avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 638 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Ce se întâmplă când atât copiii din cuplu, cât ...
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Ce se întâmplă când atât copiii din cuplu, cât și cei din prima căsătorie, renunță la moștenire? Soțul supraviețuitor rămâne singurul moștenitor sau intră la succesiune cu nepoții?

Buna dimineata!
Vă rog sa ma ajutati cu următoarea problema.
Soțul meu a decedat în luna mai 2011. Împreună avem doi copii. Soțul meu mai are trei copii din alta căsătorie. Toti copiii au dat declarații că renunta la drepturi după 3, respectiv 7 ani de la decesul acestuia. În aceste condiții eu raman singura mostenitoare sau intru la succesiune cu nepoții ? Nu sunt solicitări de acceptare a moștenirii făcute în acel termen stabilit de lege, 6 luni - 1 an. Nepoții (copiii fetelor soțului meu) sunt minori, au 7, 14, 16 si respectiv 17 ani. Este vorba despre un apartament cumpărat în rate și care nu era achitat în momentul decesului soțului.
Vă Mulțumesc!
Ultima modificare: Duminică, 7 Octombrie 2018
Manuela Rășină, administrator
Cel mai recent răspuns: trandafir2 , moderator 22:33, 9 Octombrie 2018
Buna dimineata! Partea renunțătorului profită moștenitorilor pe care i-ar fi înlăturat de la moștenire sau celor a căror parte ar fi diminuat-o dacă ar fi acceptat moștenirea.
Concret, intră nepoții la moștenire sau nu ? Am întâlnit două opinii diferite de la doi notari. Unul spune că nu pot intra singură la moștenire și că nepoții au drept. Celălalt a zis ca sunt singura moștenitoare întrucât copiii au renunțat și nu există declarații de acceptare a moștenirii din partea altor doritori făcute în termen legal. Nimeni nu a cerut nimic în termen de 6 luni - 1 an de la deces. Ce să cred?
2 din 2 utilizatori consideră
acest răspuns util
Nu sunt opinii diferite (desi asa pare), ci este aceeasi opinie neexplicata pe larg (sau explicata prea sumar). Adica pe romaneste, niciunul dintre cei doi notari nu a stat cu dvs la povesti, ci v-au spus cate o varianta scurta, intre care exista o aparenta contradictie. Ce trebuie sa intelegeti dvs este ca, daca mostenitorul a renuntat partea acestuia profită moștenitorilor pe care i-ar fi înlăturat de la moștenire, in cazul dvs descendentilor renuntatorilor care vin la mostenire in nume propriu. Pe de alta parte, in anumite conditii (atentie, in anumite, nu in toate situatiile), daca nu s-au facut declaratii de acceptare in termen se poate prezuma ca nepotii au renuntat la mostenire. Insa pe de alta parte, nici copiii defunctului nu au dat declaratiile in termenul legal de 6 luni (1 an, acum), ci dupa 3 si 7 ani. Acelea nu sunt niste declaratii de renuntare la mostenire in consens cu legea, ci niste pseudo-declaratii daca le putem numi asa. Pentru ca mostenirea poate fi acceptata nu numai in mod expres, ci si in mod tacit. Si odata mostenirea acceptata, nu se mai poate renunta la ea. Iar pe de alta parte, faptul ca un mostenitor (nepot, in cazul de fata) nu a dat declaratia de acceptare a mostenirii in termen nu ne duce automat la solutia ca acel mostenitor a renuntat la mostenire, caci poate a acceptat tacit mostenirea. Deci chestiunea este nuanțată. Cat de nuanțată? Ei bine, de la caz la caz.


Ce să cred?

Eu v-as explica o poveste de la Adam si Eva, dar este cam mult de scris. Dvs daca vreti sa faceti ceva concret, mergeti la notarul care v-a dat solutia cea mai avantajoasa si purcedeti la dezbaterea mostenirii, oricum trebuie s-o faceti si daca nu va izbiti de niciun impediment, atunci norocul dvs.

