avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 555 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Codul rutier, contravenţii şi ... Prioritate: cel care schimbă banda 2 cu banda 1 ...
Discuție deschisă în Codul rutier, contravenţii şi probleme conexe

Prioritate: cel care schimbă banda 2 cu banda 1 trebuie sau nu să acorde prioritate celor de pe banda 1?

Aseara, in jurul orei 21 mi s-a suspendat permisul de conducere pentru doua luni pentru tamponare usoare, prin neacrodare de prioritate, sustine cealata parte si politia pe raza careia s-a produs (Pitesti), directia Buc-Pitesti, inainte de trecerea pietoni Vama, vis a vis de benzinaria Mol, am tras pe dreapta ca sa coboare un pasager, apoi am dat semnal, m-am asigurat si dupa aproximativ 1 minut, fiind coloana, m-am incadrat pe banda 1 cand am gasit loc penru a intra pe banda.
Declaratia mea pe care o sustin vehement este ca am acordat prioritate pentru , cel care a venit din spate a schimbat banda 2 cu banda 1, iesind din coloana fara sa se asigure si m-a lovit.
Declaratia mea pe care o sustin vehement este ca am acordat prioritate pentru cei de pe banda mea, cel care a venit din spate a schimbat banda fara sa se asigure si m-a lovit.
Vreau sa depun contestatie si o sa am nevoie probabil de un avocat in Pitesti.
Deci el, care schimba banda 2 cu 1 nu trebuie sa acorde prioritate celor de pe banda 1, in speta eu, care tocmai intrasem?
Nu pica si sub incidenta prioritatii de dreapta, eu fiind pe banda din dreapta lui, banda care este mai lenta?
Ultima modificare: Miercuri, 17 Octombrie 2018
Manuela Rășină, administrator
Cel mai recent răspuns: latka , utilizator 06:30, 13 Decembrie 2020
4 din 4 utilizatori consideră
acest răspuns util
Banda 1 nu este mai lenta, este banda pe care exista obligatia a se circula de catre toate vehiculele cand drumul are cel putin doua benzi pe sens.

Articolul 101-HG1391
Când drumul are două sau mai multe benzi pe sensul de mers, vehiculele se conduc pe banda situată lângă acostament sau bordura. Celelalte benzi pot fi folosite succesiv, de la dreapta spre stânga, dacă banda de circulaţie utilizată este ocupată, cu obligaţia de a reveni pe banda din dreapta atunci când acest lucru este posibil.

Articolul 135
Conducătorul de vehicul este obligat să acorde prioritate de trecere şi în următoarele situaţii:
f) când se pune în mişcare sau la pătrunderea pe drumul public venind de pe o proprietate alăturată acestuia faţă de vehiculul care circulă pe drumul public, indiferent de direcţia de deplasare;

Culpa exclusiva a celui spate se poate lua in considerare in conditiile in care impactul s-a produs dupa ce ati parcurs o distanta in care acesta ar fi avut posibilitatea sa franeze si sa evite producerea accidentului.
Daca impactul s-a produs in momentul intrarii pe banda si cel imediat intrarii pe banda, inseamna ca nu v-ati asigurat suficienti si nu ati acordat prioritate, cel care se piune in miscare este obligat sa acorde prioritate.

Aveti dreptul sa contestati pv in termen de 15 zile de la comunicare, va recuperati perrmisul cu un certificat de grefa. Daca pierdeti procesul veti plati amenda intreaga, este de preferat sa platiti jumatate din minim in termen de 15 zile, avand in vedere ca accidentul s-a soldat cu daune materiale ca urmare a neacordarii de prioritate veti fi obligat sa sustineti testul 13/15 si nu veti putea solicita reducerea suspendarii la 30 zile chiar daca indepliniti conditiile, deoarece reducerea se face tot in urma sustinerii testului 13/15, nu se pot sustine doua teste 13/15 pentru aceeasi fapta.
Am inteles o parte din situatie.
Daca as putea dovedi ca el s-a bagat pe banda 1 fara sa semnalizeze banuiesc ca as fi disculpat, pentru ca asta ar rezulta ca m-am asigurat suficient, nu aveam de unde sa ghicesc ca el va face dreapta din coloana cealalta daca nu da semnal, nu?

Legat de reducerea suspendarii nu am inteles... nu pot solicita asta oricum pentru ca au fost pagube materiale, sau nu o sa mai pot daca o sa fac contestatie....
Ultima modificare: Duminică, 14 Octombrie 2018
Dany 32, utilizator
1 din 1 utilizatori consideră
acest răspuns util
Dupa depunerea plangerii contraventionale, pe baza unui certificat de grefa eliberat de grefa Judecatoriei,va puneti recupera permisul de conducere pana la solutionarea cauzei. Stabilirea modului de producere a accidentului se face pe baza probelor ce se va administra in dosar printre care, foarte probabil, si o expertiza tehnica judiciara auto.
ing. Ioan Ciobanu
Cel mai bine-pe viitor sa va instalati camera de filmare . Zi si noapte ,160 de grade -nu sunt scumpe
Buna seara , am si eu o intrebare , ce sanse am in urmatoarea situatie ...ies din sens giratoriu , merg spre trecere pietoni , semnalizare intermitenta galben , incetinesc , privesc semafor pieton , o persoana pe trotuar , culoare rosu hotarasc sa trec si cind ajung pe trecere vine verde pietoni, pieton da sa treca eu continuii fiind tarziu sa opresc , masina politiei in spatele meu , semnalizare acustica si dupa 100-150 m, opresc , .imi cere actele , permis ridicat 30 zile neacordare prioritate pietoni , vad filmul si vad ca pietonul pare sa paseasca in fata masinii politiei pe banda 1 unde oprise cand eu deja aveam 2-3 metri in fata , eu circulam pe banda 2 ..as vrea sa contest procesul vebal ...ce sanse am si cum sa procedez ??fiind primul eveniment , fiind emotionat cred ca asa s-a intamplat , eu consider ca atunci cand treceam de trecere pietoni nu era nimeni pe carosabil si a fost sincronizare cu schimbarea culorii....acum daca fac contestatie , presupunem ca pierd , in 15 zile dupa sentinta nu fac apel merg si duc permisul la politie , amenda o platesc intreaga sau mai beneficiez de acea reducere in 15 zile ? multumesc

Alte discuții în legătură

Retinere pemis de conducere - neacordare prioritate trecere de pietoni niculaucarmen niculaucarmen a fost retinut permisul de conducere si a fost intocmit un proces verbal pentru urmatoarea situatie: soferul unui autoturism se afla pe banda 2 de circulatie ... (vezi toată discuția)
Retinere permis auto, recuperare IacobCris IacobCris Buna ziua, ieri mi-a fost retinut permisul auto pe termen de 60 de zile si am fost sanctionat cu o amenda groasa ( pe care ar trebui sa o platesc in 48 de ... (vezi toată discuția)
Proba video pentru suspendarea permisului pantera04 pantera04 Buna ziua, Mi-a fost suspendat permisul pentru ca n-am acordat prioritate unui pieton. Lucrul acesta s-a intamplat pe un drum cu doua benzi pe sens, plus ... (vezi toată discuția)