avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 586 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... În cazul concedierii din cauza falimentului ce ...
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

În cazul concedierii din cauza falimentului ce prevederi prevalează, ale Legii 53/2003 Codul muncii sau ale Legii 85/2014 privind insolvența?

1. În cazul concedierii din cauza falimentului care este procedura de concediere a salariaților, se aplică prevederile Codului muncii în materie de concediere sau cele ale Legii 85/2014 privind insolvența?

Lichidatorul judiciar a încetat c. i. m. potrivit art. 56 alin. (1) lit. a) din Codul muncii și art. 123 alin. (8) din L85/2014 după admiterea cererii de intrare în faliment de tribunal.
Potrivit art. 56 alin. (1), contractul individual de muncă existent încetează de drept în cazul dizolvării angajatorului persoană juridică, de la data la care angajatorul și-a încetat existența conform legii;

2. Care este data considerată conform legii de la care angajatorul își încetează existența?
Nu este data la care firma se radiază de la Registrul comerțului?
Nu ar trebui să înceteze c.i.m. de drept la data radierii pentru că așa prevede art. 56 alin. (1) lit. a)?

3. Lichidatorul judiciar nu trebuie să respecte art. 75, 77 si 78 din Codul muncii care prevăd ca decizia de concediere își produce efectele după comunicare ei salariatului și efectuarea perioadei minime de preaviz de 20 zile lucrătoare?

4. Este legală notificarea încetării c.i.m. fără comunicarea deciziei de concediere și socotirea preavizului în zile calendaristice începând cu ziua următoare admiterii cererii de intrare în faliment?

Practic, salariatul a fost notificat despre încetarea c.i.m. după termenul de 20 zile calendaristice de preaviz despre care nu a avut cunoștință!!

Lichidatorl judiciar nu a notificat salariații despre intrarea în faliment potrivit art. 100 din Legea 85/2014 și nici despre dreptul de a se înscrie la masa credală pentru obținerea drepturilor salariale restante.

5. Se poate considera notificarea de încetare a c.i.m. drept decizie de concediere cu care salariatul să se înregistreze la ALFOM?

6. Se poate considera drept concediere colectivă dacă firma a intrat în faliment iar numărul salariaților concediați este sub 10 (sunt 4 salariați, firma este mică, SRL)?

7. Salariații pot beneficia de drepturile conferite de Codul muncii în cazul concedierilor colective?
Ultima modificare: Miercuri, 10 Octombrie 2018
cyan, moderator

Alte discuții în legătură

Care este diferenta dintre decizia de concediere si decizia de incetare a contractului individual de munca? cyan cyan 1. Care este diferenta dintre decizia de concediere si decizia de incetare a contractului individual de munca? 2. In decizia de concediere trebuie inscris ... (vezi toată discuția)
Care sunt obligațiile lichidatorului judiciar față de salariații unei firme care a depus cerere pentru intrarea în faliment prin procedura simplificată? cyan cyan In cazul falimentului angajatorului salariatii trebuie sa depuna cerere pentru inscrierea la masa credala sau sunt inscrisi din oficiu de catre lichidatorul ... (vezi toată discuția)
Cine reprezinta firma dupa admiterea cererii de intrare in insolventa? cyan cyan Cine este reprezentantul legal al firmei dupa admiterea cererii de intrare in insolventa? Are dreptul administratorul firmei sa mai semneze documente ale ... (vezi toată discuția)