avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 507 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Asociaţii de proprietari / ... Legea 196/2018 asociatii de proprietari - dezbatere ...
Discuție deschisă în Asociaţii de proprietari / locatari

Legea 196/2018 asociatii de proprietari - dezbatere publica a proiectului continutului-cadru al statutului si al regulamentului de condominiu.

In data de 03.10.218 s-a publicat pe site-ul MDRAP la rubrica transparenta decizionala, proiectul de act normativ privind aprobarea continutului-cadru al statutului si al regulamentului de condominiu pentru asociatiile de proprietari in conformitate cu Legea 196/2018

[ link extern ]

Propunerile, sugestiile sau opiniile cu valoare de recomandare privind proiectul de act normativ supus dezbaterii publice pot fi transmise pe adresa Ministerului Dezvoltarii Regionale si Administratiei Publice, Bd. Libertatii, nr. 16, Latura Nord, sector 5, Bucuresti, la adresa de e-mail: transparenta@mdrap.ro sau la numarul de fax 0372.114.569 in termen de 30 zile calendaristice de la publicarea anuntului.
Ultima modificare: Miercuri, 3 Octombrie 2018
cyan, moderator
1 din 1 utilizatori consideră
acest răspuns util
Trebuie avut in vedere ca regulamentul se intocmeste cu respectarea prevederilor din legea 196/2018 si din alte norme, ordine, reglementari care privesc functionarea asociatiei de proprietari, acte in care sunt prevazute sanctiuni si pentru proprietari.

Asociatia de proprietari nu are atributii in aplicarea de sanctiuni pecuniare sau de alta natura proprietarilor in cazul incalcarii regulamentului sau a legilor.

Exista autoritati care pot sanctiona proprietarii pentru incalcarea normelor de convietuire sau nerespectarii actelor normative, in cazul in care proprietarul nu respecta regulamentul /legea/normele/reglementarile/ordinele, asociatia de proprietari poate solicita interventia autoritatilor in vederea aplicarii sanctiunilor.

Regulamentul trebuie sa fie suficient de concis incat proprietarii sa constientizeze ca au drepturi si obligatii, care sunt atributiile adunarii generale, presedintelui, membrilor comitetului, cenzorului, administratorului, ca exista sanctiuni pentru toti, inclusiv pentru proprietari.

O asociatie de proprietari functioneaza cum trebuie cand proprietarii isi cunosc drepturile si obligatiile, cand cunosc atat atributiile celor pe care i-au ales cat si pe cele ale administratorului.

Multi habar nu au ce au votat, asta in conditiile in care participa la a.g., sunt multi care cred ca administratorul este cel caruia trebuie sa i se adreseze pentru orice problema.
" Ca exista sanctiuni pentru toti , inclusiv pentru proprietari " am inteles ca ar exista , dar ce sanctiune trebuie sa primeasca un presedinte de asociatie care in urma a 3 ( trei ) petitii nu a binevoit a raspunde , nu afiseaja soldurile de activ si pasiv , nu afiseaja deciziile din comitetul executiv ,etc . primaria il protejeaza , anticipez un raspuns si anume : schimbatil , ce sa faca bietul proprietar ; sa mearga in instanta ?
Am asteptat altceva de la noua lege , dar m am inselat , trbuia sa fie mai explicita pentru ca asa cum spune ti " multi habar nu au ce au votat " si completez , ce voteaza , merg pe mana administratorului care in multe cazuri nu stie nici pentru el ! si il cred ,domne asa a spus administratorul .
Credeti ca este obligatoriu fondul de rulment ? eu zic ca nu si ii obligam prin penalizari si in felul aceste obtin si fond de reparatii , am dat in alta problema si ma opresc .
2 din 2 utilizatori consideră
acest răspuns util
Tot ceea ce apare in propunerea de regulament cadru e ~95% copy/paste din L 196, 61, s.a..
Iar drepturi/obligatii fara sanctiuni e vax albina, pierdere de vreme.
Regulamentul pe care-l voi propune asociatiei (pt ca suntem "obligati" sa adoptam):

REGULAMENTUL CONDOMINIULUI
Acest regulament intra in vigoare la data de ______
Presendinte,
Membri CEx etc.


Ultima modificare: Vineri, 5 Octombrie 2018
CipM, utilizator
1 din 1 utilizatori consideră
acest răspuns util
Pot fi trecute sanctiunile prevazute in legea 196/2018 si in alte acte normative, ex. L50/1991, ord ANRE, L 61/1991,cu indicarea autoritatii care sanctioneaza, ISC, Politia locala, etc.
Poate fi introdusa in regulament o fraza de genul "asociatia are dreptul sa sesiseze autoritatile in drept pentru sanctionarea proprietarilor in cazul incalcarii prevederilor regulamentului si ale legii 196/2018'" , regulamentul fiind adoptat in adun gen proprietarii nu vor putea spune ca nu au avut cunostinta despre sanctiuni, cine le apkuca si la sesizarea cui, s nu sara in capul conducerii asociatiei.
Ultima modificare: Vineri, 5 Octombrie 2018
cyan, moderator
Asa cum vechea lege a avut si norme de aplicare si noua lege v-a trebui sa apara norme de aplicare .
Ultima modificare: Sâmbătă, 6 Octombrie 2018
BEN46, utilizator

Alte discuții în legătură

Norme metodologice legea 196/2018 aristica1957 aristica1957 Pentru aplicarea legii 196/2018 trebuie norme metodologice (vezi toată discuția)
Normele de aplicare ale legii 196/2018 ! vasile14belciug vasile14belciug Vă rog să mă ajutați să intru în posesia NORMELOR DE APLICARE ALE LEGII 196/2018 ! Vă mulțumesc frumos ! (vezi toată discuția)
A apărut proiectul de modificare și de completare a legii nr. 196/2018 privind asociațiile de proprietari din românia, inițiat de u.s.r. - așteptăm dezbateri pe această temă flory_mr flory_mr A apărut proiectul de modificare și de completare a Legii nr. 196/2018 privind Asociațiile de Proprietari din România, inițiat de U.S.R. - așteptăm ... (vezi toată discuția)