avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 751 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Codul rutier, contravenţii şi ... Conducere a unui autovehicul pe sens unic încadrată ...
Discuție deschisă în Codul rutier, contravenţii şi probleme conexe

Conducere a unui autovehicul pe sens unic încadrată ca circulație pe sens opus. Am epuizat toate căile de atac, mai pot face ceva?

Buna ziua,
In anul 2014, in urma unei informatii primite prin intermediul statie cu care camionul pe care il conduc este dotata, am intrat pe o strada cu sens unic. Cand am realizat acest lucru, mi-am pornit avariile si am continuat pe acel drum neavand posibilitatea de a intoarce camionul. Am fost lovit de o masina care iesea din parcare cu spatele in rezervorul camionului. Dupa acest incident a fost chemata politia, care a incadrat fapta la articolul 101 lit. d (circulatie pe sens opus) - Neadevarat, ceea ce atrage suspendarea permisului pe o perioada de 60 de zile. Din cate stiu eu sanctiunea e prevazuta la articolul 108 nr. 5. Deci, acestia au incadrat intentionat fapta mea la un alt articol pentru a imi suspenda permisul de condurece. Am facut contestatie, iar in motivarea transmisa tribunalului de catre inspectoratul de politie acestia au incadrat fapta la articolul 101 lit. c (depasirea coloanei oficiale) - Neadevarat. Judecatoarea a decis ca politia are dreptate si mentine procesul verbal. Eu nu am depus permisul de conducere la sediul politiei pentru perioada de 60 de zile. Acum, ieri mai exact am fost cautat de politie pentru a imi cere sa depun permisul in termen de 5 zile la sediul politiei pentru 90 de zile.
Avand in vedere, ca incadrarea si motivarea depusa de politie sunt gresite, epuizand toate caile de atac pentru a mi se face dreptate ce pot face? Am gresit, stiu, insa doresc sa raspund conform legii, respectiv articolul 108 nr. 5, nu sa raspund dupa bunul plac al agentului de politie. (doamna care m-a lovit lucrand la serviciul de ambulanta, iar sotul acesteia lucrand la pompieri, de aici si bunul plac al agentului de politie). Daunele provocate masinii doamnei au fost minore. iar la camionul pe care l-am condus nu au fost vizibile. Mentionez ca nu doresc sa predau permisul, avand in vedere ca din asta imi castig painea si pe langa asta eu pana la craciun nu voi mai avea nici un venit.
Va rog sa ma sfatuiti legat de aceasta problema.
Va multumesc
Ultima modificare: Vineri, 5 Octombrie 2018
Manuela Rășină, administrator
Cel mai recent răspuns: lungdan , utilizator 09:59, 8 Octombrie 2018
Daca nu doriti sa predati permisul in urma pierderii procesului este problema dvs., dar daca veti fi surprins in trafic la volanul camionului vi se va intocmi dosar penal pentru conducerea unui autovehicul cu dreptul de conducere suspendat si puteti avea surpriza sa nu mai fiti nevoit sa va castigati painea o perioada, ulterior veti avea posibilitatea sa obtineti un nou permis dupa un an de la data ramanerii definitiva a hotararii judecatoresti definitive.
Din descrierea situatiei nu se intelege ce regula de circulatie ati incalcat, ca ati intrat pe un drum cu sens unic si ca ati pornit avariile, de ce? Circulatia pe sens unic este permisa oricarui tip de vehicul.

Daca ati intrat pe sensul unic din directia indicatorului de interzice trebuia sa fiti sanctionat conf.
Art. 101
(1) Constituie contravenţii şi se sancţionează cu amenda prevăzută în clasa a III-a de sancţiuni următoarele fapte săvârşite de persoane fizice:
6. nerespectarea de către conducătorul de vehicul a semnificaţiei indicatoarelor şi marcajelor de interzicere sau restricţie ori a celor temporare, cu excepţia celor care interzic accesul sau depăşirea care se încadrează în altă clasă de sancţiuni;

si sa nu vi se suspende dreptul de circulatie.

