rog sa-mi comunicati parerea Dvs.vis-a-vis de aceasta speta, cadrul legal pentru incadrarea functiei mele in felul acesta sa pot rezolva odata pentru totdeauna acest conflict de munca.Ma pot adresa si in instanta insa sunt sigura ca existand cadru legal, respectiv anexa 4 din Lgea 263/2010, angajatorii trebuie sa respecte legea, deoarece nimeni nu-i mai presus de aceasta ! Va multumesc anticipat..Cred ca are cu totul alta conotatie ceea ce mi-au trimis dansii referitor la timpul de 50% lucrat in conditii speciale ( fiind vorba de mineri, siderurgisti etc. cel putin asa cred ). Colegii mei suflatori la Opera sau l Filermonica nu au astfel de probleme. Nu vreau sa jignesc pe nimeni, insa legea trebuie insusita acolo unde este vorba despre incadrarea cetatenilor ! O zi buna va doresc si multa sanatate.Am obosit luptand cu asemenea angajator !
In raspunsul primit s-a preluat o prevedere din Legea pensiilor publice nr. 263/ 2010 cu modificarile si completarile ulterioare
-art.3 (1) În înţelesul prezentei legi, termenii şi expresiile de mai jos au următoarele semnificaţii:
h) locuri de muncă în condiţii speciale - locurile de muncă unde gradul de expunere la factorii de risc profesional sau la condiţiile specifice unor categorii de servicii publice, pe durata a cel puţin 50 % din timpul normal de muncă, poate conduce în timp la îmbolnăviri profesionale, la comportamente riscante în activitate, cu consecinţe grave asupra securităţii şi sănătăţii în muncă a asiguraţilor;
Filarmonica trebuie sa detina o evidenta a orelor lucrate zilnic (cand suflati/ cand nu suflati), evidenta din care sa rezulte timpul efectiv lucrat (suflat), timp pentru care se acorda grupa speciala de munca. In restul timpului vi se acorda conditii normale de munca.
Prin timp in care suflati se intelege timpul in care faceti parte din orchestra filarmonica (pe principiul rotatiei care se aplica la suflatori) si sunteti prezent in spectacol. Cand nu faceti parte din orchestra care da spectacol (pe acelasi principiu al rotirii suflatorilor) se considera timp in care nu suflati.
Din aceasta evidenta poate aparea un procent de 70 % (ipotetic) in care suflati si care reprezinta procentul in care vi se acorda conditii speciale de munca.
Daca din situatie rezulta un procent sub 50 % in care suflati, nu puteti beneficia de conditii speciale de munca.
Ciudat este termenul de 01.01.2010 sustinut de filarmonica pana la care va acorda grupa de munca, Ce act normativ se are in vedere, stiut fiind ca Legea nr. 263/ 2010 a intrat in vigoare la 01.01.2011
Buna ziua ! Va rog sa-mi scuzati insistenta , insa colegii mei angajati la Opera de exemplu, au grupa I-a conditii speciale in procent de 100% . Probabil ca evidenta orelor lucrate se face de cand a aparut HOTĂRÂREA Nr. 924/2017 din 20 decembrie 2017 pentru stabilirea procedurii de reevaluare a locurilor de muncă în condiţii speciale, reevaluate potrivit prevederilor art. 30 alin. (2) din Legea nr. 263/2010 privind sistemul unitar de pensii publice. Filarmonica Pitesti pana la aceasta data nici macar nu a urmat procedura de incadrare in conditii speciale. Va rog daca puteti sa-mi precizati legislatia care specifica ca se acorda grupa I-a in functie de orele lucrate.Eu am gasit doar in situatia minerilor, si anume
:(1) In sensul prezentei legi, locurile de munca in conditii speciale sunt cele din:
a) unitatile miniere, pentru personalul care isi desfasoara activitatea in subteran cel putin 50% din timpul normal de munca in luna respectiva;
b) activitatile de cercetare, explorare, exploatare sau prelucrare a materiilor prime nucleare, zonele I si II de expunere la radiatii;
c) activitatile din domeniul apararii nationale, ordinii publice si sigurantei nationale, prevazute de actele normative cu regim clasificat emise pana la data intrarii in vigoare a prezentei legi;
d) aviatia civila, pentru personalul navigant prevazut in anexa nr. 1;
e) activitatile si unitatile prevazute in anexele nr. 2 si 3;
f) activitatea artistica desfasurata in profesiile prevazute in anexa nr. 4. din Legea 263/2010

Va multumesc !
Am mentionat deja legislatia aferenta in mesajul meu anterior.
Cititi cu atentie Legea pensiilor publice nr. 263/ 2010 cu modificarile si completarile ulterioare art.3 al.(1) lit.h).
Durata de cel putin 5o % din timpul normal de lucru se refera la necesitatea de a se tine seama de evidenta orelor lucrate ca document de referinta.
In legislatia juridica romaneasca nu se invoca precedentul, in speta, faptul ca beneficiaza de grupa de munca 100 % colegii dvs. angajati la Opera.
Va multumesc !

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Actionare in instanta angajator lili cristescu lili cristescu Cine este raspunzator pentru neincadrarea ca salariat in conditii speciale, art.4 din Codul Muncii facand mentiunea ca artistii instrumentisti-suflatori ... (vezi toată discuția)
Grupe de munca elisoara_toma@yahoo.com elisoara_toma@yahoo.com Buna ziua, Mama mea a iesit la pensie ca electrician in octombrie 1990 cu o vechime de 38 ani si 2 luni - 1952-1990. A avut categorie de salarizare mare. A ... (vezi toată discuția)
Pensii pirvan_pantilie pirvan_pantilie Buna ziua, Am lucrat 3 ani 7 luni si 3 zile la IPEG, in functia de sondor subteran,beneficiind de grupa I speciala. Ulterior m-am tansferat la o mina de ... (vezi toată discuția)