avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1947 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Procedura în faţa instanţei ... Actiune in constatare sau in realizare ?
Discuție deschisă în Procedura în faţa instanţei civile - reguli, acte, termene, căi de atac

Actiune in constatare sau in realizare ?

Buna ziua. In urma unei plangeri in instanta reclamantul a cerut sa se constate ca in perioada octombrie 2015 -martie 2017 a avut cumul de functii si sa oblige parata sa plateasca o suma de bani pentru cea de -a doua functie (20.000 lei). La inregistrarea dosarului la registratura instantei acesta a fost catalogat ca o actiune in constatare, desi consider ca este in realizare. Cand a fost atentionata grefiera asupra acestui fapt a spus ca judecatorul la verificarea dosarului va cataloga corect actiunea. Pe portalul instantei la ,, obiectul dosarului"' apare actiune in constatare. Din cate stiu actiunea in constatare se respinge ca inadmisibila daca reclamantul poate introduce o actiune in realizare. Ce se poate face in acest caz? Multumesc!
Cel mai recent răspuns: adimanea , utilizator 12:44, 26 Septembrie 2018
1 din 1 utilizatori consideră
acest răspuns util
Buna seara! Daca dvs ati introdus cererea, tot dvs o incadrati cum considerati. Puteti depune precizari la actiune.
Multumesc mult pentru raspuns! Asa am judecat si eu,insa aveam nevoie de un sfat de la o persoana competenta. Toate cele bune!
Ultima modificare: Marți, 25 Septembrie 2018
adimanea, utilizator
Vă rog să-mi spuneți cum trebuie formulată acțiunea în realizare ? Vă rog, dacă puteți să-mi scrieți aici o schemă, un rezumat al acestei acțiuni !
Eu, dacă am câștigat definitiv pe 14.02.2017 un proces prin care s-a declarat Nulitatea Absolută a hotărârilor Adunării Generale din 30.05.2015 (4 judecătoare din 2 Instanțe au semnat sentințele), pentru executarea silită a Asociației de Proprietari (punerea în executare a sentinței definitive dată de Tribunal) mai trebuie să fac o nouă acțiune, cu obiectul „realizarea dreptului” (ori prin „Obligația de a Face”), sau e suficientă sentința definitivă de Nulitate Absolută a procesului verbal cu cele 11 hotărâri ale Adunării Generale din 30.05.2015 ?
Aici nu mă pricep - cum pot executa acea sentință definitivă, prin care se anulează retroactiv orice act juridic subsecvent, bazat pe acel proces-verbal anulat de către 2 Instanțe ?
Buna ziua. Din pacate nu sunt in masura sa va sfatuiesc. Din cate stiu o actiune in constatare se respinge ca inadmisibila daca ea este o actiune in realizare si nu poate fi executorie. Daca v-a aceptat-o inseamna ca poate fi executata. Va repet este doar o parere. Mai asteptati un raspuns de la o persoana competenta. Toate cele bune!

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Cum putem anula „fizic” în instanțe cele 11 hotărâri ale adunării generale, dacă le-am anulat deja definitiv, prin semnăturile a 4 judecătoare ? flory_mr flory_mr Cum procedăm dacă noi am câștigat un proces în care 4 judecătoare din două Instanțe au semnat sentința definitivă de Nulitate Absolută a ... (vezi toată discuția)
Care sunt consecintele juridice ale anularii actelor? StefaniaEmerson StefaniaEmerson Daca merg in instanta si cer anularea unor procese verbale ale adunarilor generale ale unei asociatii, care sunt consecintele juridice ale admiterii cererii ... (vezi toată discuția)
Noua lege nr. 196/2018 e mai durĂ cu Șefii Și cu administratorii asociaȚiei respective flory_mr flory_mr Conform drepturilor mele din această A.P.71 ilegală din toate punctele de vedere (ca și definiție clară a Condominiului de la art.2, litera h,, coroborat ... (vezi toată discuția)