Nu ati precizat daca ati facut apel.
Buna dimineata.
Din ce spuneti...trebuia atunci depuse apararile, acum pare a fi tarziu...
Din ce citi pe un alt forum, daca nu depune ti permisul in acel termen acesta se suspenda automat din a sasea zi si daca dunteti oprit in trafic ve ti mai fi cercetat si pentru conducere cu permisul suspendat, sau la ce categorie de infractiunii intra asta...
Copy la rasp. pe o tema asemanatoare pe acel site...
...
O a doua parere este in contradictie cu prima. Initial hotararea este definitiva dar nu este irevocabila. Daca te duci tu sa o legalizezi ca irevocabila, ai 15 zile din acel moment sa predai permisul. Nu il predai, obtii o majorare de 30 de zile si odata si odata cand vei fi oprit de politie ti se va retine permisul si va incepe suspendarea. Daca Politia legalizeaza ca irevocabila, esti anuntat sa depui in 5 zile permisul. Daca nu il depui, suspendarea incepe oricum din a 6-a zi si daca circuli, o faci pe riscul tau.

Varianta asta e corectă.
...
[ link extern ] /
1 din 1 utilizatori consideră
acest răspuns util
Doresc sa gasesc posibilitatea de a imi pastra permisul de conducere, nu doresc sa comit o alta infractiune. Nu sunt si nu voi fi mai presus de lege. Sper ca ma intelegeti. Daca nu exista o solutie la problema mea, normal ca voi preda permisul, insa il voi preda din pe baza unui fals, respectiv cele doua articole neadevarate.
Da, am intrat din directia indicatorului de interzicere a accesului.
Am pornit avariile pentru ca am realizat ca am intrat pe un sector de drum interzis si am continuat sa circul cu o viteza mica tocmai pentru a atentiona alti participanti la trafic de prezenta mea acolo, pentru a incerca sa evit ce s-a intamplat. Nu am facut-o intentionat, s-a intamplat si imi asum, dar doresc sa imi asum ce prevede legea, respectiv articolul mentionat de dumneavoastra, nu o inventie a politiei.
Am platit amenda.
Da am facut si apel si am pierdut din nou. S-a motivat ca fapta mea se incadreaza la Clasa III de santiuni cu suspendare permis 60 zile si 6-8 puncte amenda pentru litera d.(circulatia pe sens opus) iar apoi pentru litera c (coloana oficiala), nicidecum cea mentionata de dumneavoastra, respectiv fapta pe care am comis-o.
Daca ati pierdut toate caile de atac, nu ati facut recurs sau ce mai urma ca nu cunosc etapele unui proces, si hotararea este definitiva, fara alta cale de atac, va trebui depus permisul, altfel, chiar daca ati fi nevinovat, judecatorul zice altceva...
Ati avut avocat in timpul procesului?
Ultima modificare: Joi, 4 Octombrie 2018
Ionut.ion, utilizator
Nu mai aveti nicio cale pentru a anula procesul verbal si trebuie sa predati permisul.

Nu cred ca mai este nevoie sa precizati ca nu ati apelat la ajutorul unui avocat, nici macar in apel, se vede ca v-ati aparat singur, asta in situatia in care v-ati prezentat la procese si nu ati solicitat judecarea in lipsa.

Plangerea impotriva pv ati facut-o singur sau ati fost ajutat de vreun prieten,? In mod sigur nu de un avocat.

Daca ati fi apelat la un avocat ati fi castigat pentru incadrarea eronata a faptei, fapta de a circula pe interzis nu se incadreaza la circulatie pe sens opus si cu atat mai putin la depasirea coloanei oficiale. Ati fi ramas cu amenda dar si cu permisul.

Ce probe ati depus in aparare si ce probe a depus politia pentru justificarea sanctiunii?

Alte discuții în legătură

Contestatie amenda contraventionala politia locala sect 4 gabone88 gabone88 Buna ziua, in data de 14.08.2018, am fost oprit si sanctionat de un politist din cadrul Politiei Locale Sector 4, pe motiv ca ma deplasam pe o strada cu sens ... (vezi toată discuția)
Buna seara, astazi am fost sanctionat pentru nerespectarea prevederilor ... Mariusmarusca Mariusmarusca Buna seara, Astazi am fost sanctionat pentru nerespectarea prevederilor privind oprirea interzisa, insa, am nevoie de cateva clarificari pentru urmatoarea ... (vezi toată discuția)
Permis suspendat pe 120 de zile. perioada fiind calculata incorect Danblk Danblk Va salut cu stima si respect! La data de 17/06/2023 mi-a fost suspendat permisul pe o perioada de 120 de zile pe temeiul a doua fapte comise. Una dintre ... (vezi toată discuția)