avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 960 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Carte funciară - Cadastru, ... Mi-aș dori să aflu ce bunuri imobile are bunicul ...
Discuție deschisă în Carte funciară - Cadastru, Intabulare şi alte formalităţi funciare

Mi-aș dori să aflu ce bunuri imobile are bunicul meu, în vederea dezbaterii succesiunii. Cum să procedez?

Buna ziua!

Bunicul meu are 89 de ani. Bunica a decedat. Nu mai are copii in viata.
Pana in urma cu vreo 6 luni locuia la tara, la distanta mare de noi. L-am adus sa locuiasca cu noi.
Acum, nu prea stim care e situatia proprietatilor lui de acolo. Din pacate, tot ce avem este un titlu de proprietate pentru casa in care a locuit si terenul pe care era casa (cu gradina dimprejur). Bunicul mai are si teren agricol (care este lucrat - fiind dat "la asociatie"), dar nu avem acte pe el si nu este intabulat. Satul se afla departe si mi-ar fi greu sa ma deplasez acolo pentru a afla informatii despre aceste proprietati.
Mi-as dori sa stiu cum as putea sa aflu si care ar fi pasii pe care ar trebui sa ii urmez pentru a afla cu exactitate:
- cat teren agricol (si unde) are bunicul meu?
- care e situatia casei si terenurilor - daca e achitat impozitul pe anul 2018 in intregime sau doar partial, pe 6 luni (bunicul meu nu isi aminteste), daca proprietatile mai sunt toate pe numele lui sau o parte din ele au fost instrainate prin contract de intretinere sau de vanzare/cumparare cu drept de uzufruct viager?
- etc. (alte informatii care ar mai putea fi necesare in ideea ca am vorbit cu bunicul si cu fratele meu si, daca se va putea, am dori sa le vindem)
Nu stiu nici de unde sa incep, nici ce pasi ar fi de urmat. Daca ma puteti ajuta, va multumesc :)
Ultima modificare: Duminică, 30 Septembrie 2018
Manuela Rășină, administrator
Cel mai recent răspuns: wazz , utilizator 10:33, 29 Octombrie 2018
2 din 2 utilizatori consideră
acest răspuns util
Puteti incepe cu un telefon la primaria respectiva. Daca nu va lamureste, poate solicita bunicul printr- o cerere trimisa prin posta cu confirmare de primire. I- o scrieti dvs pe calculator, ii treceti CNP - ul si noua resedinta unde sa- i fie comunicate raspunsurile si dansul doar o semneaza. Daca va pune in vedere ca trebuie platite ceva taxe, sa va indice conturile respective si faceti plata tot postal, printr- o recomandata sau mai multe, daca sunt pentru conturi diferite. Daca exista si alte probleme, scrieti- mi si vedem cum va pot ajuta. E bine sa stiti ce veti mosteni, avand in vedere varsta bunicului, caruia ii doresc multa sanatate si nepoti iubitori si grijulii.
Va multumesc pentru raspuns. Sper sa nu va suparati daca va mai intreb...
Sa inteleg ca cei de la primarie, pe baza doar a numelui si a CNP-ului bunicului, imi pot spune:
- ce proprietati are (Nu ar fi ciudat ca bunicul meu sa trimita o scrisoare in care sa solicite sa stie ce proprietati are?)
- si care este situatia lor juridica si fiscala?
Stiam ca de la primarie se poate cere un certificat fiscal (sau asa am auzit) insa ma gandeam ca il poti cere atunci cand .... stii pentru ce il ceri (pentru care proprietati). Dar daca nu ai actele, cum explici?
faceti cerere + copie carte identitate bunic catre registrul agricol din primarie pt eliberarea unei adeverinte din care sa rezulte ceea ce va intereseaza eventual procura notariala din partea bunic ceea ce ar dovedi calitatea dv. de a cere astfel de informatii

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Posesorul unui teren intravilan florenta08 florenta08 Buna dimineata, As dori sa stiu cum pot afla cine este proprietarul unui teren intravilan. Bunica mea il foloseste de 2 generatii si de curand un vecin ... (vezi toată discuția)
Obtinere de catre mostenitori a titlurilor de proprietate ale defunctului nadia_aa nadia_aa Buna ziua, Bunicul meu a murit iar mama ar dori sa lanseze procedura de succesiune. Problema este ca ea este departe de fostul domiciliu al bunicului. ... (vezi toată discuția)
Intrebare legata de mostenire mihaela495 mihaela495 Buna ziua, Problema mea e putin mai complicata dar sper ca o sa ma intelegeti. Ambii bunici din partea mamei au decedat cu multi ani in urma, mai intai ... (vezi toată discuția)