avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 841 soluții astăzi
Forum AvocatNet Italia Probleme juridice de familie Avocatnet Italia: Divorț și custodia copilului cu ...
Discuție deschisă în Probleme juridice de familie

Avocatnet Italia: Divorț și custodia copilului cu dublă cetățenie. Procesul trebuie să aibă loc în Italia sau se poate desfășura și în România?

Buna seara,sora mea este căsătorită civil in Italia,din aceasta căsătorie a rezultat o fetița,căreia i-au făcut și cetățenie italiana și cetățenia romană. Între timp,din cauza neînțelegerilor,au decis sa divorțeze,sora mea fiind pe teritoriul României,a fost obligată și amenințată de către soț sa se întoarcă in Italia,altfel ii va face plângeri penale pt răpire. Menționez ca acesta i-a făcut procura mamei sa poată scoate copilul din țara pana in mai 2019. Întrebarea mea este: procesul de divorț și custodie trebuie sa aibă loc in Italia? Sau se poate desfășura și in România?
Ultima modificare: Vineri, 28 Septembrie 2018
Manuela Rășină, administrator
Buna seara,

Nu sunt avocata, dar din cunostintele mele sora Dvs. poate inainta divortul in Romania. Conditiile le gasiti aici:
[ link extern ]

Parerea mea este ca sora sa angajeze un avocat, va avea nevoie pentru ca procesul va fi unul de lunga durata.
Toate cele bune.
Mulțumesc frumos pt răspuns. Ea a luat legătura cu un avocat din Italia,presata de el a trebuit sa plece din România.
Este posibil ca el.sa stie de rapirea internationala si sa fi consultat un avocat.
Este bine sa va grabiti cu deschiderea divortului daca nu va mai intoarceti in Italia.
Va fi probabil un proces cu multe probleme si costisitor.
Poate dura 4 ani sau mai mult in functie de cum se va judeca fiecare.
E posibil ca interesul dvs. Sa reclame un proces de.o durata cat mai indelungata ceea ce il va face si mai costisitor daca ati avea interesul sa.depasiti 4 ani.
Fara sa aveti avocati e greu de spus si cat va dura si ce va iesi...
2 din 2 utilizatori consideră
acest răspuns util
CLAUDIU LASCOSCHI a scris:

Este posibil ca el.sa stie de rapirea internationala si sa fi consultat un avocat.


Buna dimineata!

Cu siguranta tatal copilului a luat legatura cu un avocat. Dar se poate pune problema unei rapiri in cazul in care copilul are acordul lui de a parasi tara?

Costurile unui divort in Italia sunt foarte mari si prima data trebuie sa treaca prin procesul de separare, apoi are loc procesul de divort. Doua proceduri asemanatoare, pentru care costurile sunt duble. Cum doamna se afla in Italia si inca mai are posibilitatea de a reveni in Romania cu copilul in baza procurii, nu poate veni in tara pentru a deschide proces de divort? Numai ca am citit ca trebuie sa aiba o perioada de sedere de minim 6 luni pe teritoriul tarii unde introduce divortul (sper ca am inteles bine).

Domnule avocat Lascoschi incercati sa ii ajutati cu un raspuns (daca vreti) in asa fel incat sa poata lua o hotarare care sa nu iasa din cadrul legal.

Va multumesc!
Ultima modificare: Miercuri, 26 Septembrie 2018
Gabriela Monica Ionescu, Consultant fiscal
1 din 1 utilizatori consideră
acest răspuns util
Chiar daca exista acordul dat dar nu inapoiaza copilul este rapire internationala.
De pilda, putea avea acord pentru Panama si sa nu se mai intoarca.Nu conteaza ca se intoarce in tara de cetatenie sau in alta tara.
De exemplu, eu am avut un caz in care s-a depasit cu cca 2 ani inapoierea minorului si s-a respins actiunea.Judecatorii din apel au fostfoarte contrariati dar era corect.Era legal desi s-a incalcat legea.
Pe rapire internationala se admit cca 98% din actiuni.

Eu nu sunt deloc convins ca a consultat un avocat dar este posibil asa ceva.Unii au auzit de asa ceva si au o perceptie buna.Nu e mare lucru cu rapirea internationala ca sa intelegeti in mod generic.In concret, adica pe solutie este insa cu totul atceva...desi apar alte lucruri...

Cat costa un divort in Italia?

Cat priveste cadrul legal acestea se discuta cu avocatul personal in mod confidential.
Daca nu se aduce copilul la termen se incalca legea dar solutii se pot gasi.Unele viabile altele nu...
Remediul ca s-a incalcat legea trebuie gasit si nu evitarea incalcarii legii care adesea se produce...din varii motive...

Chiar daca pare ca s-a incalcat legea instanta poate considera ca nu s-a incalcat.
Este un atribut al instantei analiza daca s-a incalcat sau nu legea.

Drepturile se incalca foarte des chiar si de stat.
Ultima modificare: Miercuri, 26 Septembrie 2018
CLAUDIU LASCOSCHI, Avocat

Alte discuții în legătură

Partenerul meu nu își dă acordul ca eu să vin în vacanță cu copiii din italia. ce putem face? Gabriela G1011 Gabriela G1011 Eu si cei doi copii ai mei ne aflam in Italia, iar partenerul meu nu isi da acordul ca eu sa pot veni in vizita (2 saptamani) in Romania impreuna cu copiii. ... (vezi toată discuția)
Rapire internationala de.copil sau nu ? Pop cristi Pop cristi Buna ziua !Am si eu o problemă va rog sa ma ajutati cu un sfat..In luna iulie anul acesta am deschis un proces cu ordonanta prezidențială pentru custodie ... (vezi toată discuția)
Divort OvidiuDaren OvidiuDaren Sora mea s-a despartit de fostul cumnat. Au un copilimpreuna. Copilul a ramas la ea. Fostul cumnat pleaca in strainatate. Sora mea imi zice ca daca vrea la ... (vezi toată discuția)