avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 538 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul familiei sau probleme ... Divort international, romanca si italian casatoriti in ...
Discuție deschisă în Dreptul familiei sau probleme juridice de familie

Divort international, romanca si italian casatoriti in anglia

Buna ziua. Sunt romanca si m-am casatorit cu un cetatean italian in Anglia in 2015. Casatoria a fost inregistrata si in romania sub regim matrimonial britanic. Avem o fetita de 3 ani nascuta in Anglia, cetatenie britanica dar inregistrata si aici deci si cu cetatenie romana. In fapt am locuit impreuna 2 ani jumate in Anglia dar recent el a renuntat la chiria ce o aveam acolo. Din luna mai locuiesc in romania, venita deoarece tata e bolnav de cancer, cu fetita mea care frecventeaza si gradinita acum.am intentat proces de divort in luna septembrie, in acelasi dosar si tutela fetitei, domiciliul cu mine raclamanta dar autoritate tutelara comuna. nu avem inca stabilit primul termen. Ce se poate intampla daca el deschide proces de divort si in Anglia? Ramane de competenta statului roman sau trebuie sa se discute procesul in Anglia? Este posibil sa ma denunte pentru rapire de copil? Mentionez ca el a fost si aici in vizita si vede fetita online zi de zi. Am facut o greseala ca am trimis o poza a petitiei de divort fara sa fie stabilit primul termen? Va multumesc anticipat si din suflet
Ultima modificare: Miercuri, 10 Octombrie 2018
laurabm, utilizator
Cel mai recent răspuns: CABINET DE AVOCAT "STOICA IOANA" , Avocat 15:07, 10 Octombrie 2018
1 din 1 utilizatori consideră
acest răspuns util
Buna ziua,
Daca v-a deschide proces de divort in Anglia, ulterior cererii depuse in Romania, va avea prioritate cel deschis in Romania.
Atat timp cat sunteti casatoriti nu va poate denunta pentru rapire de copil.
Nu, nu ati facut greseala ca ati trimis cererea de divort. Oricum i se va comunica de catre instanta, inainte de stabilirea primului termen de judecata.
Mulțumesc mult
CAPITOLUL I
Dispoziţii generale

Art. 1075

Litispendenţa internaţională

(1) Când o cerere este pendinte în faţa unei instanţe străine şi este previzibil că hotărârea străină va fi susceptibilă de recunoaştere sau de executare în România, instanţa română sesizată ulterior cu o cerere între aceleaşi părţi, având acelaşi obiect şi aceeaşi cauză, poate suspenda judecata până la pronunţarea hotărârii de către jurisdicţia străină. Instanţa română va respinge cererea când hotărârea străină pronunţată este susceptibilă de a fi recunoscută conform dispoziţiilor prezentei cărţi.

(2) În cazul suspendării prevăzut la alin. (1), dacă jurisdicţia străină se declară necompetentă sau dacă hotărârea străină pronunţată nu este susceptibilă de a fi recunoscută în România, instanţa română repune procesul pe rol la cererea părţii interesate.

(3) Faptul că o cauză este sau nu pendinte în faţa jurisdicţiei străine se determină conform legii statului în care are loc procesul.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Conventia de la haga cu privire la rapire internationala de minori ValiChira ValiChira Casatoriti fiind in Romania am imigrat in Canada unde am divortat. In Canada s-au nascut doi baieti. Acolo am avut garda comuna copiilor (o sapt./o sapt.). In ... (vezi toată discuția)
Casatorie in romania, divort in america simo888 simo888 Buna ziua Am rugamintea sa ma ajutati cu privire la rezolvarea spetei descrise. Sora mea este casatorita din 2003 in Romania tot cu un roman care locuia ... (vezi toată discuția)
Divort anglia blackpool blackpool Buna ziua. Sunt casatorita cu un cetatean britanic, casatoria a fost efectuata la Cluj. Divortul nostru se va pronunta pe data de 8 mai. Cand ne-am ... (vezi toată discuția)