Nu sunt opinii diferite (desi asa pare), ci este aceeasi opinie neexplicata pe larg (sau explicata prea sumar). Adica pe romaneste, niciunul dintre cei doi notari nu a stat cu dvs la povesti, ci v-au spus cate o varianta scurta, intre care exista o aparenta contradictie. Ce trebuie sa intelegeti dvs este ca, daca mostenitorul a renuntat partea acestuia profită moștenitorilor pe care i-ar fi înlăturat de la moștenire, in cazul dvs descendentilor renuntatorilor care vin la mostenire in nume propriu. Pe de alta parte, in anumite conditii (atentie,
in anumite, nu in toate situatiile), daca nu s-au facut declaratii de acceptare in termen se poate prezuma ca nepotii au renuntat la mostenire. Insa pe de alta parte, nici copiii defunctului nu au dat declaratiile in termenul legal de 6 luni (1 an, acum), ci dupa 3 si 7 ani.
Acelea nu sunt niste declaratii de renuntare la mostenire in consens cu legea, ci niste
pseudo-declaratii daca le putem numi asa. Pentru ca mostenirea poate fi acceptata nu numai in mod expres, ci si in mod tacit. Si odata mostenirea acceptata, nu se mai poate renunta la ea. Iar pe de alta parte, faptul ca un mostenitor (nepot, in cazul de fata) nu a dat declaratia de acceptare a mostenirii in termen nu ne duce automat la solutia ca acel mostenitor a renuntat la mostenire, caci poate a acceptat tacit mostenirea. Deci chestiunea este nuanțată. Cat de nuanțată? Ei bine, de la caz la caz.
Ce să cred?
Eu v-as explica o poveste de la Adam si Eva, dar este cam mult de scris. Dvs daca vreti sa faceti ceva concret,
mergeti la notarul care v-a dat solutia cea mai avantajoasa si purcedeti la dezbaterea mostenirii, oricum trebuie s-o faceti si daca nu va izbiti de niciun impediment, atunci norocul dvs.
Insa, nu ne-ati spus care este de fapt problema cu care v-ati confruntat in familie, de acolo trebuie plecat, ...vi s-a contestat dreptul de mostenitor de catre un nepot sau de catre un reprezentant legal al acestuia ?? Caci nu cred ca ati pus dvs intrebarea, aici pe forum, doar ca sa teoretizati o situatie ipotetica.