avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 681 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Contencios administrativ sau ... Proces verbal de contraventie \"afisat\" mototolit in ...
Discuție deschisă în Contencios administrativ sau probleme juridice cu autorităţile, contravenţii

Proces verbal de contraventie "afisat" mototolit in cutia postala

Cum procedez in situatia urmatoare:
1. In data de 24.04.2018 am fost surprins de un aparat radar montat pe un autoturism neinscriptionat, pe raza judetului Vrancea dar nu am fost oprit pentru a fi sanctionat.
2. In luna iunie 2018 serviciul rutier al IPJ Vrancea a solicitat firmei la care lucrez sa prezinte datele conducatorului auto pentru a fi sanctionat. Mi-am recunoscut fapta si am trimis datele in termenul legal, asteptand sa primesc sanctiunea. Din acel moment am verificat aproape zilnic cutia postala.
3. In data de 11.07.2018 s-a intocmit un proces verbal in lipsa si a fost trimis la Iasi prin posta dar nu am gasit un mandat postal care sa confirme acest lucru. Plicul a fost returnat catre expeditor cu motivarea ca nu am fost gasit la domiciliu.
4. In data de 10.09.2018 am gasit in cutia postala, mototolit printre pliante publicitare si procesul verbal in cauza, introdus fara plic, proces verbal de afisare sau orice alt document care sa ateste data primirii/afisarii.
5. In ziua respectiva si in zilele urmatoare am incercat sa identific traseul corespondentei mergand la mai multe oficii postale de la care nu am reusit sa obtin nimic concret.
6. in 11.09.2018 am depus o petitie la Posta Romana sa-mi comunice datele expeditiei. Termen de raspuns 90 de zile. Tot la aceasta data am sunat la IPJ Vrancea sa cer lamuriri despre data afisarii pentru a sti suma de plata dar nu am primit nimic concret.
Am luat legatura cu avocatul si mi-a zis sa merg si sa platesc jumatate din cuantumul amenzii. In data de 12.09.2018 am reusit sa efectuez plata partiala a amenzii dupa mai multe incercari deoarece nu aveam dovada inmanarii PV iar acesta data tocmai din 11.07.
7. In data de 13.09.2018 am facut o petitie catre IPJ Vrancea prin care am cerut sa mi se comunice PV de afisare reclamand faptul ca in acest fel nu pot beneficia de termenul de plata a jumatate din minimul amenzii si nici de posibilitatea de acontesta PV in instanta in termen de 15zile. La petitie fiind atasata si chitanta pentru suma achitata,
In decurs de cateva zile am fost contactat telefonic de catre responsabilul IPJ Vrancea pentru solutionarea reclamatiilor si parea indignat ca daca tot am platit jumatate din amenda, de ce ii mai stresez cu intrebari. Mi-a spus sa merg sa cer PV de afisare de la Politia Rutiera Iasi dar nu am reusit sa ajung.
8. In data de 26.09.2018 am primit raspunsul oficial la petitia catre IPJ Vrancea prin care mi se comunica sec, faptul ca nu beneficiez de posibilitatea platii a jumatate din minimul amenzii in 48 de ore deoarece afisarea s-ar fi facut in data de 5.09.2018 si nici in termen de 15 zile deoarece, legea nu se aplica retroactiv. M-au mai informat ca procedura de afisare a fost indeplinita de un lucrator de la sectia de politie la care sunt arondat. Am mers in aceeasi zi si am depus si acolo o cerere scrisa de la care urmeaza sa primesc un raspuns in termen de 30 de zile.
Exista vreo sansa sa scap fara plata celeilalte jumatati a amenzii?
Nu aveam intentia sa contest PV in instanta de indata ce mi-am asumat fapta insa, mi se parea corect sa mi se ofere posibilitatea platii a jumatate din suma. Cum sa procedez, cu cine sa ma lupt, ce sa reclam?
Ultima modificare: Vineri, 28 Septembrie 2018
Valentin C, utilizator
Cel mai recent răspuns: Valentin C , utilizator 09:28, 1 Octombrie 2018

Valentin C a scris:

Cum procedez in situatia urmatoare:

Am luat legatura cu avocatul si mi-a zis sa merg si sa platesc jumatate din cuantumul amenzii. In data de 12.09.2018 am reusit sa efectuez plata partiala a amenzii dupa mai multe incercari deoarece nu aveam dovada inmanarii PV iar acesta data tocmai din 11.07.

