avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 807 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul familiei sau probleme ... Instituire tutela
Discuție deschisă în Dreptul familiei sau probleme juridice de familie

Instituire tutela

Buna ziua, as dori sa știu dacă pot institui tutela pentru mama mea care locuiește împreuna cu tatăl meu și care este diagnosticata cu grad ușor de retard mintal. Precizez ca nu locuiesc in țara, in acest caz, mai este posibila instituirea tutelei?
Mulțumesc anticipat
Cel mai recent răspuns: Allessia , utilizator 09:17, 8 Octombrie 2019
Pentru a se institui tutela trebuie ca mama dvs să fie lipsită de discernământ. Trebuie formulată o acțiune de punere sub interdicție, iar dacă din cercetări rezultă că mama dvs nu are discernământ se va admite acțiunea și veți putea fi numită tutore. Legislația permite numirea mai multor tutori. Până la soluționarea procesului va trebui numită în calitate de curator (care reprezintă interesele mamei în proces) o persoană pe care o puteți propune dvs (o rudă, un prieten etc). Atât tutorele cât și curatorul trebuie să fie apți din punct de vedere medical, să nu aibă cazier judiciar ți fiscal și să dea o declarație la notar în sensul că sunt de acord să fie tutori sau curatori.
Mulțumesc frumos pentru răspuns!
Mai am o singura întrebare, legal, pot fi numita tutore pentru mama mea, dacă nu locuiesc in țara?
Mulțumesc anticipat!

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Reprezentare persoana cu handicap grav mihaeza73 mihaeza73 Am un fiu care are 20 ani. Este evaluat cu handicap grav permanent (tetrapaeza spastica), si nu are discernamant. As dori sa aflu sub ce forma as putea sa-l ... (vezi toată discuția)
Vanzare teren ca tutore Taisa Taisa Buna ziua. Pe scurt, situatia: -parintii mei sunt co-proprietari ai unui teren; din pacate, tata este diagnosticat din 2010 cu dementa (pe fond atacuri ... (vezi toată discuția)
Dac proprietara unui apartament este inregistrata cu probleme psihice cum poate sa vanda ap? eu12345 eu12345 Buna ziua, am inteles ca, in acest caz, este nevoie de un tutore. Care sunt demersurile necesare pentru desemnarea unui tutore, ce inseamna tutore? Va ... (vezi toată discuția)