avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 598 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept penal - probleme serioase cu ... Furt de curent electric
Discuție deschisă în Drept penal - probleme serioase cu dreptul

Furt de curent electric

Bună-ziua,

Locuiesc de când m-am născut într-o casă închiriată, împreună cu fratele meu, mama mea și tatăl meu. Menționez că eu și fratele meu suntem majori.
Părinții noștri au divorțat din anumite motive în 2010 iar tata ar fi trebuit să părăsească locația după asta. A refuzat să facă asta iar de atunci locuiește clandestin într-o cameră a casei precum o fantomă, nu face deloc parte din contractul de închiriere (titularul fiind mama) și nu mai are contract de muncă din 2008, lucrând "la negru" încă de atunci până în prezent.
De ceva timp încoace, a conectat la tabloul electric din curte un cablu prin care beneficia de electricitate gratuită pentru încăperea sa. Un tablou electric care nu era și care nu a fost niciodată sigilat.
Ieri dimineață au venit câțiva angajați de la compania furnizoare, în control împreună cu câțiva polițiști. Singurul om acasă la momentul respectiv a fost tatăl. A declarat că improvizația era opera sa și că doar el beneficia din aceasta. În continuare va urma ca mama mea (titularul), fratele meu, și eu, să ne prezentăm ca să dăm de asemenea declarații.
Așadar doresc vă rog să aflu: În aceste condiții, care ar putea fi consecințele? Cum ar putea fi consecințele? Cine ar suporta consecințele? Cum putem afla dacă se începe urmărirea penală? Cine stabilește dacă pedeapsa va fi închisoare sau amendă? Dacă pedeapsa ar fi închisoarea, va fi cu suspendare sau executare? Și ce am putea face pentru a ameliora cât mai mult posibil consecințele?

Mulțumesc.

Cu stimă,
Cristian Alexandru
Ultima modificare: Vineri, 12 Octombrie 2018
Plethonis, utilizator
O sa fie cercetat si se vor retine cele 2 infractiuni de mai jos in concurs.

ART. 228*)c.p.
Furtul
(1) Luarea unui bun mobil din posesia sau detenţia altuia, fără consimţământul acestuia, în scopul de a şi-l însuşi pe nedrept, se pedepseşte cu închisoare de la 6 luni la 3 ani sau cu amendă.
(2) Fapta constituie furt şi dacă bunul aparţine în întregime sau în parte făptuitorului, dar în momentul săvârşirii acel bun se găsea în posesia sau detenţia legitimă a altei persoane.
(3) Se consideră bunuri mobile şi înscrisurile, energia electrică, precum şi orice alt fel de energie care are valoare economică.

Art. 92. Legea energiei electrice și a gazelor naturale nr. 123/2012

(1) Deteriorarea, modificarea fără drept sau blocarea funcționării echipamentului de măsurare a energiei electrice livrate ori modificarea fără drept a componentelor instalațiilor energetice constituie infracțiune și se pedepsește cu închisoare de la 3 luni la 2 ani sau cu amendă.
(2) Executarea sau folosirea de instalații clandestine în scopul racordării directe la rețea sau pentru ocolirea echipamentelor de măsurare constituie infracțiune și se pedepsește cu închisoare de la 6 luni la 3 ani sau cu amendă.
(3) În cazul în care infracțiunile prevăzute la alin. (1) și (2) sunt săvârșite de un salariat al unui titular de licență, limitele speciale se majorează cu jumătate.
(4) Tentativa la infracțiunile prevăzute la alin. (1) și (2) se pedepsește.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Furt de curent electric Toma marinel Toma marinel Buna ziua.acum 2 săptămâni a venit un control.si mea gasit cu furt de curent.furtul de curent fiind pe o parte de locuinta.adică nu toata casa.mi sa facut ... (vezi toată discuția)
Furt de curent kostypaco kostypaco buna zuia.am fost prins cu furt de curent si vr s siu si eu cat este amendap care o s mio dea cu aproximatie.va rog s imi spuneti k snt disperat nu mai stiu ce ... (vezi toată discuția)
In ce fapta penala intra furtul de energie Lungumih Lungumih dupa rezilierea unui contract de furnizarea energiei ,abonatul continua sa consume fraudulos (vezi toată discuția)