avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1016 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... Refuz concediu
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

Refuz concediu

Bună ziua. As dori sa știu cum să procedez în cazul în care șeful mi-a refuzat concediul în perioada sărbătorilor de iarnă. Si asta nu este tot, am fost înjurat și mi s-a spus că dacă îmi iau concediul, când ma întorc pot sa imi fac bagajul si sa plec! După ce i-am zis ca de ce m-a înjurat și ca asta nu o sa rămână așa, el a tăcut, eu am plecat că aveam treaba. (În tot acest timp a asistat si un alt coleg la discuție). După ce m-am întors după șantier, șeful mi-a zis ca sa imi dau demisia sau o sa ma dea ei afară., precizez că pentru faptul că am cerut concediul de odihnă. Un sfat vă rog!
Ultima modificare: Vineri, 28 Septembrie 2018
George Nisa, utilizator
Cel mai recent răspuns: Cornel Vasile , Consilier juridic 14:08, 29 Septembrie 2018
1. Vi s-a aprobat sau nu cererea de CO?

2. Decizia de a demisiona reprezintă actul unilateral de voinţă al salariatului şi nu poate fi „impusă” de angajator. Cu alte cuvinte, angajatorul nu are niciun temei legal în a influenţa decizia salariatului privind încetarea contractului de muncă prin demisie. Dacă angajatorul doreşte încetarea raporturilor de muncă cu salariatului, acesta are la dispoziţie varianta concedierii, cu respectarea însă a dispozitiilor prevazute in Codul muncii.

3. Salariatul care a demisionat va putea să sesizeze instanţa judecătorească, solicitând anularea demisiei, în cazul în care pretinde că demisia a fost provocată de angajator..

4. În speță, lasati-l pe angajator sa aibă initiativa incetarii c.i.m.
Ideea este ca dupa ce am avut dicutia despre concediu si mi-a zis ca daca imi iau concediul in perioada dorita de mine, dupa ce ma intorc pot sa imi fac bagajele si mi-a adresat injurii , eu i-am spus ca nu o sa ramana treaba asa , dupa care am iesit pe usa si am plect la treaba mea. Ulterior dupa ce m-am intors mi-a zis in felul urmator ' Cum vrei sa incheiem colaborarea, iti dai demisia sau te dam noi afara ?'. In concluzie trebuie sa fac cumva sa plec.
Ultima modificare: Vineri, 28 Septembrie 2018
George Nisa, utilizator
În acest caz, dacă doriți depuneți o cerere de încetare a c.i.m. cu acordul partilor sau prin demisie.
Si cum ramane cu faptul ca am fost injurat si obligat sa-mi dau demisia, in conditiile in care eu doar mi-am cerut dreptul la concediul de odihna?
buna ziua,
concediile de odihna nu se iau de pe o zi pe alta trebuie sa existe o planificare a a concediilor si se fac in luna noiembrie-decembrie a anului curent pentru anul urmator iar daca sunteti angajat dupa acesta perioada, planificarea pentru concediu o faci dupa semnarea contractului individual de munca. nu pleaca in concediu fiecare cand i se nazare.... intradevar e dreptul dumneavoastra sa plecati in concediu dar nu asa. trebuie sa existe comunicare.
pe de alt parte intrebarea este cat de urgenta era plecarea dumneavoasta si cum a intervenit... de ce nu ati facut cerere de concediu cu 30 de zile inainte...... pentru situatii deosebite sunt prevazute zile de concediu suplimentare platite (ma refer la decese in familie, casatorii, nasteri) in cazul in care nu va regasiti in nici o situatie aratata de mine..... nu prea aveti ce face.... decat daca angajatorul este un zbir/tiran si nu respecta drepturile angajatilor.... nu exista planificarea concediilor, se lucreaza la negru sau la gri, nu se respecta programul de 8 ore pe zi 40 ore pe saptamana, repaus saptamanal 2 zile consecutive... in situatia aceasta ii puteti face o "bucurie" si solicitati incetarea contractul conform art. 81 alin 8 din codul muncii cu mentiunea ca veti cere sprijin de la itm pentru nerespectarea drepturilor privind dreptul la concediu sau repaos saptamanal, timpul de lucru sau stiu eu ce drepturi va mai incalca patronul.
este posibil ca angajatorul sa considere ca o conciliere este mai buna si sa ramaneti in continuare angajatul lui sau daca nu doriti sa mai ramaneti macar sa inceteze contractul din initiativa lui pe restructurare posturi conf. art. 65, alin. 1 din codul muncii si sa primiti somaj pana gasiti un alt loc de munca.
in ce privesc injuraturile.... trebuie sa le ignorati ... doar amenitarile cu privire la integritate dv. sau a familiei sunt luate in seama.... oamenii in ziua de azi injura mult si nu este prevazuta ca infractiune...
succes!


Alte discuții în legătură

In cazul demisiei... ancadaniela75 ancadaniela75 As vrea sa aflu si eu daca, in cazul in care nu mi se aproba concediul de odihna pe anul aceste incepand de la inceputul luniii, pot demisiona fara preaviz? ... (vezi toată discuția)
Concediu de odihna dalela23 dalela23 am si eu o nelamurire....daca am lucrat 5 luni prin somaj....si am renuntzat din diferite motive, prin demisie am dreptul la plata concediului de odihna. stiu ... (vezi toată discuția)
Perioada de preaviz radu587 radu587 Buna, As dori sa imi dau demisia de la locul de munca si am cateva intrebari legate de perioada de preaviz. Perioada mea de preaviz este de 15 zile. Eu mai ... (vezi toată discuția)