avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 671 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... Concediu neplatit
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

Concediu neplatit

Buna ziua. As dori sa aflu daca din punct de vedere legal angajatorul ne poate obliga sa intram in concediu neplatit. Firma este particulara. El a facut apel la noua lege adoptata cu privire la cele 10 zile de concediu neplatit, dar din cate stiu legea se refera la bugetari, iar angajatorul vrea sa intram in concediu neplatit pentru minim o luna. Ce putem face in aceasta privinta?
De asemenea sunt interesata daca angajatorul are vreun fel de benefecii pentru ca m-a angajat ca si proaspat absolvent.

Va multumesc
Cel mai recent răspuns: Herminia , utilizator 17:01, 11 Noiembrie 2009
Asa cum ati sesizat, legea este aplicabila bugetarilor si nu vizeaza sectorul privat. Creeaza un precedent de tratament diferentiat si discriminatoriu aplicabil salariatului de la stat fata de cel din sectorul privat si invers. Pornind si numai de la acest lucru, curtea constitutionala ar fi trebuit sa declare acele prevederi legale ca neconstitutionale.

Da, angajatorul dumneavoastra poate primi o serie de facilitati din partea statului avand in vedere ca sunteti proaspata absolventa, conform L76/2002 (legea somajului cu actele noemative ulterioare) dar aceasta numai daca le-a solicitat.
Multumesc pt raspunsul promt. Am citit si legea 329 de care incerca angajatorul sa se "foloseasca" si am inteles ca la noi nu este cazul. Ce as vrea totusi sa aflu este daca el ne poate obliga sa ne luam concediu fara plata, iar in cazul in care noi refuzam ce se intampla? Care sunt optiunile angajatorului in acest caz?
Angajatorul nu va poate forta sa intrati in concediu fara plata si singura lui optiune este sa intre in somaj tehnic.
Cred ca angajatorul cauta o solutie prin care sa pastreze angajatii o perioada in care sa nu ii plateasca si nici sa nu fie tras la raspundere.
Era atat de evident ca vrea sa nu fie tras la raspundere? #-o... situatia sta in felul urmator: eu si colega mea lucram in farmacii diferite care apartin aceluiasi angajator. Ea lucreaza de un an si ceva, eu numai din 15 iulie 2009. Desi suntem angajate ca si medici veterinari, cam toata treaba o facem noi: gestiune, un pic de contabilitate, aprovizionare, plati facturi etc. Ideea este ca angajatorul ne-a propus (desi propus e un cuvant usor pt felul in care s-a exprimat) sa ne luam concediu neplatit din decembrie pana in februarie (inclusiv). Eu nu sunt de acord si nici colega mea, pentru ca si noi la randul nostru avem facturi de platit. Pt colega mea situatia ar fi un pic mai facila deoarece ea are drept la concediul de odihna de aproape o luna, dar pt mine concediul ar fi aproximativ de 8 zile pe anul curent. Acum as vrea o solutie ca sa nu raman in concediu fara plata, dar nici sa-mi dau demisia, iar daca legea este de partea mea ar fi si mai bine. Ma poate ajuta cineva cu un sfat?
Multumesc mult. :)
Puteti sesiza Inspectia Muncii cu privire la a cest fapt si nu semnati nici o cerere de concediu fara plata.

Alte discuții în legătură

Somaj tehnic la persoane cu handicap florinbug florinbug Buna ziua, am o prietena nevazatoare ce lucreaza ca maseur la un hotel la o statiune balneara .In urma pandemiei cu Covid, patroana a trimis acasa angajatii cu ... (vezi toată discuția)
Nu am dreptulla somaj tehnic danypopica danypopica Buna ziua! Lucrez la o firma din cluj din 3-09-2008, este primul meu loc de munca, din 15-07-2009 se spune ca intram in somaj tehnic, dar eu nu am dreptul ... (vezi toată discuția)
Somaj, concediu ... fara sa fiu platit lanza5 lanza5 Buna ziua, Vin cu o intrebare la dvs din punct de vedere legal ce optiuni am Situatia sta in felul urmator, lucrez in domeniul horeca la o firma din ~ ... (vezi toată discuția)