avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 455 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... VANZARE TEREN CA TUTORE
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

VANZARE TEREN CA TUTORE

Buna ziua.


Pe scurt, situatia:
-parintii mei sunt co-proprietari ai unui teren; din pacate, tata este diagnosticat din 2010 cu dementa (pe fond atacuri cerebrale repetate, succesive), iar mama doreste instrainarea terenului cat timp este in viata, pt ca ea sa fie linistita ca totul este in regula.

Mentionez ca sunt singurul copil si oricum n-ar avea cine ce sa conteste, dar no! Fie, pt linistea ei sufleteasca.

Intrebare:

-care este cea mai rapida si fara de cusur cale pt ca eu sa intru in posesia terenului, fara instanta si atatea incurcaturi birocratice?

Initial ne-am gandit s-o desemnam tuture pe mama, dar asta presupune automat ca tata sa fie interzis judecatoresc si asta ne pica foarte rau. E ca si cum nu mai exista si nu mai conteaza :(

Va rog sa-mi spuneti si daca, in calitate de tutore, persoana desemnata are drept de a vinde in numele persoane interzise? (altfel, n-are sens sa ne incurcam)

Nu stiu daca are relevanta, dar precizez ca, la origini, terenul in cauza a fost mostenirea mamei, dupa parintii sai. Doar ca, la momentul cand s-au facut actele pe teren in forma autentica, acestea s-au facut pe ambii.

Va multumesc mult.
Cel mai recent răspuns: Taisa , utilizator 15:35, 19 Ianuarie 2015

Se poate proceda la punerea sub interdictie judecatoreasca a tatalui dumneavoastra . De asemenea, solicitati instituirea tutelei asupra acestuia, precum si numirea dumneavoastra ca si tutore .

Cererea se depune la judecatoria in raza careia domiciliaza tatal dumneavoastra .

Se anexeaza, totodata, actele doveditoare ale starii de sanatate ale celui a carui punere sub interdictie se solicita.

Cererea se poate trimite la judecatorie si prin scrisoare recomandata cu confirmare de primire, nefiind obligatorie deplasarea la instanta in vederea depunerii.

Instanta va trimite dosarul la Parchet pentru efectuarea cercetarilor.

Dupa primirea concluziilor Parchetului, cererea va fi solutionata de instanta.

Vor avea loc audieri de catre procurorul ce instrumenteaza cauza si dumneavoastra va trebui sa prezentati doi martori in vederea audierii.

In cadrul procesului va avea loc o expertiza medico-legala psihiatrica , pentru a preciza lipsa de discernamant a tatalui dumneavoastra.

Pana la solutionarea cererii de punere sub interdictie, se poate solicita numirea dumneavoastra sau a unei rude apropiate , de catre instanta, in calitate de curator special.

(se va constata că tatăl dvs. este lipsit de discernământ, acesta va fi pus sub interdicţie , se va numi un tutore şi nu va mai putea încheia acte de dispoziţie decât prin tutore şi cu acordul instanţei de tutelă).




Succes.
Multumesc foarte mult! :)
completare...

titlul de proprietate nu are stabilite cote-parti, ci are suprafata totala. in acest caz este proprietate in devalmasie?? ce e de facut legal, pt ca mama sa poata vinde terenul??

va multumesc!

ps.tinand cont ca lui tata ii este absolut nefolositor (din cauza afectiunilor mintale) faptul ca e detinator de bunuri comune, exista vreo cale prin care sa se poata opera vanzarea?

multumesc!
este bun comun in devalmasie. legal este sa fie numit un tutore tatalui, sa se obtina autorizarea instantei de tutela in vederea vanzarii terenului si numirea tutorelui ca reprezentant in contractul de vanzare.
va multumesc! :)

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Obtinere tutela a unui parinte bolnav liana1963 liana1963 Buna seara, Am urmatoarea intrebare daca ma poate indruma cineva: Tatal meu este bolnav de Alzheimer , nu intr-o forma foarte avansata dar totusi se ... (vezi toată discuția)
Luarea in tutela a mamei, bolnava de dementa mixta ionel-s ionel-s Buna ziua. Mama este diagnosticata cu dementa mixta, locuieste cu mine, deci eu am grija de ea. Doresc s-o iau in tutela. Mai am o sora , insa este cu ... (vezi toată discuția)
Reprezentare persoana cu handicap grav mihaeza73 mihaeza73 Am un fiu care are 20 ani. Este evaluat cu handicap grav permanent (tetrapaeza spastica), si nu are discernamant. As dori sa aflu sub ce forma as putea sa-l ... (vezi toată discuția)