avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1982 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... Retineri salariale
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

Retineri salariale

Ce procent maxim, poate fi retinut din salariu pentru a plati pensia alimentara, pentru intretinerea a doi copii si recuperarea sumelor din perioada divortului?
Consider ca mi se retine foarte mult din salariu. Doresc sa stiu procentul maxim care poate fi retinut dintr-un salariu(daca este stipulat in codul muncii)?
Ultima modificare: Miercuri, 11 Noiembrie 2009
tudorel cata, utilizator
Cel mai recent răspuns: tudorel cata , utilizator 08:09, 12 Noiembrie 2009
Instanta stabileste suma reprezentand pensia alimentara.
Art.164(4) din Codul Muncii - Retinerile din salariu cumulate nu pot depasi in fiecare luna jumatate din salariul net.
Ar fi bine de stiut ce s-a stabilit in hotarare: pensia alimentara in procent din salariul dvs. sau in suma fixa.
Pentru doi copii, limita maxima la care se poate stabili pensie alimentara este 1/3 din venituri. Pentru recuoerarea sumelor din urma, se poate merge cu retinerile pana la 1/2 din salariu (pana la caoperirea sumei restante), dar nu mai mult.
Codul de procedura civila
ART. 409

(1) Salariile si alte venituri periodice realizate din munca, pensiile acordate in cadrul asigurarilor sociale, precum si alte sume ce se platesc periodic debitorului si sint destinate asigurarii mijloacelor de existenta ale acestuia pot fi urmarite:

a) pina la 1/2 din venitul lunar net, pentru sumele datorate cu titlu de obligatie de intretinere sau de alocatie pentru copii;
Va multumesc tuturor pentru ajutorul acordat. Este atat de placut sa sti ca ai atatia prieteni care iti sar in ajutor atunci cand ai nevoie de un sfat! Va multumesc inca o data!

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Proprire amalia20 amalia20 am doua propriri pe salar si in fiecare luna imi ia 50% din salar ce solutii am? sa nu imi mai retina asa mult ce pot face ? (vezi toată discuția)
Poprire salar CORNEA ADRIAN CORNEA ADRIAN Am primit la institutie de la Administratia Finantelor Publice poprire pe salar. Va rog sa imi spuneti care este procentul maxim din salariu care poate sa mi ... (vezi toată discuția)
Executare silita liviu.s liviu.s in urma executarii silite, mi s-a pus poprire pe salariu si vanzarea la licitatie a imobilului in care locuiesc.Poprirea pe salariu si pensia alimentara ... (vezi toată discuția)