Buna ziua,
Vin cu o intrebare la dvs din punct de vedere legal ce optiuni am
Situatia sta in felul urmator, lucrez in domeniul horeca la o firma din ~ ianuarie. Pe 16 martie cand au pus starea de urgenta a fost inchis restaurantul pe o perioada de timp, angajatorul ne platea la fiecare 2 saptamani. Perioada 1-16 martie nu a fost platita ramanand ca, dupa pandemie sa ne fie platita. Am intrat in somaj tehnic 17martie - ~17aprilie dupa care am fost chemat sa lucrez ( oprit somajul ) pentru 1 luna. Nu mi-a convenit cat eram platit si am cerut sa fiu repus in somaj tehnic ceea ce au facut. Pe 1 iunie au fost redeschise terasele, implicit am inceput munca. In jur de 2 iulie din cauza ca nu era vanzare destula am fost repus in somaj tehnic. Pe luna trecuta am primit 300lei din somajul tehnic( angajatorul vrea sa imparta in 2 transe) ramanand ca pe 17 august sa primesc restul, inca nici in ziua de azi nu am primit.
Acum ca se redeschide interiorul au nevoie sa ma cheme inapoi, ceea ce eu nu vreau sa fac dar vreau sa primesc ce imi este datorat, perioada 1-16 martie, somajul jumatate de luna din august si banii de pe concediul meu. Managera de restaurant spune ca, daca nu vreau sa ma intorc nu o sa primesc nimic( plata pe concediu, diferenta de somaj si partea din martie)... ce optiuni am dpdv legal? ANAF, tribunal , itm?
Multumesc si scuze de mesajul atat de lung
Neplata drepturilor salariale poate face obiectul unei : - unei sesizari la ITM-ul in raza caruia acel angajator isi are sediul social
In sesizare veti specifica datele dvs de identitate , precum si neregulile savarsite de catre angajatorul dvs in legatura cu relatiile de munca, securitatea si sanatatea in munca . De exemplu, neplata drepturilor salariale, neinregistrarea demisiei, neplata orelor suplimnetare, neacordarea repausului saptamanal etc.
ITM-ul va constata incalcarea legislatiei muncii , va putea trasa ca masura prezentarea dovezii de plata a salariului si va putea sanctiona - indirect - cu avertisment sau cu amenda pe angajator, dar - atentie - nu-l poate obliga pe angajator sa va plateasca salariile restante.
Sesizarile pot fi transmise catre ITM (Inspectoratul Teritorial de Munca) prin:
- posta;
- e-mail;
- fax;
- inregistrate chiar la sediul institutiei.
- unei actiuni in instanta la Tribunalul in raza caruia aveti domiciliul sau locul de munca.
Singura autoritate in stat care il poate obliga pe angajator este instanta de judecata. Actiunea se depune la Tribunalul in a carui raza aveti domiciliu sau locul de munca , in termen de 3 ani de la data de cand trebuia sa va plateasca salariile. Actiunea este scutita de plata taxelor judiciare.
- unei proceduri de mediere.
Medierea conflictelor de munca poate interveni atat in faza extraprocesuala (inaintea declansarii unui proces in fata instantelor de judecata) cat si in etapa procesuala (dupa ce s-au formulat cereri de chemare in judecata, apeluri sau recursuri).
Pentru medierea conflictelor individuale de munca sunt aplicabile prevederile art. 73 alin. (2) din Legea nr. 192/2006 privind medierea si organizarea profesiei de mediator, cu modificarile si completarile ulterioare. ( art. 178 (2) din Legea 62/2001 a Dialogului social).
Drepturi salariale
mirela u
Buna ziua,
Am lucrat 6 luni fara concediu, dar cand mi-am pierdut locul de munca (s-a inchis punctul de lucru), seful nu mi-a achitat contravaloarea zilelor ... (vezi toată discuția)