avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 536 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Procedura în faţa instanţei ... Punerea sub interdictie si obtinerea tutelei pentru o ...
Discuție deschisă în Procedura în faţa instanţei civile - reguli, acte, termene, căi de atac

Punerea sub interdictie si obtinerea tutelei pentru o persoana matura cu handicap mintal.

Buna ziua,

Numele meu este Iustin si ma confrunt si eu cu o situatie neplacuta.
Unchiul meu, in varsta de 50 de ani, este diagnosticat cu retard mintal gradul 2 permanent. Acesta a locuit pana acum 6 ani impreuna cu mama lui ( bunica mea ), care detinea toate drepturile necesare pentru a-i inlocui in mod legal orice demers. De atunci, nu am mai reusit sa fac nimic concret pentru el. Acesta locuieste cu noi, iar eu vreau sa ii obtin tutela permanenta pentru a putea lua decizii in numele acestuia. Am inteles ca trebuie pus initial sub interdictie apoi trebuie obtinuta tutele. Care sunt exact pasi necesari pe care trebuie sa ii urmez? Am nevoie de un avocat pentru reprezentare tinand cont ca e vorba de un caz de natura codului civil? Multumesc.
Cel mai recent răspuns: IustinCucuteanu , utilizator 16:04, 11 Octombrie 2018
Buna ziua,
Pentru punerea sub interdictie si numirea unui tutore trebuie o actiune la instanta de tutela; aceasta va pronunta o hotarare in acest sens.
Daca va descurcati singur, nu este obligatoriu sa aveti avocat.
Dar, ar fi indicat ca macar actiunea sa v-o redacteze un avocat.
Sa-mi redacteze cererea care va trebui depusa la judecatoria/tribunalul de care apartin? La ce va referiti cand ati spus " daca va descurcati singur", adica nu inteleg la ce nu as putea sa ma descurc, tinand cont ca se vede pe persoana in cauza acest fapt. Gesturi a unui copil, avand varsta psihologica a unui copil de 5 ani, nu vorbeste, etc.

Multumesc pentru raspuns.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Instituire tutela Allessia Allessia Buna ziua, as dori sa știu dacă pot institui tutela pentru mama mea care locuiește împreuna cu tatăl meu și care este diagnosticata cu grad ușor de ... (vezi toată discuția)
Tutela adultului at2005 at2005 Buna ziua. Am cateva intrebari legate de tutela adultului. Avem un baiat cu handicap grav mental si este adult. Pentru ca nu are discernamant am facut tutela, ... (vezi toată discuția)
O persoana cu schizofrenie compensata, care se descurca bine ... Mirare!23 Mirare!23 O persoana cu schizofrenie compensata, care se descurca bine in societate, poate fi scoasa de sub interdictie? Cine ar trebui sa o monitorizeze? (vezi toată discuția)