avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 732 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Codul rutier, contravenţii şi ... Conducere a unui autovehicul pe sens unic încadrată ...
Discuție deschisă în Codul rutier, contravenţii şi probleme conexe

Conducere a unui autovehicul pe sens unic încadrată ca circulație pe sens opus. Am epuizat toate căile de atac, mai pot face ceva?

Buna ziua,
In anul 2014, in urma unei informatii primite prin intermediul statie cu care camionul pe care il conduc este dotata, am intrat pe o strada cu sens unic. Cand am realizat acest lucru, mi-am pornit avariile si am continuat pe acel drum neavand posibilitatea de a intoarce camionul. Am fost lovit de o masina care iesea din parcare cu spatele in rezervorul camionului. Dupa acest incident a fost chemata politia, care a incadrat fapta la articolul 101 lit. d (circulatie pe sens opus) - Neadevarat, ceea ce atrage suspendarea permisului pe o perioada de 60 de zile. Din cate stiu eu sanctiunea e prevazuta la articolul 108 nr. 5. Deci, acestia au incadrat intentionat fapta mea la un alt articol pentru a imi suspenda permisul de condurece. Am facut contestatie, iar in motivarea transmisa tribunalului de catre inspectoratul de politie acestia au incadrat fapta la articolul 101 lit. c (depasirea coloanei oficiale) - Neadevarat. Judecatoarea a decis ca politia are dreptate si mentine procesul verbal. Eu nu am depus permisul de conducere la sediul politiei pentru perioada de 60 de zile. Acum, ieri mai exact am fost cautat de politie pentru a imi cere sa depun permisul in termen de 5 zile la sediul politiei pentru 90 de zile.
Avand in vedere, ca incadrarea si motivarea depusa de politie sunt gresite, epuizand toate caile de atac pentru a mi se face dreptate ce pot face? Am gresit, stiu, insa doresc sa raspund conform legii, respectiv articolul 108 nr. 5, nu sa raspund dupa bunul plac al agentului de politie. (doamna care m-a lovit lucrand la serviciul de ambulanta, iar sotul acesteia lucrand la pompieri, de aici si bunul plac al agentului de politie). Daunele provocate masinii doamnei au fost minore. iar la camionul pe care l-am condus nu au fost vizibile. Mentionez ca nu doresc sa predau permisul, avand in vedere ca din asta imi castig painea si pe langa asta eu pana la craciun nu voi mai avea nici un venit.
Va rog sa ma sfatuiti legat de aceasta problema.
Va multumesc
Ultima modificare: Vineri, 5 Octombrie 2018
Manuela Rășină, administrator
Cel mai recent răspuns: lungdan , utilizator 09:59, 8 Octombrie 2018


silviu_n a scris:



mury88 a scris:

Pentru lamuriri :
Savirsirea de catre conducatorul de autovehicul sau tramvai a uneia sau mai multor contraventii atrage, pe linga sanctiunea amenzii, si aplicarea unui numar de puncte de penalizare, dupa cum urmeaza:
...
5. Circulatia pe un sector de drum pe care accesul este interzis;
O zi buna



Stimabile, vă rog să înțelegeți că cei care vă răspund aici nu sunt inamicii dvs, nu mai fiți agresiv în exprimare.! Vă înțelegem supărarea, în același timp trebuie să înțelegeți că ceea ce vi s-a întâmplat este rezultatul acțiunilor dvs.

Îi tot dați înainte cu acel articol 108, care se referă la sancțiunea complementară cu puncte de penalizare, când dvs vi se aplică art. 101 lit.d). Art. 108 alin. (1) lit. a) pct. 5 se referă la acordarea de 2 puncte penalizare pentru circulația pe un sector de drum pe care accesul este interzis, adică un drum pe care nu se circulă deloc. Dvs erați pe un drum cu sens unic, circulând în sens opus celui pe care era permisă circulația.

Dacă dvs, după ce v-a acroșat doamna care ieșea cu spatele de pe alee, ați fost la fel de agresiv cum sunteți și aici și ați sărit la ea că e vinovată, atunci dumneaei (sau soțul) a chemat poliția. Este adevărat că ea a fost cea care v-a lovit, însă acest lucru interesează numai din perspectiva plății eventualelor reparații, nu anulează fapta dvs de a circula pe contrasens. Trebuia să evitați cu orice preț să vină poliția.

