avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 601 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... Am fost păcălit, în calitate de vânzător, cu 500 ...
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

Am fost păcălit, în calitate de vânzător, cu 500 de lei și mi s-a scăzut din salariu suma prejudiciului. Sunt îndreptățit să fac eu plângere penală? Șefa mea refuză să sesizeze poliția

Buna ziua, ma aflu in urmatoarea situatie: am absolvit liceul si m-am gasit un loc de munca pe timpul verii la un Mega Image de cartier, neavand niciun fel de experienta anterioara. Am facut greseala ca intr-o zi sa schimb bani unei persoane, desi nu aveam voie sa schimb bani, care m-a "pacalit" sa zic asa fiind inselat prin metoda smen, fiind inselat cu suma de 500 ron. Mi-am asumat vina, sefa care are magazinul in franciza, fiind si cea care m-a angajat, scazandu-mi din salariu suma prejudiciului. In aceiasi zi acelasi om a actionat la alt Mega, aflat tot sub franciza sefei, acolo inseland cu suma de aproximativ 400 de ron. Am purtat o discutie cu ea, si intrebandu-o de ce nu vrea sa sesizeze politia intrucat nu eram un caz singular si mai ales ca individul a actionat in 2 magazine administrate de ea. Mi-a spus ca pot sa fac eu plangere, mentionand de asemenea ca nu o sa rezolv nimica. Mai tin sa mentionez ca nu am avut niciun fel de pregatire pentru casa de marcat, in prima zi de lucru mi s-a explicat in aproximativ jumatate de ora cum sa o operez, lucram pe postul de lucrator comercial iar fisa postului pur si simplu nu exista, nu mi s-a facut protectia muncii, contractul era foarte vag, insumand 3 pagini, spatiile care trebuiau completate de angajator fiind necompletate. I-am adus la cunostinta sefei ca voi face plangere, vestea enervandu-o vizibil, iar la intrebarea de ce nu vrea sa anunte organele corespunzatoare mi-a raspuns ca nu e treaba ei sa faca acest lucru. Acum va adresez urmatoarea intrebare: sunt indreptatit sa fac plangere? Sau cel putin ce pot face in situatia mea. Multumesc anticipat !
Ultima modificare: Vineri, 28 Septembrie 2018
Manuela Rășină, administrator
Cel mai recent răspuns: florinm. , utilizator 11:36, 10 Octombrie 2018
1 din 1 utilizatori consideră
acest răspuns util
Puteti depune dvs plangere la politie ....

Codul Penal
Art.267 Omisiunea sesizării
(1) Funcționarul public care, luând cunoștință de săvârșirea unei fapte prevăzute de legea penală în legătură cu serviciul în cadrul căruia își îndeplinește sarcinile, omite sesizarea de îndată a organelor de urmărire penală se pedepsește cu închisoare de la 3 luni la 3 ani sau cu amendă.
(2) Când fapta este săvârșită din culpă, pedeapsa este închisoarea de la 3 luni la un an sau amenda.

art. 175 Funcționar public
(1) Funcționar public, în sensul legii penale, este persoana care, cu titlu permanent sau temporar, cu sau fără o remunerație:
......
c) exercită, singură sau împreună cu alte persoane, în cadrul unei regii autonome, al altui operator economic sau al unei persoane juridice cu capital integral sau majoritar de stat, atribuții legate de realizarea obiectului de activitate al acesteia.
Si ce legatura are trimiterea la articolul 267 si 175 ? Sefa ei este functionar public????
Oprirea din salariu fara acordul salariatuluui este ilegala. Puteti sesiza si ITM.
Exista camere de suoraveghere pe case?
Mentionati acest lucru in plangerea pe care o veti depune la politie.
De asemenea mentionati in plangere ca ati solicitat patroanei sa pastreze inregistrarile pentru a le preda la politie.
Si ii puneti in vedere acest lucru patroanei. Ii spuneti ca deja ati depus plangerea si ca va fi chemata cu inregistrarile din ambele puncte de lucru.
Nu uitati sa precizati si despre incidentul din cealalta locatie, polutia o va lua la intrebari de ce nu a sesizat organele in drept.

Citiți textul de lege si veți intelege ce legătură are.....
Ultima modificare: Duminică, 30 Septembrie 2018
Cornel Vasile, Consilier juridic

Nu conteaza ce poate sa mai scrie in aceasta lege. Constatarea si comentariul este strict la partea citata de dvs din lege. Daca considerati ca s-ar aplica articole din legea mentionata, atunci ar fi trebuit sa citati acele parti, nu cele referitoare la FUNCTIONARUL PUBLIC!!!
Ultima modificare: Duminică, 30 Septembrie 2018
Cornel Vasile, Consilier juridic

Alte discuții în legătură

Rog sfat/ajutor cu privire la o reclamatie penala georgianaiuliana georgianaiuliana Ma numesc Georgiana si am o mare problema.Avem in fata blocului un magazin care si-a schimbat patronii acum un an.Ca si inainte am continuat sa iau pe datorie ... (vezi toată discuția)