Buna ziua, as dori sa știu dacă pot institui tutela pentru mama mea care locuiește împreuna cu tatăl meu și care este diagnosticata cu grad ușor de retard mintal. Precizez ca nu locuiesc in țara, in acest caz, mai este posibila instituirea tutelei?
Mulțumesc anticipat
Pentru a se institui tutela trebuie ca mama dvs să fie lipsită de discernământ. Trebuie formulată o acțiune de punere sub interdicție, iar dacă din cercetări rezultă că mama dvs nu are discernământ se va admite acțiunea și veți putea fi numită tutore. Legislația permite numirea mai multor tutori. Până la soluționarea procesului va trebui numită în calitate de curator (care reprezintă interesele mamei în proces) o persoană pe care o puteți propune dvs (o rudă, un prieten etc). Atât tutorele cât și curatorul trebuie să fie apți din punct de vedere medical, să nu aibă cazier judiciar ți fiscal și să dea o declarație la notar în sensul că sunt de acord să fie tutori sau curatori.
Mulțumesc frumos pentru răspuns!
Mai am o singura întrebare, legal, pot fi numita tutore pentru mama mea, dacă nu locuiesc in țara?
Mulțumesc anticipat!