avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 892 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... Adeverință vechime in muncă
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

Adeverință vechime in muncă

Bună ziua, ma numesc numesc B.N.din București.Am lucrat la un mic magazin alimentar din 23.09.2003- 10.09.2018 ( 15 ani) .Patronul a fost de acord să dâm pe datorie si s.a adunat o suma X .În data de 10.09.2018 mi.am dat demisia fără a respecta perioada de preaviz deoarece am dat un examen și am obținut un loc de muncă ca bugetar.Patronul a trimis contabilei copia demisiei prin wp.((contabila fiind rudă cu el) . Refuză să îmi dea adeverința până nu plătesc datoria.La noul loc de muncă îmi trebuie pt.a stabili salariul pe baza vechimii.Cum pot obține adeverința?
Cel mai recent răspuns: Cazacub@yahoo.com , utilizator 16:35, 26 Septembrie 2018
Depuneti o sesizare la ITM , privind refuzul patronului de a va elibera adeverinta.

De asemenea, pentru perioada 23.09.2003 - 01.01.2011 , adeverinta de vechime o puteti solicita direct de la ITM , pe baza urmatoarelor documente :
- cerere ;
- copie CI;
- declaratie ca nu vi s-a intocmit carnet de munca.

Incepand cu 01.01.2011, prin OUG 123/2010 s-a abrogat Legea nr.130/1999 priivnd unele masuri de protectie a persoanelor incadrate in munca si nu mai subzista obligatia angajatorilor de a depune la sediul inspectoratelor teritoriale de munca, actele privind incheierea, executarea, modificarea, suspendarea sau incetarea raporturilor de munca.
Astfel, aceasta este obligatia legala a angajatorului care, potrivit art.7 alin.6 din HG nr.905/2017 privind registrul general de evidenta a salariatilor, “la solicitarea scrisă a salariatului sau a unui fost salariat, angajatorii sunt obligaţi să îi elibereze acestuia un extras din registru, datat şi certificat pentru conformitate, sau o adeverinţă care să ateste activitatea desfăşurată de acesta, durata activităţii, salariul, vechimea în muncă şi în specialitate, astfel cum rezultă din registru şi din dosarul personal, în termen de cel mult 15 zile de la data solicitării”.
In sensul art.34 alin.5 din Legea nr.53/2003 – Codul Muncii, republicata, modificata si completata, la solicitarea salariatului sau a unui fost salariat, angajatorul este obligat sa elibereze un document care sa ateste activitatea desfasurata de acesta durata activitatii, salariul, vechime in munca, in meserie si in specialitate.
Ultima modificare: Miercuri, 26 Septembrie 2018
Cornel Vasile, Consilier juridic
Vă mulţumesc.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Adeverință vechime Ana maria1989 Ana maria1989 Buna ziua ! Vechiul angajator nu vrea sa îmi elibereze adeverință de vechime ! Cum procedez sa o obțin ? mulțumesc (vezi toată discuția)
Adeverinta de salariat de la ultimul loc de munca . GIBON MIHAI GIBON MIHAI DEOARECE CARTEA DE MUNCA ESTE ACUM IN FORMAT ELECTRONIC , EU SUNT OBLIGAT SA CER ADEVERINTA DE SALARIAT DE LA VECHIUL LOC DE MUNCA SI SA O PREZINT LA DOSARUL ... (vezi toată discuția)
Adeverinta vechime bgg0 bgg0 Daca atat angajatorul cat si ITM refuza sa imi elibereze adeverinta de vechime in munca (ma trimit de la unii la altii) cui trebuie sa ma adresez? Ii dau in ... (vezi toată discuția)