Insa, nu ne-ati spus care este de fapt problema cu care v-ati confruntat in familie, de acolo trebuie plecat, ...vi s-a contestat dreptul de mostenitor de catre un nepot sau de catre un reprezentant legal al acestuia ?? Caci nu cred ca ati pus dvs intrebarea, aici pe forum, doar ca sa teoretizati o situatie ipotetica.
Ultima modificare: Sâmbătă, 6 Octombrie 2018
trandafir2, moderator
Nu este o situație ipotetică. Nu mi-a fost contestat dreptul de mostenitor nici de nepoți nici de reprezentanții legali ai acestora. Avem un singur notar. Nu am de unde alege. M-am prezentat la acesta cu toate documentele și a părut deranjat de faptul că am rămas singura moștenitoare după renunțarea copiilor. Mi-a spus că așa ceva nu se poate și că dacă copiii renunță atunci intră nepoții și mi-a solicitat documentele acestora. Deci ideea a venit de la notar.
Acceptare tacită? Concret: nu locuiesc cu mine (nici nepoții și nici copiii soțului meu, doar copiii noștri) nu folosesc bunurile, nu au contribuit la plata datoriilor rămase după soțul meu...... cum ar putea justifica acceptarea tacită? Acum ma gandesc daca acea declarație de renunțare a fost tocmai legală fiind făcută fără a putea justifica o acceptare, indiferent cum. Bănuiesc că totuși termenele stabilite de lege nu sunt doar cu titlu informativ. Dacă vrei îl respecți, dacă nu, nu. Legea ar trebui să fie aceeași pentru toți și aplicată la fel de către toată lumea.
2 din 2 utilizatori consideră
acest răspuns util

Art. 964 din Codul civil prevede:
Principiile generale ale devoluţiunii legale a moştenirii
(1) Rudele defunctului vin la moştenire în următoarea ordine:
a) clasa întâi: descendenţii;
b) clasa a doua: ascendenţii privilegiaţi şi colateralii privilegiaţi;
c) clasa a treia: ascendenţii ordinari;
d) clasa a patra: colateralii ordinari.

Art. 971 din Codul civil prevede ca:
Vocaţia la moştenire a soţului supravieţuitor
(1) Soţul supravieţuitor este chemat la moştenire în concurs cu oricare dintre clasele de moştenitori legali.

(2) În absenţa persoanelor prevăzute la alin. (1) sau dacă niciuna dintre ele nu vrea ori nu poate să vină la moştenire, soţul supravieţuitor culege întreaga moştenire.

Concluzia: doar daca nu mai există nici un fel de ruda, pana la gradul 4, poate soțul supraviețuitor să rămână unic moștenitor.
Rudele din clasa a doua vin la succesiune numai daca TOATE rudele din clasa 1 au renunțat. Adică copii, nepoți, stranepoti etc
Este firesc ca notarul sa fie deranjat.
Moștenitorii s-au grăbit să renunțe fără să se intereseze de consecințele juridice a actului lor. Ceea ce complica întreaga situație. Si a dvs si a notarului.

Alte discuții în legătură

Declaratie acceptare succesiune 1206 1206 Buna ziua, Sotul meu a murit acum 2 luni. Mostenitorii dupa el sunt: eu si fratele lui. Fratele vrea sa renunte la succesiune dar am inteles ca daca o face in ... (vezi toată discuția)
Renuntare succesiune Borzah Borzah Buna ziua, am si eu o intrebare, o nelamurire.Eu am o sora, mostenim 3 sfert dintr-o jumatate de imobil impreuna, dar nu vrem asta, vrem sa renuntam la partile ... (vezi toată discuția)
Succesiune defunct fara copii angelica82 angelica82 Buna ziua, Unchiul meu a decedat in 22 aprilie 2016.Nu au copii si matusa mea a inceput actele de succesiune. Din partea unchiului decedat sunt 7 frati ... (vezi toată discuția)