8. In data de 26.09.2018 am primit raspunsul oficial la petitia catre IPJ Vrancea prin care mi se comunica sec, faptul ca nu beneficiez de posibilitatea platii a jumatate din minimul amenzii in 48 de ore deoarece afisarea s-ar fi facut in data de 5.09.2018 si nici in termen de 15 zile deoarece, legea nu se aplica retroactiv. M-au mai informat ca procedura de afisare a fost indeplinita de un lucrator de la sectia de politie la care sunt arondat. Am mers in aceeasi zi si am depus si acolo o cerere scrisa de la care urmeaza sa primesc un raspuns in termen de 30 de zile.
Exista vreo sansa sa scap fara plata celeilalte jumatati a amenzii?
Nu aveam intentia sa contest PV in instanta de indata ce mi-am asumat fapta insa, mi se parea corect sa mi se ofere posibilitatea platii a jumatate din suma. Cum sa procedez, cu cine sa ma lupt, ce sa reclam?

Daca ati efectuat plata la jumatate si daca 12-5=7<15 si modificarea la 15 zile e valabila din 24 august de ce va mai stresati ? Nu va mai poate "ataca" nimeni si sa va ceara alti bani,mai ales ca aveti raspuns oficial al IPJ cu data de afisare 05.09. 2018 si,probabil,document oficial de plata in 12.09.2018.
www.avocatnet.ro/articol_489...
Asa cum am precizat si in postare, in comunicatul politiei se specifica faptul ca nu beneficiez de plata in termen de 15 zile deoarece legea nu se aplica retroactiv, procesul verbal fiind intocmit pe 11.07.2018. Asadar, rezulta ca sunt bun de plata in continuare. Nu vad posibilitatea de a atasa documentul primit.
1 din 1 utilizatori consideră
acest răspuns util
PV este valabil doar din data cind contravenientul ia la cunostinta prin: semnare,comunicare prin posta, sau afisare. Acea data conteaza, nu e vorba de nici o retroactivitate. IPJ o mai da si de gard. Dar ati spus ca oricum ati platit, asa ca, nu inteleg care mai e ingrijorarea. Platile se pot efectua acum si electronic, prin ghiseul.ro

CODUL RUTIER. Legea 203/2018 modifică art. 16 alin. (1) din OG 2/2001, astfel:

"Procesul-verbal de constatare a contravenției va cuprinde în mod obligatoriu: data și locul unde este încheiat; numele, prenumele, calitatea și instituția din care face parte agentul constatator; numele, prenumele, domiciliul și codul numeric personal ale contravenientului, descrierea faptei contravenționale cu indicarea datei, orei și locului în care a fost săvârșită, precum și arătarea împrejurărilor care pot servi la aprecierea gravității faptei și la evaluarea eventualelor pagube pricinuite; indicarea actului normativ prin care se stabilește și se sancționează contravenția; indicarea societății de asigurări, în situația în care fapta a avut ca urmare producerea unui accident de circulație; posibilitatea achitării, în termen de 15 zile de la data înmânării sau comunicării procesului-verbal, a jumătate din minimul amenzii prevăzute de actul normativ; termenul de exercitare a căii de atac și instanța la care se depune plângerea".
Ultima modificare: Vineri, 28 Septembrie 2018
latka, utilizator
Multumesc pentru incurajare.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Amenzi rovinieta, procedura de afisare fanedead fanedead Va rog sa ma sfatuiti si pe mine : In urma cu 2 zile am gasit in cutia postala un nr de 30 PV. Cum, in fapt, nici nu mai locuiesc acolo, cutia postala este ... (vezi toată discuția)
Amenda rovinieta primita cu intarziere ContSters445935 ContSters445935 Buna ziua! Se pare ca la data de 05.08.2017 am circulat fara a avea rovinieta cumparata (nu mi-am dat seama). Am primit astazi in cutia postala un plic cu ... (vezi toată discuția)
Procedura de afisare a unui proces verbal de contraventie rutiera radudum radudum Buna ziua , Am primit in 28.11.2011 de la SPIT ( serviciu public impozite si taxe ) o somatie de plata pentru o amenda circuilatie in 25.11.2010 . Am facut ... (vezi toată discuția)