Buna ziua. Sunt romanca si m-am casatorit cu un cetatean italian in Anglia in 2015. Casatoria a fost inregistrata si in romania sub regim matrimonial britanic. Avem o fetita de 3 ani nascuta in Anglia, cetatenie britanica dar inregistrata si aici deci si cu cetatenie romana. In fapt am locuit impreuna 2 ani jumate in Anglia dar recent el a renuntat la chiria ce o aveam acolo. Din luna mai locuiesc in romania, venita deoarece tata e bolnav de cancer, cu fetita mea care frecventeaza si gradinita acum.am intentat proces de divort in luna septembrie, in acelasi dosar si tutela fetitei, domiciliul cu mine raclamanta dar autoritate tutelara comuna. nu avem inca stabilit primul termen. Ce se poate intampla daca el deschide proces de divort si in Anglia? Ramane de competenta statului roman sau trebuie sa se discute procesul in Anglia? Este posibil sa ma denunte pentru rapire de copil? Mentionez ca el a fost si aici in vizita si vede fetita online zi de zi. Am facut o greseala ca am trimis o poza a petitiei de divort fara sa fie stabilit primul termen? Va multumesc anticipat si din suflet
Buna ziua,
Daca v-a deschide proces de divort in Anglia, ulterior cererii depuse in Romania, va avea prioritate cel deschis in Romania.
Atat timp cat sunteti casatoriti nu va poate denunta pentru rapire de copil.
Nu, nu ati facut greseala ca ati trimis cererea de divort. Oricum i se va comunica de catre instanta, inainte de stabilirea primului termen de judecata.
(1) Când o cerere este pendinte în faţa unei instanţe străine şi este previzibil că hotărârea străină va fi susceptibilă de recunoaştere sau de executare în România, instanţa română sesizată ulterior cu o cerere între aceleaşi părţi, având acelaşi obiect şi aceeaşi cauză, poate suspenda judecata până la pronunţarea hotărârii de către jurisdicţia străină. Instanţa română va respinge cererea când hotărârea străină pronunţată este susceptibilă de a fi recunoscută conform dispoziţiilor prezentei cărţi.
(2) În cazul suspendării prevăzut la alin. (1), dacă jurisdicţia străină se declară necompetentă sau dacă hotărârea străină pronunţată nu este susceptibilă de a fi recunoscută în România, instanţa română repune procesul pe rol la cererea părţii interesate.
(3) Faptul că o cauză este sau nu pendinte în faţa jurisdicţiei străine se determină conform legii statului în care are loc procesul.
Divort anglia
blackpool
Buna ziua.
Sunt casatorita cu un cetatean britanic, casatoria a fost efectuata la Cluj. Divortul nostru se va pronunta pe data de 8 mai. Cand ne-am ... (vezi toată discuția)