Buna ziua.
In 2010 am finalizat un contract cu Cosmote, iar in 2012 am primit o somatie de la o firma de recuperare cum ca am de platit 1.000 de lei reprezentand 250 datorii si 750 penalizari. Dupa ce i-am contactat mi-au spus ca daca platesc cei 250, datoria se va stinge (discutie telefonica), desigur ca am platit cei 250 si apoi mi s-a spus ca nu am inteles eu bine si altele asemanatoare. Am mai primit 2-3 notificari, dupa care nimic. Pana ieri, cand am primit o noua notificare prin care sunt somat sa platesc 7300 de lei, ca mi-au fost trimise 20 de notificari, si ca s-au scurs 2300 de zile de la ultima plata.
Intrebarile mele sunt:
1 Pot sa ii actionez eu in judecata invocand prescriptia?
2. Notificarile de plata suspenda termenul prescriptiei?
1) Da, puteți formula o acțiune solicitând instanței să constate că obligația de plată este afectată de prescripția extinctivă;
2) Aceste notificări au, într-adevăr, valoare întreruptivă de prescripție; în acest sens, vă rog să citiți art.2537, alin 4 Cod Civil.
Pai v-am spus eu deja ca notificarile intra in sfera de incidenta a articolului mentionat, sunteti pus in intarziere în temeiul art 1552 Cod Civil prin mijlocirea lor, adică sunteți invitat să aduceți la îndeplinire o obligație ce și-a aflat deja exigibilitatea.
Interpretarea conform NCPC comentat este ca orice act, somatie, notificare, trebuie facuta inauntrul termenului general de 3 ani. Daca dupa 4 ani eu va notific sa imi dati bani, dvs. puteti refuza invocand prescriptia. Deci orice somatie/notificare se face inauntrul termenului general de 3 ani. Aceasta este si practica instantelor de judecata.
Executare silita
saturniana14
Fiul meu a avut un contract de credit la o banca din 2008, la un moment dat nu a mai platit fiind somer, a incercat sareia platile dupa un timp dar i s-a spus ... (vezi toată discuția)
Poprire cont
laviniagheorghe
Buna ziua, in vremea studentiei (2005) am avut un imprumut de 2000 de lei de la un IFN. Am achitat ratele pana la un moment dat, apoi nu am mai putut sa le ... (vezi toată discuția)
Cerere valoare redusa
AllyOD
Buna ziua. Am primit prin posta o Comunicare Adresa, referitor la o cerere de valoare redusa, emisa de B2Kapital, pt Vodafone. Data ctr este 16.03.2017, iar ... (vezi toată discuția)