Buna ziua. Inainte de a ma casatori cu sotul meu, am detinut ca proprietate casa in care locuim acum impreuna. De asemenea, in timpul casatoriei am primit ca donatie din partea tatalui meu, cateva terenuri. Imreuna, noi doi, nu avem copii. Sotul meu are un fiu din prima casatorie. Mama mea traieste inca, am un frate si o nepoata din partea acestuia. As vrea sa stiu, in cazul decesului meu, care ar fi dreptul sotului meu la mostenire, iar in cazul decesului sotului meu, care ar fi dreptul la mostenire al fiului sotului meu (din prima casatorie). Va multumesc.
romascanu
Moderator 1din 1 utilizatori consideră acest răspuns util
În cazul decesului dvs. (dacă veți deceda dvs. mai întâi).
Bunurile dvs. vor face parte din moștenirea dvs.
Masa succesorală va include bunurile dvs. proprii + partea dvs. din bunurile comune (indiferent cu cine le aveți în comun). Căci prin moștenire se transmite patrimoniul defunctului (fără distincție cu privire la modul de dobândire).
Prin urmare, casa (bunul dvs. propriu) și terenurile (bunurile dvs. proprii) vor intra în întregul lor (tocmai pentru că sunt ale dvs. proprii) în moștenirea dvs. (la fel de „proprie” - iertați exprimarea improprie, dar sugestivă).
Iar moștenirea dvs. (cu tot ceea ce cuprinde ea, mai puțin drepturile și obligațiile care se sting prin moarte) va fi culeasă de:
soțul supravietuitor + ... depinde (depinde cine va mai fi în viață la data morții dvs.)
Variante:
soțul supravietuitor + mama dvs. + fratele dvs.
sau
soțul supravietuitor + fratele dvs. (dacă mama nu va mai fi în viață)
sau
soțul supraviețuitor + nepoata de frate (dacă nici mama, nici fratele dvs. nu vor mai fi în viață)
sau ... te miri care alte variante (strănepot de frate sau rude în linie colaterală până la văr primar) în funcție de ordinea plecărilor pe lumea cealaltă - ordine pe care nu o cunoaște și nu v-o poate garanta nimeni.
Iar cota soțului supravietuitor diferă în funcție de moștenitorii cu care vine în concurs la moștenire.
Astfel:
Dacă vine în concurs atât cu ascendenții privilegiați (mama dvs. în speță) cât și cu colateralii privilegiați (fratele dvs. sau nepoata de frate) atunci cota soțului supraviețuitor este de o treime din moștenire. Restul de două treimi din moștenire aparține clasei a doua de moștenitori legali (= ascendenții privilegiați + colateralii privilegiați).
Dacă vine în concurs numai cu ascendenții privilegiați sau numai cu colateralii privilegiați (fratele dvs. sau nepotul de frate) atunci cota soțului supraviețuitor este de o jumătate din moștenire.
De exemplu, dacă la data decesului dvs. mama nu va mai fi în viață, dar va fi în viață fratele (sau nepoata de frate) atunci jumătate din moștenirea dvs. va fi culeasă de soțul supraviețuitor și cealalată jumătate de frate (sau nepoată sau strănepot/nepoată).
etc.
Iar la moartea soțului dvs. moștenirea lui (care va include bunurile lui + ceea ce a primit din moștenirea dvs., dacă nu a înstrăinat între timp) va fi culeasă de copilul lui.
Acestea sunt regulile moștenirii legale.
Prin testament le puteți schimba ... pe ici pe colo. Discuția e lungă. (iar discursul meu ar putea să difere și în funcție de cât de aproape de groapă se simte cel ce întreabă. Nu-i glumă. Vorbesc serios. Căci una este să discuți despre testament cu un om de 20 de ani și alta este să discuți cu unul de 80 de ani și mai bine).
Și, de asemenea, omul cât trăiește mai poate să încheie și alte acte juridice.
Mostenire
august79
in urma decesului tatalui um ramas ca mostenitori doi copii si sotia si um facut partajul prin care sotia a renuntat la tot, ambi copii dobamdind astfel ... (vezi toată discuția)