avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 629 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Asociaţii de proprietari / ... Asoc.de Proprietari
Discuție deschisă în Asociaţii de proprietari / locatari

Asoc.de Proprietari

Dece ne obliga statul sa ne constituim in asociatie de proprietari? ne este f bine asa. Imobilul este mic.
Cel mai recent răspuns: cyan , moderator 12:58, 30 Septembrie 2018
Constitutia Romaniei
Cap. II
Drepturile şi libertăţile fundamentale
art. 40
Dreptul de asociere
(1) Cetăţenii se pot asocia liber în partide politice, în sindicate, în patronate şi în alte forme de asociere.

Constitutia este legea suprema in stat, este deasupra tuturor legilor.

LEGE nr. 24 din 27 martie 2000 (**republicată**)
privind normele de tehnică legislativă pentru elaborarea actelor normative
Articolul 1
(1) Reglementarea relațiilor sociale prin lege și prin celelalte categorii de acte normative se realizează cu respectarea principiilor generale de legiferare proprii sistemului dreptului românesc.
(2) Actele normative se inițiază, se elaborează, se adoptă și se aplică în conformitate cu prevederile Constituției României, republicată, cu dispozițiile prezentei legi, precum și cu principiile ordinii de drept.
(3) Activitatea de legiferare reprezintă principala modalitate de implementare a politicilor publice, asigurând instrumentele necesare pentru punerea în aplicare a soluțiilor de dezvoltare economică și socială, precum și pentru exercitarea autorității publice.

Concluzia, niciun cetatean nu este obligat sa se asocieze intr- forma de asociere.

De altfel, in Legea 196/2018 privind infiintarea a.p. nu sunt prevazute sanctiuni pentru neinfiintarea asociatiei de proprietari, a se vedea art. 102.
Cei care sunt deja constituiti in asociatie de proprietari o pot desfiinta si se pot administra potrivit prevederilor codului civil privind coproprietatea fortata.
Asociatiile de proprietari pot fi considerate un "rau"-necesar pentru proprietari, depinde de proprietari sa isi aleaga oameni gospodari sa le adminstreze partile comune din bloc. Altfel se ajunge ca minoritatea sa conduca majoritatea, ca in viata de zi cu zi, cu un presedinte care se crede si administrator, in conditiile in care administratorul analfabet a fost ales de el. ;)

[ link extern ]
SUPERBĂ POSTARE, CARE ARATĂ CĂ SUNTEȚI REALIST, DAR ȘI DOCUMENTAT, AȘA CUM SUNT ȘI EU.
Dar aș vrea să mă sfătuiți prin ce modalitate legală putem cere dizolvarea Asociației, dar să avem și șanse reale, nu teoretice !
Ultima modificare: Duminică, 30 Septembrie 2018
Cornel Vasile, Consilier juridic
1 din 1 utilizatori consideră
acest răspuns util
@flory_mr, o asociatie poate fi dizolvata tot asa cum a fost infiintata.
Insa trebuie avut in vedere avantajele si dezavantajele desfiintarii.

Opinia mea este ca o asociatie de proprietari este in avantajul proprietarilor in conditiile in care proprietarii isi cunosc drepturile si obligatiile si in comitet ex au ales persoane responsabile.

Este dificil sa se gestioneze si administreze in conditiile in care proprietarii nu sunt constienti de drepturile lor si nu se implica activ, multi fac parte din "turma" si urmeaza "magarii" indiferent de consecinte.

In cazul dvs. este recomandat sa "spargeti" asociatia pe blocuri.

V-ati tot exprimat nemultumirea in diverse topicuri, inclusiv in ale altor utilizatori, ati fost si atentionat.

Deschideti un topic separat pentru asociatiei dvs.., intrebati in ce conditii se poate dizolva asociatia, descrieti situatia cat mai concis si concret, din cate blocuri este constituita asociatia, cate apartamente sunt in blocul in care locuiti, cunoastem ca sunt 458 proprietari, daca utilitatile sunte separate sau se pot separa.
Totul intr-un limbaj acceptabil si adecvat, fara bolduire excesiva, fara mesaje in privat cu observatii privind activitatea moderatorilor sau a altor utilizatori.
Ne-am inteles?

~ final discuție ~