Locuiesc in bloc cu 40 garsoniere; primesc facturi de apa umflate cu cantitati care nu-mi apartin. Foarte multi locatari se sustrag de la plata apei prin nedeclarare sau declarare eronata, consumurile lor fiind suportate de ceilalti locatari platitori. Pana in mai 2018 puteam vedea lista cu consumuri pe site-ul furnizorului; si asa vedeam, desi destul de tarziu, care sunt locatarii problema. Din mai 2018, nu mai avem acces la aceste informatii, invocand legea cu protectia datelor cu caracter personal, prin urmare suntem nevoiti sa platim orbeste, fara sa stim cine ne fura. Consecinte: protectie colosala a hotilor, va creste numarul acestora sau ne transforma si pe noi ceilalti in hoti.
Intrebare: consumurile individuale, in conditiile unui bloc, unde traiul este in comun si afecteaza pe ceilalti, intra in categoria date secrete ?
noi, ceilalti, care ne straduim sa fim corecti, avem vreo protectie ? nu avem nici-un drept, numai obligatia de a plati orbeste ceea ce ni se baga pe gat, fara sa stim de unde vin plusurile .? suntem animale, creaturi necuvantatoare, fara nici-un drept ? unde este transparenta ? unde scrie ca suntem obligati sa platim consumurile celor hoti si nesimtiti ?
Daca la nivelul imobilului de locuit in comun este constituita asociatie de proprietari,
reperzentantul legal al acesteia are obligatia sa dispuna masurile necesare individualizarii consumurilor
solicitati oficial presedintelui de asociatie sau comitetului executiv sa dispuna formarea unei echipe de control care sa verifice index consum la toti proprietarii din imobil
Adam Grecu
Utilizator 4din 5 utilizatori consideră acest răspuns util
Problema este reala, dar se poate rezolva.
Cei care furnizat datele pana acum, pot sa le faca in continuare, dar situatia sa fie fara a fi trecut numele proprietarului ci doar nr. apt. ceea ce ofera si protectia proprietarului, dar si dvs. o sa aveti acces la informatiile despre care vorbiti.
Asadar, mergeti la cei care postau acele informatii si solicitati transmiterea in continuare a informatiilor, dar in modul in care vi l-am prezentat.
Da, toata lumea s-a "trezit" ca vrea sa-i fie protejata identitatea - ce sa zic, furi de la vecini si nu vrei sa se afle, astfel incat aceasta protectie incurajeaza pana la urma furtul - discutand de cazul prezentat.
Succes!
Multumesc tuturor; listele de pe site nu contineau numele, iar eu puteam vedea numai blocul meu, nici nu ma intereseaza numele. Pretentia este absurda oricum pentru ca, vrand-nevrand, vecinii se cam stiu intre ei; furnizorul se ascunde in spatele asociatiei si al acestei absurde legi, prin urmare refuza categoric sa furnizeze aceste informatii. Am fost personal sa discut problema. Am epuizat toate caile, am adresat problema pana sus in fruntea tarii, evident si pe plan local. Prin urmare, cu atatea institutii, vecinul ma fura, il vad si ma vede, imi rade in fata si nimeni nu poate sa-i faca nimic. Toate institutiile ma trimit la tribunal. Atunci de ce mai exista ? doar sa-si imparta averea tarii, drepturi speciale etc ? CINSTE HOTILOR !
Demos
Utilizator 2din 2 utilizatori consideră acest răspuns util
Va enervati de pomana.
GDPR-ul este cat se poate de oportun intr-o tara ca Papura Voda pe Dambovita unde o mare parte a indivizilor considera ca legile sunt valabile numai cand acestea le servesc exclusiv propriile interese.
In restul timpului legile sunt valabile pentru ceilalti datorita mentalitatii de tip " eu sunt mai smecher".
Abuzurile asupra vietii private sunt mult mai numeroase decat situatiile ca cea descrisa de dvs.
Problema dvs vine din faptul ca nu cunoasteti legile si caile legale care va permit sa va aparati impotriva hotilor.
Concluzie, nu ne suparam ca vacarul pe sat, intrebam, ne informam si actionam!!!
Practic:
Mai sus cineva a precizat ca daca nu aveti contoare individuale (CI) de apa va trebui sa obligati asociatia de proprietari (AP) sa le instaleze.
Daca acesta este cazul, adresati AP-ului o cerere cu nr. de inregistrare in acest sens.
AP va trebui sa convoace o AG pentru votarea rezolutiei de instalare de CI.
Daca nu se da curs cererii dvs dati in judecata AP-ul pentru neaplicarea alineatului 2) al art. 39 al HG 1588 din 2007 Norme aplicare legea 230 2007.
Bineanteles rezolutia trebuie votata in AG.
Deci alta problema, aveti interesul ca in condominium sa fie mai multi oameni cinstiti decat hoti, altfel rezolutia nu va fi votata (in Ro exista si astfel de cazuri mai ales in tipul de imobil descris).
Dar si in acest caz aveti solutii, ori intrati si dvs in ilegalitate ori, din nou actiune in justitie.
Descrierea de speta facuta lasa o zona de umbra, citez: "Pana in mai 2018 puteam vedea lista cu consumuri pe site-ul furnizorului; si asa vedeam, desi destul de tarziu, care sunt locatarii problema. Din mai 2018, nu mai avem acces la aceste informatii, etc...".
Aveti sau nu aveti CI-uri?
Daca da, de ce citirea CI-urilor este facuta de catre furnizor?
Citirea CI-urilor intra in obligatiile AP-ului.
AP-ul este obligat sa afiseze listele de intretinere de maniera neutra (nenominala) cum a indicat mai sus utilizatorul @Adam Grecu.
ETC..., etc....!
Concluzie generala: in loc sa ne lamentam mai bine facem lucrurile cum trebuie si avansam.
In loc sa ne plangem pe site, explicam bine speta si obtinem ajutorul juridic necesar pentru a actiona cu succes in justitie
PS: Apropos, stiti de ce lamentarile nu servesc la nimic?
Pt ca toate kipele care s-au balansat timp de secole in fata Zidului Plangerilor nu au facut decat sa mareasca numarul de arabi! :-))
Mai intii Legea 230 si Normele de aplicare 1588 au fost abrogate acum in vigoare de la 28.09.2018 este Legea 196/2018 . Pentru contorizarea consumurilor individuale cereti aprobarea montarii apometrelor cu citire la distanta , la acestea nu se poate umbla si sunt citite din scara blocului la toata lumea in acelasi moment . Nu se va mai putea fura deoarece apare eroare la citire . Eventual Asociatia de Proprietari poate cere firmei montatoare sa faca citirea in aceeasi zi cu furnizorii de apa rece si calda pe care ii aveti . In ceea ce priveste consumul individual nu este protejat de legea datelor personale .