Înainte de a acuza polițiștii și judecătorii, trebuie să înțelegeți cum funcționează justiția:
- dvs ați fost sancționat pentru o faptă - circulați pe sens opus (art. 101 lit. d);
- dvs ați înaintat instanței o plângere contravențională împotriva procesului verbal prin care ați fost sancționat pentru că circulați pe sens opus;
- pentru instanță nu are importanță că a avut loc un accident, că celălalt mergea cu spatele sau că ploua afară, decât în măsura în care acestea pot justifica fapta dvs de a circula pe contrasens
- în plângerea dvs contravențională trebuia să arătați fie că fapta nu a existat, că, de fapt, mergeați cu spatele în sensul corect sau că staționați cu luminile de avarie aprinse, mai ales că polițiștii nu au fost de față, procesul verbal fiind întocmit pe baza declarațiilor celor implicați și nu a constatării directe a polițiștilor, fie să vă recunoașteți fapta (circulația pe sens opus) și să solicitați clemența instanței;
- practic ați cerut anularea unui proces verbal pentru o contravenție (circulație pe sens opus) doar pe motiv că a fost greșită încadrarea, ceea ce v-am arătat că nu aveți dreptate, articolul care se aplică este 101 lit. d), așa cum este în procesul verbal iar art pe care îl invocați dvs se referă la altceva.


Ok.
Poate asta va ajuta in cazul in care dontr-o greseala veti ajunge in situatia mea :

Sens opus = contrasens/doua sensuri diferite pe un drum
Sens interzis = cand ai semnul de mai jos in fata
[ link extern ]
Dumneavoastra cand depasiti, pe ce sens va aflati ?
Ar fi bine pentru dumneavoastra sa realizati diferenta dintre aceste doua lucruri. Sau daca eu am interpretat in mod gresit codul rutier, pot sa accept si astept explicatiile dumneavoastra.
In ceea ce priveste agresivitatea mea, nu o vad in raspunsul meu catre dumneavoastra, nu stiu de unde ati dedus ca sunt agresiv...nu am fost si nu sunt.
Cu respect
Semnificatia indicatorului rutier al accesului interzis care este pomenit este accea de a interzice circulatia pe un drum public a tuturor categoriilor de vehicule semnificand ca dupa acesta urmeaza un drum pe care circulatia se face doar pe un singur sens - respectiv din sens invers (contrasens), incalcarea putand avea consecinte deosebit de grave. Acestui indicator i se asociaza indicatorul de sens unic amplasat la celalalt capat al drumului. Este evident ca deplasarea cu omisiunea acestui indicator se face in contrasens sensului unic de deplasare.
Sa amintim ca exista si alte indicatoare care semnifica accesul interzis unor categorii de autovehicule (cu exceptii) spre exemplificare interzicerea vehiculelor cu masa mai mare de 7,5 tone. Vehiculor cu masa mai mare decat cifra prevazuta li se interzice accesul de circulatie chiar in sensul normal de mers, incalcarea avand consecinte minore.
Am dat acest exemplu pentru a se face distinctie intre consecintele incalcarii regulilor stabilite de catre cele doua indicatoare care ambele interzic circulatia pentru camioane mari in speta de fata. Daca fapta descrisa s-ar fi savarsit pe un drum semnalizat cu un astfel de indicator rutier evident ca incadrarea ar fi fost alta.
Cat despre celelalte sanctiuni cu depasirea coloanei oficiale probabil ca au legatura cu faptul ca una dintre partile implicate are legatura cu pompierii sau ambulanta din cate am inteles dar mi se pare absurd ca pe un drum cu sens unic (poate cu o singura banda de deplasare) sa se afirme si sa se poata si proba ca ai depasit o coloana oficiala.
Ultima modificare: Luni, 8 Octombrie 2018
lungdan, utilizator

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Contestatie amenda contraventionala politia locala sect 4 gabone88 gabone88 Buna ziua, in data de 14.08.2018, am fost oprit si sanctionat de un politist din cadrul Politiei Locale Sector 4, pe motiv ca ma deplasam pe o strada cu sens ... (vezi toată discuția)
Buna seara, astazi am fost sanctionat pentru nerespectarea prevederilor ... Mariusmarusca Mariusmarusca Buna seara, Astazi am fost sanctionat pentru nerespectarea prevederilor privind oprirea interzisa, insa, am nevoie de cateva clarificari pentru urmatoarea ... (vezi toată discuția)
Permis suspendat pe 120 de zile. perioada fiind calculata incorect Danblk Danblk Va salut cu stima si respect! La data de 17/06/2023 mi-a fost suspendat permisul pe o perioada de 120 de zile pe temeiul a doua fapte comise. Una dintre ... (vezi toată discuția)