avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 849 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... acceptarea expresa a succesiunii
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

acceptarea expresa a succesiunii

Buna ziua
Doresc sa verific daca succesiunea dupa bunicul meu, a fost acceptata expres de catre unul dintre mostenitorii sai, in termenul legal de optiune succesorala, prevazut de art. 700 Cod Civil. Bunicul a decedat in 1976. Exista in cadrul arhivei fostului Notariat de Stat Judetean un registru special, in care sa fie notata declaratia de acceptare expresa si cum se numeste acel registru ?
Va multumesc anticipat
Cel mai recent răspuns: ContSters97658 , utilizator 16:56, 10 Noiembrie 2009
buna ziua!
daca nu ati dezbatut succesiune mergeti la BNp din raza ultimului domiciliu al defunctului.
notarul va face verificarile de rigoare si in certficatul pe care il primeste de la INNFONOT, ii vor aparea dc exista acted e acceptare sau renuntare in RNOS( registrul national de optiuni succesorale).
Art. 689 C.Civ . ``Acceptarea succesiunii poate fi expresa sau tacita . Este expresa cand se insuseste titlul sau calitatea de erede intr-un act autentic sau privat ; este tecita cand eredele face un act , pe care n-ar putea sa-l faca decat in calitatea sa de erede si care lasa a se presupune neaparat intentia sa de acceptare ``
- deci nu se specifica nicaieri ca acceptarea succesiunii trebuie facuta pentru validitate prin act autentic . Acceptarea succesiunii este valabil facuta si prin act sub semnatura privata .
Succesiunea a fost dezbatuta in 1979, exista si un CM in acest sens. Eu doresc pur si simplu, sa verific daca acel mostenitor a dat o declaratie de acceptare, asa cum sustine, din cuprinsul CM-ului nu reiese acest lucru. Intreb, la nivelul anului 1979, unde se evidentiau aceste declaratii de acceptare expresa, pentru a sti ce anume sa solicit arhivei fostului notariat ?
Va multumesc
buna ziua!
din Cm nu reiese, dar reiese din incheierea finala care se pastraza la dosarul succesoral.
RNOS exista si atunci.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Succesiune raul89 raul89 Buna seara Unde se poate verifica daca o persoana, a acceptat expres succesiunea in 1979. Va multumesc (vezi toată discuția)
Raspunsul specialistului maria dinca maria dinca As dori sa stiu ce este de facut in cazul in care dupa moartea parintilor doar 1 din cei 4 frati a efectuat acte de acceptare tacita in termenul de 6 ... (vezi toată discuția)
Notar,functionari din primarie, succesor si cumparator, complici la fals si uz de falsin inscrisuri oficiale C. Maria C. Maria Am dorit sa facem dezbaterea succesiunii pentru masa succesorala de pe urma mamei, insa am avut parte de o mare surpriza: In absenta si fara stiinta ... (vezi toată discuția)