Bunicul meu a murit in 2009, lasand in urma o casa si cateva terenuri dobandite cu prima sotie. Dupa moartea bunicii, bunicul se "recasatoreste'' nelegitim si astfel din 1980 pana la deces (2009) (in acest timp nefacandu-se succesiunea de la prima sotie),
dobandeste terenuri si alte bunuri, precum si constructii anexe impreuna cu bunica vitrega. In urma concubinajului nu rezultat copii. Bunica vitrega moare in 2015. Ambii concubini au avut cate o casa,
Problema este cu ce au construit impreuna si cu terenurile pe care le-au dobandit. Toate sunt pe numele bunicului.
Mostenitorii bunicii vitrege (frati, nepoti) au drept de succesiune, tinand cont ca au dobandit bunuri in comun timp de 30 de ani si cum se impart acestea ?
Buna seara,
1. Bunurile dobandite in timpul casatoriei legale se impart intre bunic si descendentii bunicului si bunicii legale.
Cotele sunmt: bunicul 5/8 si copiii impart 3/8 din INTREG.
2. De pe urma concubinajului, bunurile realizate sunt ale celui pe numele caruia sunt inregistrate. Concubinajul, indiferent de durata concubinajului, nu da dreptul la mosteniri ci doar la imbogatiri fara justa cauza si astea se judeca la instanta.
3. Pe bunica vitrega o mostenesc doar copii lor sau ei si, in lipsa lor, vor mosteni fie parintii si fratii fie doar fratii direct sau prin reprezentare.
Puteti sa-mi spuneti daca succesiunea nu s-a facut dupa moartea bunicii (de la care au trecut 30 de ani) si nici dupa moartea buniculu ( 9 ani) trebuiesc platite taxe suplimentare ?
Solutia chemarii in instanta e cu mult mai scumpa decat solutia notariala ?
Cum se procedeaza daca 2 din cei 4 mostenitori (copii legitimi ai bunicilor) nu vin la notar (fiind in strainatate) sau la judecatorie ? Cine si cum plateste cheltuielile si dupa cat timp potrivit legii le-ar putea recupera?
Succesiune
vittorio1
Buna ziua si felicitari pentru modul in care reusiti sa dati o mana de ajutor noua,celor care in anumite momente santem pur si simplu dezorientati.Problema mea ... (vezi toată discuția)
A doua succesiune
misi_radu
Buna ziua!
Voi incerca sa fiu scurt.
In anul 2001, a murit tata. Sotia supravietuitoare(mama mea vitrega), a deschis succesiunea cerandu-si dreptul asupra ... (vezi toată discuția)