avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 839 soluții astăzi

Marți, 11 februarie, are loc evenimentul: Negocierea colectivă - Alegerea reprezentanților angajaților și provocările practice. Participă →

Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... Buna ziua ,doresc a face o intrebare, privind ...
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

Buna ziua ,doresc a face o intrebare, privind ''somajul tehnic'' ...

Buna ziua ,doresc a face o intrebare, privind ''somajul tehnic''
Lucraiand in domeniul, Horeca pe data de 16.03.20202 odata cu, Starea de urgenta am intrat in somaj tehnic, pana la data de 01.08.2020 cand angajatorul mi-a comunicat scris prin posta electronica (E-mail) faptul ca mi sa desfacut contractul de munca conform art.65 din codul muncii. Arat faptul ca am primit de la angajator, plata somajului tehnic pana in luna iunie, incluziv, pe data de 12 iulie am primit ultimul somaj tehnic aferent lunii iunie 2020.
Desii mi-a fost desfacut contractul de munca incepand cu 01.08.2020 angajatorul refuza sa ne plateasca somajul tehnic aferent lunii iulie 2020. Motivand refuzul prin faptul ca, nu ar fii primit acesti bani. Dar in actul de incetare a contractului de munca, angajatorul specifica faptul ca au fost platite toate sunele de bani, pana la data incetarii contractului de munca. Cea ce inseamna inclusiv luna iulie 2020, cea ce nu este adevarat. suntem in aceasta situatie 12 angajati.
Intrebare: Cum putem afla daca ministerul muncii a virat in conturile angajatorului somajul tehnic pentru luna iulie 2020, pentru cei 12 angajati.
In opinia noastra angajatorul si-a insusit in mod nelegal somajul tehnic pentru luna iulie 2020, pentru cei 12 angajati. cu mentiunea faptului ca restaurantul, firma si-a incetat activitatea.
Cum se poate verifica daca angajatotul, a furat pentru sine acesti bani care de fapt reprezenta, somajul tehnic al angajatilor ?
Multumim
Cel mai recent răspuns: Cornel Vasile , Consilier juridic 18:12, 7 Septembrie 2020
Numai cei de la AJOFM va pot spune daca au virat sau nu banii angajatorului.

Modalitatile legale prin care se pot recupera salariile neplatite de catre angajator sunt:
- unei sesizari la ITM-ul in raza caruia acel angajator isi are sediul social
In sesizare veti specifica datele dvs de identitate , precum si neregulile savarsite de catre angajatorul dvs in legatura cu relatiile de munca, securitatea si sanatatea in munca . De exemplu, neplata drepturilor salariale, neinregistrarea demisiei, neplata orelor suplimnetare, neacordarea repausului saptamanal etc.

ITM-ul va constata incalcarea legislatiei muncii , va putea trasa ca masura prezentarea dovezii de plata a salariului si va putea sanctiona - indirect - cu avertisment sau cu amenda pe angajator, dar - atentie - nu-l poate obliga pe angajator sa va plateasca salariile restante.

Sesizarile pot fi transmise catre ITM (Inspectoratul Teritorial de Munca) prin:
- posta;
- e-mail;
- fax;
- inregistrate chiar la sediul institutiei.

- unei actiuni in instanta la Tribunalul in raza caruia aveti domiciliul sau locul de munca.
Singura autoritate in stat care il poate obliga pe angajator este instanta de judecata. Actiunea se depune la Tribunalul in a carui raza aveti domiciliu sau locul de munca , in termen de 3 ani de la data de cand trebuia sa va plateasca salariile. Actiunea este scutita de plata taxelor judiciare.

- unei proceduri de mediere.
Medierea conflictelor de munca poate interveni atat in faza extraprocesuala (inaintea declansarii unui proces in fata instantelor de judecata) cat si in etapa procesuala (dupa ce s-au formulat cereri de chemare in judecata, apeluri sau recursuri).
Pentru medierea conflictelor individuale de munca sunt aplicabile prevederile art. 73 alin. (2) din Legea nr. 192/2006 privind medierea si organizarea profesiei de mediator, cu modificarile si completarile ulterioare. ( art. 178 (2) din Legea 62/2001 a Dialogului social).

- unei cereri de deschidere a procedurii de insolventa.
Potrivit Legii nr.85/2014, valoarea-prag pentru a putea fi introdusa cererea de deschidere a procedurii de insolventa pentru salariati este de 6 salarii medii brute pe economie/salariat. (art.5 pct.72).

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Intreruperea temporara a contractului de munca radubr radubr Subiect: Întreruperea temporara a contractului de munca Buna ziua, Sunt angajat cu contract pe durata determinata , cu timp parțial. Ieri,03.02.ac am ... (vezi toată discuția)
Buna ziua,va rog frumos daca puteti sa ma ajutati cu un sfat.nici ... Dan Pletosu Dan Pletosu Buna ziua,va rog frumos daca puteti sa ma ajutati cu un sfat.Nici pana azi 02.09.2020 nu am primit salariul somajul tehnic pe luna iulie.De la societate imi ... (vezi toată discuția)
Soferi la strada mea Stefan timis11 Stefan timis11 Am fost angajat de Agentia Strada mea prin firma Elsavada Timisoara cu transfer in Italia dupa prima luna de Iunie in care mi sa platit salarul si diurna pe 11 ... (vezi toată discuția)