avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 801 soluții astăzi
Forum Discuţii contabile şi ... Fiscalitate - Salarii coeficientii de ierarhizare
Discuție deschisă în Fiscalitate - Salarii

coeficientii de ierarhizare

Buna seara !
As dori sa stiu daca un vanzator ,avand ca studii o scoala profesionala in domeniul textil , se incadreaza la un salariu de 600 ron sau 720 ron ?
Si as mai vrea sa stiu ce difernta este intre contractul individual de munca si cel colectiv ?
Multumesc !
Cel mai recent răspuns: Iulian MANEA , Contabil 18:35, 14 Noiembrie 2009
Un vanzator poate fi incadrat cu salariul minim pe economie. Bineinteles ca se poate incadra si cu mai mult, fct. de negocierea salariului pe principiul "cerere-oferta". Dar salariul minim pe care poate fi incadrat este cel de 600 de lei. (cu exceptia vanzatorilor incadrati de anumiti angajatori bugetari ce fac obiectul Legii salarizarii unitare a bugtarilor nr.330/2009 :D )
Referitor la diferenta dintre CIM si CCM, conform art.10 din Codul muncii "CIM este contractul in temeiul caruia o persoana fizica, denumita salariat, se obliga sa presteze munca pentru si sub autoritatea unui angajator, pers. fizica sau juridica, in schimbul unei remuneratii denumite salariu" in timp ce CCM este conventia incheiata in scris intre patronat si salariati, prin care se stabilesc clauze privind conditiile de munca, salarizarea, precum si alte drepturi si obligatii ce decurg din raporturile colective de munca (la nivel de unitate, ramura sau national).
Pe scurt, CIM este definit si reglementat ca un acord bilateral salariat (ca individ)-angajator , iar CCM (asa cum indica chiar denumirea), un acord bilateral ce are efecte pentru o comunitate (colectiv) de angajati in ansamblul sau, fata de un angajator (CCM nivel unitate) sau mai multi (ramura, national).
Bineinteles ca de aici deriva mult mai multe deosebiri si asemanari, atat in ceea ce priveste modul de incheiere, continutul, efectele, incetarea si altele.
Ultima modificare: Marți, 10 Noiembrie 2009
ContSters36411, utilizator
Multumesc pt raspuns!
Din raspunsu dvs. se intelege clar ca nu am obligatia sa aplic coeficientii de ierarhizare in cazul unei societati cu 7 angajati -toti cu cmi .
Ce functie si ce cod COR a-ti trecut in contractul individual de munca?
Daca veti trece 522004 Vanzator, Subgrupa majora 52, Grupa minora 522, Grupa de baza 5220 Nivelul de instruire: 2 (studii medii), se considera ca fiind muncitor calificat si ITM-ul nu v-a accepta un salariu de 600 lei, ci trebuie sa aplicati coeficientul de ierarhizare de 1,2*600=720
Pentru un salariu brut de 600 lei, trebuie sa treceti in contractul de munca Muncitor Necalificat, ceea ce nu se incadreaza in situatia dumneavoastra de a angaja un Vanzator.
Mai asteptati si alte raspunsuri avizate!
O zi buna!
Voi fi foarte clar, ca sa intelegeti foarte bine sfatul meu avizat, dincolo de insiruirea de coduri ce se vor la fel de avizate ale utilizatorului ingrid2000.
Intelegind rolul si intentia intrebarii dvs., (iar nu cutind afisarea unor cunostinte de dragul afisarii), va voi spune astfel: puteti incadra vanzatorii societatii dvs. pe studii generale daca societatea vinde marfuri alimentare, iar angajatul are studii medii textile. Coeficientii admisi de ITM in contracte sunt cei ai functiilor de incadrare (stabiliti de dvs. fct de profilul si necesitatile firmei) si nu de pregatire. In situatia in care este vorba de functii pentru care, prin lege este prevazut un anumit nivel de pegatire (ex. consilier juridic, medic, contabil etc.) atunci sunteti obligata sa respectati atat la incadrare cat si la salarizare respectivele prevederi legale si coeficientii prevazuti pt. acea incadrare.
Dumneavoastra puteti insa incadra vanzatorii pe functii cu studii generale, iar daca un...utilizator al ofertei dvs. licentiat in orice stiinta, va dori sa devina vanzator in societatea pe care o administrati, va putea fi incadrat pe functia cu studii generale.
Sper ca am fost clar si util dvs.!
Mie imi este foarte clar si aveti perfecta dreptate. Nu am vrut sa intervin peste cele spuse de dumneavoastra care sunt perfect clare.
Am avut un caz similar.La angajarea salriatului am trecut in contractul de munca la ocupatie, Vanzator si la salariul brut de incadrare am trecut 600 lei si nu a fost bine.Mi s-a spus sa trec salariul de 720 lei pe motiv ca acel salariat nu este muncitor necalificat.
Doar la asta am vrut sa ma refer.
Mii de scuze daca am fost inteleasa gresit!

Alte discuții în legătură

Salariu minim la functia de director marianar marianar Buna seara, Am un angajat care are functia de director tehnic - nu are studii superioare, conform cod cor nu trebuie sa aiba neaparat studii superioare, ... (vezi toată discuția)
Grila de salarizare miki.mihaela2006 miki.mihaela2006 Grila de salarizare cuprinde salariile tarifare de incadrare din statele de plata sau sunt cele la care se aplica coeficientii minimi de ierarhizare plus ... (vezi toată discuția)
Salariul pe cartea de munca m2gica m2gica Buna ziua....Sunt incă angajat la o firma particulară (in preaviz)...Am avut intotdeauna probleme (ca peste tot dealtfel) cu salariul ce trebuie trecut pe ... (vezi toată discuția)