avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 809 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... Itm
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

Itm

Pot face plangere la itm prentru ca seful tipa la mine si ma jigneste? Pentru ca mi-a taiat din salariu fara justificare?
Cel mai recent răspuns: Cornel Vasile , Consilier juridic 07:09, 2 Octombrie 2018
1. Art.39 C.mun.
(1) Salariatul are, in principal, urmatoarele drepturi:
...
e) dreptul la demnitate in munca;
....

Constituie încălcare a demnităţii în muncă orice comportament al angajatorului abuziv, maliţios, insultător faţă de salariat, orice comportament guvernat de scopul de a intimida salariatul, şi criticile nejustificate la adresa salariatului, cu atât mai mult cu cât aceste critici au loc în faţa tuturor colegilor, fără a se da dreptul la replică, făcute cu scopul de a umili salariatul reprezintă o încălcare a acestui drept. Distrugerea fizică a lucrării salariatului, în faţa tuturor colegilor, menţinerea aceluiaşi salariu al unui angajat cu studii superioare cu cel al unui angajat cu studii medii, cu intenţia vădită de a pune salariatul cu studii superioare într-o situaţie de inferioritate reprezintă o încălcare a demnităţii umane.
[ link extern ]

2. Art. 169 C.mun.
(1) Nicio reţinere din salariu nu poate fi operată, în afara cazurilor şi condiţiilor prevăzute de lege.

(2) Reţinerile cu titlu de daune cauzate angajatorului nu pot fi efectuate decât dacă datoria salariatului este scadentă, lichidă şi exigibilă şi a fost constatată ca atare printr-o hotărâre judecătorească definitivă şi irevocabilă.
......

Convenţia Organizaţiei Internaţionale a Muncii privind protecţia salariului nr. 95 din anul 1949
Art. 8
1. Retinerile din salariu nu vor fi autorizate decit in conditiile si limitele prescrise de legislatia nationala sau stabilite printr-un contract colectiv ori o hotarire arbitrala.
2. Lucratorii vor trebui sa fie informati, in modul pe care autoritatea competenta il va considera cel mai corespunzator, asupra conditiilor si limitelor in care asemenea retineri vor putea fi efectuate.

Art. 9
Este interzisa orice retinere din salariu al carei scop este sa asigure o plata directa sau indirecta de un lucrator catre cel care angajeaza, reprezentantului acestuia sau unui intermediar (cum ar fi un agent insarcinat sa recruteze forta de munca), in vederea obtinerii sau pastrarii unui serviciu.

Art. 10
1. Salariul nu va putea fi poprit sau cesionat decit in limitele si modalitatile prevazute de catre legislatia nationala.
2. Salariul trebuie sa fie protejat contra popririi sau cesiunii, in masura considerata necesara pentru asigurarea intretinerii lucratorului si a familiei sale.

3. In acest caz, promovati o actiune in instanta impotriva angajatorului pentru a vi se restitui suma retinuta nelegal sau puteti sesiza ITM-ul..

Sesizarile pot fi transmise catre ITM (Inspectoratul Teritorial de Munca) prin:
- posta;
- e-mail;
- fax;
- inregistrate chiar la sediul institutiei.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Contract de munca swarowski swarowski Buna ziua. Un sfat as vrea daca se poate. Sunt noua angajata de o luna si ieri am primit un apel de la managerul zonal. Ce s-a intamplat? In dimineata zilei de ... (vezi toată discuția)
Pot sa fac lichidare la zi daca lucrez la 4 ore? si cum se face lichidarea la zi? crisss93 crisss93 buna seara Lucrez intr-un pub si la inceput am fost angajat cu 8 ore dar steam de la ora 8 pana la 12 noaptea dupa care nu mai merge ... (vezi toată discuția)
Buna seara.e normal ca angajatorul sa imi opreasca bani din salariu ... Mancini81 Mancini81 Buna seara.e normal ca angajatorul sa imi opreasca bani din salariu pentru 5 zile de concediu fiindca din cate stiu eu C.O este obligatoriu sa il dea si sa fie ... (vezi toată discuția)